Søndag morgen lokal tid lettede en helikopter fra John Wayne-lufthavnen i Orange County ved Los Angeles. Den havde retning mod Mamba Sports Academy i Thousand Oaks omme på den anden side af den amerikanske millionby, hvor en basketballkamp senere skulle spilles. Det var regnvejr og tåget, og myndighederne havde indstillet det meste af den lokale lufttrafik. Selv LAPD’s politihelikoptere blev holdt på jorden.
Efter en lille halv time i luften mødte helikopteren turbulens og tæt tåge, og klokken 9.45 ramte den en bjergside 50 kilometer nordøst for Los Angeles. Alle ni passagerer om bord blev dræbt.
Den ene var basketlegenden Kobe Bryant.
Dødsfaldet efterlod store dele af verden i chok, og medier, kendisser og civile borgere stod klar til at sørge over og hylde legenden, der døde 41 år gammel i ulykken.
Kobe Bryant var en af verdens bedste basketballspillere. Alle i Los Angeles elskede ham. Han var en kender af klassisk musik. Han donerede millioner af dollar til trængende. Han stod bag utallige magiske sportslige øjeblikke og også en fantastisk kortfilm, Dear Basketball, som han modtog en oscarstatuette for.
Men han havde også en grim sag, som vi hørte mindre om.
I 2003 blev basketstjernen anklaget for at have voldtaget en 19-årig kvinde på et hotel. Han fortsatte sæsonen for L.A. Lakers og pendulerede undertiden mellem retssalen i Colorado og basketballbaner rundt om i landet.
Efter nogle år indgik parterne forlig, sagen blev droppet, og Bryant udsendte en opsigtsvækkende offentlig undskyldning: »Selv om jeg oprigtigt tror, at vi var samtykkende om det, der skete mellem os,« skrev han, »erkender jeg nu, at hun ikke oplevede det på samme måde som jeg.«
Uforståeligt mange penge
Kobe Bryant er ikke den eneste topidrætsudøver med en broget fortid. I årevis har portugisiske Cristiano Ronaldo været på flugt fra en anklage om voldtægt, og samtidig har han uge efter uge spillet for fulde tribuner i Juventus og bliver af mange hyldet som verdens bedste fodboldspiller. Også hans franske kolleger Karim Benzema og Franck Ribéry, footballspillerne Ezekiel Elliott, Jameis Winston, Ben Roethlisberger og Tyreek Hill, MMA-udøveren Conor McGregor samt baseballspilleren Roberto Osuna har eller har haft sager hængende over sig.
Siden MeToo-bevægelsens begyndelse i 2007 er over 250 politikere, filmfolk, forretningsmænd og pressefolk blevet fældet, og mange har mistet deres karriere uden at være blevet dømt. Store navne – Harvey Weinstein, Charlie Rose, Kevin Spacey ...
Hvorfor er der ingen sportsstjerner blandt dem?
»Der er flere forhold, der gør sig gældende,« siger journalist og forfatter Asker Hedegaard Boye, som sidste år udkom på Gyldendal med bogen Spillets forvandling – europæisk fodbold i 30 år.
»Først og fremmest handler det om penge – uforståeligt mange penge. Ikke mange i sportsverdenen har interesse i at fælde de største sportsikoner. Fans, klubber, medier, forbund og organisationer lever alle mere eller mindre for eller af den kraft, der stråler ud af de største spillere.«
– Men det har de vel til fælles med de største kunstnere – filmfolk og musikere – der netop er blevet fældet?
»Ja,« svarer Asker Hedegaard Boye.
»Men pengene er meget større her, og kombineret med to andre forhold er det anderledes: Fanforholdet, som især fodbolden dyrker voldsomt: Enten er du med eller imod os. Og så den maskulinitetsforherligelse, der ligger i meget sport, som også er under forandring, men stadig har godt fat i de fleste dele af fodboldens verden.«
Et maskulint domæne
Sociolog Morten Emmerik Wøldike fra Sex og Samfund er enig og kalder sporten en mandeverden og et »i høj grad maskulint domæne«:
»Modsat kulturbranchen, hvor der ganske vist er ligestillingsproblemer, men trods alt både mænd og kvinder på de fleste områder, er sporten mere opdelt. I fodbold, som er et ekstremt eksempel på en mandeverden, er der nok mange interesser i at holde den slags sager skjult – også blandt dem, der er aktive bag atleterne: jakkesættene med penge,« siger han.
Der er bedring at spore, hvad angår sportens kønnede slagside, siger Asker Hedegaard Boye. Men:
»Man behøver ikke være særlig feministisk anlagt for at kunne se, at i fodboldens verden er et menneske en mand. Det er også derfor, det har været så svært og taget så mange årtier for rigtig mange fodboldinteresserede overhovedet at acceptere kvindefodbold,« siger han.
Det kan aflæses i hele vokabulariet omkring topsport: En mand kan være ’tøset’ eller en ’tøsedreng’, hvis han ikke spiller optimalt, og det har ifølge Asker Hedegaard Boye gjort sporten om ikke immun, så i hvert fald udstyret den med et panser:
»Vi hylder jo de her helte som nogle, der kan noget ekstraordinært, men også som nogle, der på mange måder er ret afstumpede. De satser alt på én ting. Siden de var seks år gamle, har de kun koncentreret sig om og interesseret sig for én ting. Det er ikke nødvendigvis det samme med en filmskaber eller en musiker eller en forretningsmand. Du finder næsten ikke mere endimensionale mennesker end sportsudøverne. I hvert fald i vores billede af dem.«
Endimensionelt blik
At der findes rum, der er mere for kvinder end for mænd eller omvendt, er ikke nødvendigvis et problem, pointerer Morten Emmerik Wøldike. Men hvis der er en kultur, der understøtter overgreb, har organisationerne omkring sporten et stort ansvar for at ændre på det.
»I sporten findes der jo også historier om kvinder, der oplever overgreb fra mandlige trænere. Måske er det den næste branche til at se sig selv mere kritisk i øjnene,« siger han med henvisning til MeToo-bevægelsen.
Men de mange sager, der ikke har fældet topidrætsudøvere, understreger, hvor svært det er at ramme en sportsstjerne.
Ud over maskulinitetsdyrkelsen og de mange penge handler det ifølge Asker Hedegaard Boye om sportsverdenens særlige fan- eller stammeforhold. Blandt især fodboldtilhængere er der en tilbøjelighed til at have et meget endimensionelt blik på verden.
Hvis Cristiano Ronaldo gør noget forkert – på eller uden for banen – vil halvdelen af fodboldverdenen sige, at det er forfærdeligt og et eksempel på, at han er et forfærdeligt menneske. Den anden halvdel vil sige: ’Det er bare noget, som alle I, der ikke kan lide ham, har fundet på’.
»Den meget primitive opdeling virker meget effektivt i sportens verden. På mange måder er det, hvad fanforholdet bygger på. Tilsammen bliver alle de her faktorer en uheldig cocktail: Vi har fået et underligt endimensionelt billede af, hvad en sportsudøver er: Ofte en mand, som jo faktisk er ret grænseoverskridende i sin adfærd. Firkantet kan man sige, at sport handler om at overskride grænser hele tiden. At gå lige til grænsen og måske endda flytte den. Det er sportens natur. Sådan opdrages sportsfolk,« siger han.
»Og selv om det gør ondt at erkende, er det også sådan, vi opdrages som fans.«
Det gavner nok heller ikke Metoo# bevægelsen, at der ofte optræder en lynch stemning, når en ny anklages. Det kommer let til at virke rabiat og kan altså gå ud over troværdigheden. Når først metro rammes på sin troværdighed, holder folk op med at lytte. Så bliver det bare støj. Det er synd for de kvinder der rent faktisk har været udsat for overbreg og endnu mere for de der bliver det i fremtiden.
Jeg har en alternativ forklaring på hvorfor sportsstjerner ikke fældes. #MeToo er i mine øjne en gentagelse af den romerske kvinde Lucretias historie. Lucretia blev voldtaget af den romerske kongens søn, hendes mand hævnede sig ved at dræbe kongen og blev efterfølgende den første konsul af Rom. De mænd, der fældes af #MeToo anklager er studieværter, politikere, filminstruktører mv - altså mænd, der har nogle spændende attraktive job, som mange gerne vil have. En anklage om voldtægt skaber momentum for andre mænd til at snuppe disse jobs. Det er jo ikke kvinderne, der fjerner dem fra deres positioner. Dem er man ret ligeglade med. Det er ikke lige så let at tage Ronaldo eller andre sportstjernes plads, som det er selv at blive studievært. I disse dage er Weinstein på anklagebænken for utallige voldtægter, og hans facon har været en offentlig hemmelighed i årevis. Det skulle ikke undre mig, at det er hans egen bror, der i et internt magtopgør har videregivet fældende oplysninger, så han selv kan blive enehersker i det, der før var en fælles virksomhed. At 100-vis af kvinder i årevis har lidt under hans opførsel, er han nok ligeglad med, men ligesom Lucretias mand, kan Weinsteins bror anvende det til selv at snuppe magten.
Under 1 % af danskere kendte vel Kobe Bryant.
Og endnu færre er bekendt med en gammel sag, han rent faktisk blev frikendt for.
Og alligevel kan Me-too bevægelsen få den I Danmark ukendte person dømt for en ukendt sag for flere år siden.
Længes efter det gamle princip, om man er uskyldig indtil det modsatte er bevist.
Men for Me-too bevægelsens tilhængere er dette grundlæggende princip jo bare en del af et patriarkalsk samfund.
Her en glimrende artikel om voldtægtssagen mod Cristiano Ronaldo og #Metoo: https://www.themindfulword.org/2018/cristiano-ronaldo-me-too-movement
@Jan Sørensen, han blev ikke frikendt. Sagen kom ikke for retten, da den forulempede ikke ønskede at tage det videre.
Kobe Bryant betalte hende lidt penge, faktuelt, og han (eller hans ...) forfattede derefter en udtalelse om, at han ikke var tale om et bevidst overgreb, men at han godt kunne se, at vedkommende kunne opfatte det som sådan.
Anders Sørensen
Det ændrer intet
Blev han da dømt ? Nej vel
Er han så skyldig ? Hvis man følger princippet om ikke skyldig til det modsatte er bevist...så nej
I disse rene ord mod ord sager, er der jo reelt aldrig skyggen af bevis. Derfor burde disse sager aldrig rejses. Men det gør de, for som feminister siger skal man altid tro på kvinden. Manden er dømt.
Det er præcist udgangspunktet i denne kronik.
Og præcist det samme med Ronaldo sagen.
Ikke skyggen af bevis for voldtægt.
Men hellere dømme en for meget end en for lidt.
Der er masser af sager med falske anklager og desværre også domme, hvor dommeren" lægger mest vægt på kvindens ord" uden skyggen af bevis.
Find f.eks det mindste tegn på bevis i den kendte Fredericia banegårdsag. Kun løgnagtige og skiftende påstande, der alligevel førte til dom.
At kendte opfører sig som idioter men ved brug af lovlige midler har sex med andre er umoralsk, men ikke ulovligt.
Men iøvrigt ikke mere umoralsk end dem der bruger d
dit køn til at opnå noget.
Og er det helt usandsynligt at mange bruger disse sager som afpresningsmiddel ?
Især når man ved at gadens parlament med Me-Too bevægelsen i spidsen, nok skal udskamme og terrorisere den ikke engang anklagede.
Mange betaler logisk nok for at undgå alt dette
Netop fordi vi i disse sager ikke har det grundlæggende princip om uskyldig til det modsatte er bevist
Så igen...hvis Kobe Bryant ikke bevist skyldig er han ikke skyldig
Og det lige meget hvad uvidende Me-Too fanatikere mener
@Jan Sørensen, der er temmelig stor forskel på, om man bliver frikendt, eller om man betaler folk for at undlade at tage sagen videre.
Du lader til at være meget personligt engageret i forhold til #MeToo. Hvad det skyldes, skal jeg undlade at spekulere om.