Læsetid: 12 min.

Nederdelen til mænd er altid på nippet til at ankomme

At gå i kjole som mand er normalt flere steder i verden, men ikke i Danmark. Ida Holmgaard undersøger i hendes bog 'Look' hvordan mode, funktionalitet og frygten for at blive dømt, holder mange danske mænd klemt nede i jakkesættet
At gå i kjole som mand er normalt flere steder i verden, men ikke i Danmark. Ida Holmgaard undersøger i hendes bog 'Look' hvordan mode, funktionalitet og frygten for at blive dømt, holder mange danske mænd klemt nede i jakkesættet

Sofie Holm Larsen

24. januar 2020

En af opgaverne i programmet RuPaul’s Drag Race, hvor deltagerne konkurrerer om at blive America’s next drag superstar, er at klæde sig på som den første drag queen-præsident i USA.

Sharon Needles, en af deltagerne, har en gennemsigtig, pudderfarvet kjole på på catwalken. Den er samlet i taljen med et bredt, sort lakkorset. Hun har høje, sorte lakstøvler på, lakhandsker og halsbånd. En hvid, fluffy page. Hun siger:

»I chose to wear this futuristic look, because we are probably not going to have a drag queen president for a very long time.«

Siden 1825, hvor John Quincy Adams som den første aflagde et amerikansk præsidentløfte i bukser af fuld længde i stedet for knæbukser, har amerikanske præsidenter båret variationer over det moderne jakkesæt i officielle sammenhænge. Allerhøjst har man afvekslet stilen med forskellige militæruniformer. Jeg forstår Sharon Needles’ fornemmelse af, at forandring hører en fjern fremtid til, hvad angår tøj til magtfulde mennesker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Ditlev Nissen
  • David Zennaro
  • Kim Øverup
  • Christian Skoubye
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Kristian Nielsen
Hans Ditlev Nissen, David Zennaro, Kim Øverup, Christian Skoubye, Maj-Britt Kent Hansen og Kristian Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Meget interessant essay.

Går selv slet ikke mere i hverken kjole eller nederdel - kun i bukser, og lange vel at mærke. Sådan er blevet for en del af os ikke helt unge kvinder, men jeg mindes min ungdom som ansat i et ministerium, hvor en ung nyansat kollega i 1971-72 mødte op i bukser og blev sendt hjem for at skifte til nederdel/kjole.

Og det havde ikke noget med varmen at gøre!

David Zennaro, Rikke Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Det institutionaliserede jakkesæt er noget SUK, som i øvrigt får mændene til at se ud som utroværdige wolves of Wall Street. Kan ikke tage det seriøst. Lige så snart en person i et jakkesæt taler til mig, så ved jeg, at vedkommende ikke vil mig det godt. Så er vi helt og holdent inde i at »game« samfundet og manipulere for egen vindings skyld. Nej, et jakkesæt får dig ikke til at se »seriøs«, »professionel«, »troværdig«, eller »moden« ud. Tværtimod!

Væk med det institutionaliserede jakkesæt.

Jørgen Larsen, Viggo Okholm, Erik Winberg, Hans Larsen, Carl Chr Søndergård og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar

Mænd bliver sendt hjem, hvis de møder op på arbejde i nederdel i 2020. Vi er kun kommet den ene vej med ligestillingen.
Men der er lyspunkter, i Aarhus ser man flere mænd i nederdel, særligt i den vestlige ende.

Kristian Jensen

Jeg kan godt lide at have bukser på. Engang klædt jeg mig ud som brud i min mors kjole og en anden gang som dame til en anden fest. Det var sjovt, men selv om den var lang og selvom jeg blev godt fuld begge gang, var det meget ubekvemt. Dels er det en ubehagelig følelse at have strømpebukser/nylon på og man bliver frygtelig varm i dem. Tager man dem af iløbet af aftenen, gnubber ens behårede lår sig op ad hinanden og så er det hele problemet med at stå op og tisse, det kan man næsten ikke uden at pisse på kjolen. Hvis man sætter sig ned for at lave stort, kommer den på gulvet og det er ikke et lækkert gulv der inde på et herretoilet. Det af jer kvinder, som ikke har kunne holde sig i damekø, ved hvad jeg taler om. Jeg har altså prøvet kjole, men tror ikke rigtig at kjoler til mænd kommer til at fænge an og hvorfor skulle de også det. Lad nu bare kvinderne have noget for sig selv. Kjoler til mænd, jeg tror den and er død på vandet.

Randi Christiansen

Jeg sad i sandkassen og byggede højhælede sko, men da jeg blev gammel nok til at bruge sko med hæl, var de umoderne. Og jeg har altid drømt om et job, hvor jeg kunne vimse rundt i fikse chanel spadseredragter. I stedet har jeg fået et liv. Højhælede sko og stram nederdel fungerer bare ikke med barnevogn og på cykel. Og jeg elsker mit barn og min cykel.

Og i øvrigt har kristian jensen fuldstændig ret - men det har jens mårbjerg også. I visse sammenhænge er kjoler m/k dødens pølse - i andre helt på sin plads. Og hvis man endelig skulle sige noget om bukser til mænd, så må de ærlig talt være irriterende ifht de ædlere dele. Med mindre man antager den løse model, som også kan være meget elegant. I de rigtig varme lande bruger mænd naturligvis gevandter.

Jamen jeg går da kun og venter på at blive udfriet af mine jeans tyranni.
Opfylde en meget gammel drøm om at gå i kjole.
Holder vejret.... og kaster mig ud i en brølende latter. Der er vist bare ingen grænser for moderne tiders latterligheder.

Carsten Nørgaard, din hang til at sætte andre i bås- og nedgøre dem på grund af deres beklædning, siger mere om dig, end om alle de vidt forskellige- og farverige personer, du ikke evner at rumme p.g.a. deres jakkesæt.

Randi Christiansen

Et velsiddende jakkesæt er bare sexet.

Ligesom en velsiddende chaneldragt.

Hvorfor mon? Man kan - desværre - spekulere i en vis reference til military style. Og hvorfor er dét sexet? Fordi militær uniform skal være praktisk, derfor følge og dermed fremhæver kroppens former. Se serien mad men og forstå. Her vises 60'er design all round i al sin elegance. Men heldigvis gjorde hippier og feminister oprør mod det modediktatur, som inden da havde hersket gud ved hvor længe.

Sæt numsen fri ! Så derfor må vi nu selv bestemme, hvordan vi vil gå klædt. Selvfølgelig med passende respekt for omgivelserne. Det eneste modediktum, jeg vil tilslutte mig, er : anything goes, det skal bare se godt ud. Og det er ikke altid nemt at ramme. Den sværeste at have et objektivt syn på er jo i alle henseender een selv. Og her kommer så beklædningskunsten på banen. Hvis man synes.