Læsetid: 3 min.

Med Roger Scrutons død har konservatismen mistet sin vigtigste moderne tænker

Filosoffen Roger Scruton skrev klart, vittigt og polemisk, men fandt sig aldrig til rette i en verden, der var optaget af individualisme, autoritetsnedbrydelse, traditionsforglemmelse og demokratisering
Ingen anden tænker end filosoffen Roger Scruton har næppe formuleret en så ekspressiv moderne udgave af konservatismen. 

Ingen anden tænker end filosoffen Roger Scruton har næppe formuleret en så ekspressiv moderne udgave af konservatismen. 

Katrine Marie Kragh

17. januar 2020

Filosoffen Roger Scruton, som døde søndag, 75 år gammel, var på en gang sleben polemiker og beundringsværdigt klar tænker, om end disse to roller så langtfra altid var sammenfaldende. I sin lange og overordentligt produktive karriere skrev han brillante introduktioner til filosoffer som Kant og Spinoza foruden dybt originale filosofiske mesterværker som Sexual Desire (1986) og The Aesthetics of Music (1997).

Når polemikeren tog over, blev fristelsen til provokationer og ensidighed dog ofte fremherskende. Denne tilbøjelighed træder måske tydeligst frem i Thinkers of the New Left (1985), en antologi af Scrutons hæmningsløse klummer fra Salisbury Review, der senere blev udvidet og genudgivet under titlen Fools, Frauds and Firebrands (2015) som et generalopgør med stort set alle fremtrædende venstrefløjstænkere i dag – fra Althusser til Žižek.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu