Læsetid: 6 min.

Niels Frank: Hanne Højgaard Viemoses ’HHV, Frshwn’ er en forstyrret roman, man kun kan holde af

Måske er ’HHV, Frshwn’ mest af alt en forstyrret roman, også litterært, hvad man tydeligst ser de steder, hvor teksten bogstaveligt talt flænses op, og sætningerne knækker eller knækker sig. I januar modtog Hanne Højgaard Viemose Montanas Litteraturpris 2019, og i denne uge blev hun nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Vi har bedt Niels Frank skrive om hendes roman ’HHV, Frshwn’
Måske er Hanne Højgaard Viemoses ’HHV, Frshwn’ i virkeligheden et portræt af kvinden som abekat.

Måske er Hanne Højgaard Viemoses ’HHV, Frshwn’ i virkeligheden et portræt af kvinden som abekat.

Martin Lehmann

20. februar 2020

Omtrent midt i Hanne Højgaard Viemoses roman støder man på et citat i kursiv. Det er placeret midt i en længere fortvivlelse over en person ved navn Henning, der gennem længere tid har stalket hovedpersonen. Men citatet har ikke umiddelbart noget at gøre med deres indbyrdes historie. Hvem der har skrevet den lille tekst er heller ikke angivet, og den bliver ikke kommenteret noget sted i romanen. Den er et fremmedlegeme, der betragter det hele oppefra. Nøjagtig modsat hovedpersonen, der kun ser tingene nedefra og indefra:

»Grænsesætning er af vital betydning. Den er med til at tegne vor identitet, da vi via grænserne kommunikerer over for omgivelserne, det vi som person vil, og ikke vil, være med til. Grænsesætning i dybere betydning er evnen til at forsvare sig selv. I den dybeste betydning er det at kæmpe for sit liv.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Olesen
Anders Olesen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu