Læsetid: 13 min.

Det nye er ikke, at vi ser naturligt afrohår i mainstreammedier. Det nye er, at det betragtes som smukt

I tv-serier som ’Atlanta’ og ’Insecure’ er afrohår normen og benyttes både som afsæt til at fortælle en større historie om racisme i USA og kræve retten til at bære ens hår, som man vil, tilbage. Serierne skriver sig ind i flere politiske og kulturelle bevægelser, og eksponeringen i mainstreamkultur kaldes et paradigmeskifte, der skubber til forestillingen om, hvad der er smukt. Men der er stadig lang vej til normalisering
I ’Nappily ever after’ gør Violet (spillet af Sanaa Lathan) op med et helt livs glatning af sit hår. Og klipper det hele af.

I ’Nappily ever after’ gør Violet (spillet af Sanaa Lathan) op med et helt livs glatning af sit hår. Og klipper det hele af.

Netflix

17. januar 2020

»Jeg elsker bare, hvordan dit hår ser ud. Må jeg …?« siger Litchfield Penitentiarys hvide vicedirektør Linda Ferguson til Tamika Ward under et jobinterview i syvende og sidste sæson af Netflix-serien Orange is the New Black. Herefter rejser Linda sig og mærker på Tamikas korte afro.

Tamika får jobbet som fængelsinspektør, men da hun for første gang skal udtale sig til pressen, er hendes hår forvandlet til en glat korthårsfrisure.

Lindas behandling af Tamikas afrohår som et kuriosum er velkendt – det har sangerinden Solange for eksempel sunget om i det potent lavmælte protestnummer »Don’t Touch My Hair« – ligesom det at dække sit afrohår til eller ændre det, så snart man bliver et ansigt udadtil, er det i USA.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • David Zennaro
Olaf Tehrani og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

Ude på det hellige almindelige arbejdsmarked er der stramme normer for, hvordan man må se ud. Hvis man ligner een, der ikke passer ind, så gør man det nok heller ikke. Hug en hæl og klip en tå, så skal det hele nok gå ... med en stok måske, men du er een af gutterne, som arbejder for fællesskabet. Så der ik noget at gøre ved, at børnene savner deres mor og far, og at du dør inden pensionsalderen. Næh, du har gjort din pligt. Overfor hvem? Dem der stryger med profitten?

Klaus Lundahl Engelholt

Jeg har flere gange talt med kvinder i Zambia om hvorfor de vælger at bære paryk, i stedet for de tradionelle fletninger. Hver eneste gang har svaret været: Jeg har ikke råd til at gå til frisøren og få flettet mit hår en gang om ugen.