Læsetid: 9 min.

Min oldemor har lagt krop til to halshugninger og nu også Hongkong-aktivisme

Som model til Danmarks mest profilerede statue, der er skabt af min oldefar, har min oldemors gengivelse været genstand for halshugninger, overmalinger, udklædninger og utallige politiske kampe
Kinesiske turister er glade for at besøge Den Lille Havfrue, og på den måde formår min oldemor at målrette et politisk budskab i en statuealder af 107 år.

Kinesiske turister er glade for at besøge Den Lille Havfrue, og på den måde formår min oldemor at målrette et politisk budskab i en statuealder af 107 år.

Thomas Sjørup

16. januar 2020

Den Lille Havfrue er en populær kvinde. Stort set altid i fokus på en turists kamera og ofte flankeret af en anden turist, der gerne vil foreviges med det danske nationalsymbol. Jeg har også selv stået der og fotograferet hende. Men når jeg ser på Den Lille Havfrue, ser jeg ikke bare Danmarks mest kendte nationalsymbol. Jeg ser også min oldemor.

Det er nemlig min oldemor, Eline Eriksen, som har lagt krop til og siddet model, da hendes mand, min oldefar Edvard Eriksen, skabte statuen i 1911 i sit atelier på Fuglebakkevej på Frederiksberg. I min ellers meget ordinære familie har det altid været forbundet med en vis stolthed, at det faktisk var vores oldemor, der sad der på stenen.

Til havfruens 90-års-fødselsdag var hele min ’havfruefamilie’, som vi omtaler den, samlet på Langelinje. 90 unge kvinder sprang i vandet fra en kanalrundfartsbåd for at markere dagen, og der blev taget et familiebillede med hende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
  • Hans Larsen
  • Eva Kjeldsen
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
  • Peter Knap
  • Tommy Clausen
  • Lillian Larsen
Christian Skoubye, Hans Larsen, Eva Kjeldsen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Peter Knap, Tommy Clausen og Lillian Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Sikke et liv - og fortalt med et skævt smil og et blink i øjet. Herligt!

Christian Skoubye, Gitte Loeyche, Eva Kjeldsen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Morten Voss, Katrine Damm og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
charlotte keck

Tak for en spændende beretning. Er ansigtet også Eline Eriksens? Jeg mener at have læst, at det er modelleret over en kongelig balletdanserinde.

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Jeg har hørt at familien skal have royalites på 10.000 dkr, hver gang nogen bruger et billede af Den lille Havfrue kommercielt. Så det er da en Oldemor med slag i på mange måder.

Tino - jeg KAN huske fejl, det er en del år siden, jeg hørte historien - men ballerinaen hed vist Price. Hun havde danset Den lille Havfrue på balletten og skulle derfor sidde model. Men hun ville ikke smide klunset, så alt under halsen sad Solveigs oldemor vist model til.

Niels - du har ret. Det var sådan, det var.
Hendes navn var Ellen Price, men jeg har altid troet, at hun sad model til HELE havfruen.
Jeg har er dog ingen grund til at underkende Solveigs spændende familiehistorie.

Enig i at det er en fin artikel med glimt i øjet; og jeg kan godt lide vinklen, at nu er der måske nogle fotograferende-glade kinesere, som kommer hjem med billeder af den lille havfrue som HongKong-aktivist - sådan har Kina vist ikke fået den serveret før! :-D

Har ellers altid førhen tænkt, at var man 'ond' over den lille havfrue, så ligegyldigt, hvad budskabet var, så kom det altid til at handle om, - tænk dog at nogen kunne finde på det... - og dermed trængte budskabet ikke igennem.
- Og nu vil den gode poletlakrids så også komme til at hedde havfrue hos mig :-)

Helle Degnbol

Så skøn en oldemor. Og hun kan være stolt, dvs. hun ER givetvis stolt af sit oldebarn. For ja, det er en fremragende artikel.

Jørgen Christian Wind Nielsen

I mine unge dage brugte vi faktisk små poletter af metal til at betale i bus og sporvogn. Og der var et billede af den lille havfrue på den ene side. Jeg har måske stadigvæk en eller to