Læsetid: 5 min.

Sportsstjerner som Cristiano Ronaldo og Kobe Bryant er #MeToo-resistente af mindst tre grunde

Den nyligt afdøde basketlegende Kobe Bryant, verdens bedst betalte fodboldspiller Cristiano Ronaldo og mange, mange andre. Listen af store sportsstjerner, der har været anklaget for seksuelle krænkelser, er lang. Men modsat hundredvis af filmfolk, politikere og mediefolk koster fortiden ikke sportsikonerne deres karriere. Det er der tre grunde til: penge, maskulinitetsdyrkelse og stammeadfærd
Kobe Bryan mindes ved Staples Center i Los Angeles efter at han er omkommet ved en helikopterulykke tidligere på ugen. Dødsfaldet efterlod store dele af verden i chok, og medier, kendisser og civile borgere stod klar til at sørge over og hylde legenden, der døde 41 år gammel i ulykken. En tidligere sag om seksuelle krænkelser hørte man ikke om meget om.

Kobe Bryan mindes ved Staples Center i Los Angeles efter at han er omkommet ved en helikopterulykke tidligere på ugen. Dødsfaldet efterlod store dele af verden i chok, og medier, kendisser og civile borgere stod klar til at sørge over og hylde legenden, der døde 41 år gammel i ulykken. En tidligere sag om seksuelle krænkelser hørte man ikke om meget om.

ETIENNE LAURENT/Ritzau Scanpix

1. februar 2020

Søndag morgen lokal tid lettede en helikopter fra John Wayne-lufthavnen i Orange County ved Los Angeles. Den havde retning mod Mamba Sports Academy i Thousand Oaks omme på den anden side af den amerikanske millionby, hvor en basketballkamp senere skulle spilles. Det var regnvejr og tåget, og myndighederne havde indstillet det meste af den lokale lufttrafik. Selv LAPD’s politihelikoptere blev holdt på jorden.

Efter en lille halv time i luften mødte helikopteren turbulens og tæt tåge, og klokken 9.45 ramte den en bjergside 50 kilometer nordøst for Los Angeles. Alle ni passagerer om bord blev dræbt.

Den ene var basketlegenden Kobe Bryant.

Dødsfaldet efterlod store dele af verden i chok, og medier, kendisser og civile borgere stod klar til at sørge over og hylde legenden, der døde 41 år gammel i ulykken.

Kobe Bryant var en af verdens bedste basketballspillere. Alle i Los Angeles elskede ham. Han var en kender af klassisk musik. Han donerede millioner af dollar til trængende. Han stod bag utallige magiske sportslige øjeblikke og også en fantastisk kortfilm, Dear Basketball, som han modtog en oscarstatuette for.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Anders Olesen
Kurt Nielsen og Anders Olesen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kristian Jensen

Det gavner nok heller ikke Metoo# bevægelsen, at der ofte optræder en lynch stemning, når en ny anklages. Det kommer let til at virke rabiat og kan altså gå ud over troværdigheden. Når først metro rammes på sin troværdighed, holder folk op med at lytte. Så bliver det bare støj. Det er synd for de kvinder der rent faktisk har været udsat for overbreg og endnu mere for de der bliver det i fremtiden.

Line Palle Andersen

Jeg har en alternativ forklaring på hvorfor sportsstjerner ikke fældes. #MeToo er i mine øjne en gentagelse af den romerske kvinde Lucretias historie. Lucretia blev voldtaget af den romerske kongens søn, hendes mand hævnede sig ved at dræbe kongen og blev efterfølgende den første konsul af Rom. De mænd, der fældes af #MeToo anklager er studieværter, politikere, filminstruktører mv - altså mænd, der har nogle spændende attraktive job, som mange gerne vil have. En anklage om voldtægt skaber momentum for andre mænd til at snuppe disse jobs. Det er jo ikke kvinderne, der fjerner dem fra deres positioner. Dem er man ret ligeglade med. Det er ikke lige så let at tage Ronaldo eller andre sportstjernes plads, som det er selv at blive studievært. I disse dage er Weinstein på anklagebænken for utallige voldtægter, og hans facon har været en offentlig hemmelighed i årevis. Det skulle ikke undre mig, at det er hans egen bror, der i et internt magtopgør har videregivet fældende oplysninger, så han selv kan blive enehersker i det, der før var en fælles virksomhed. At 100-vis af kvinder i årevis har lidt under hans opførsel, er han nok ligeglad med, men ligesom Lucretias mand, kan Weinsteins bror anvende det til selv at snuppe magten.

Morten Pedersen, Kristian Jensen, Torben Arendal og Mads Jakobsen anbefalede denne kommentar

Under 1 % af danskere kendte vel Kobe Bryant.
Og endnu færre er bekendt med en gammel sag, han rent faktisk blev frikendt for.
Og alligevel kan Me-too bevægelsen få den I Danmark ukendte person dømt for en ukendt sag for flere år siden.
Længes efter det gamle princip, om man er uskyldig indtil det modsatte er bevist.
Men for Me-too bevægelsens tilhængere er dette grundlæggende princip jo bare en del af et patriarkalsk samfund.

Anders Sørensen

@Jan Sørensen, han blev ikke frikendt. Sagen kom ikke for retten, da den forulempede ikke ønskede at tage det videre.

Kobe Bryant betalte hende lidt penge, faktuelt, og han (eller hans ...) forfattede derefter en udtalelse om, at han ikke var tale om et bevidst overgreb, men at han godt kunne se, at vedkommende kunne opfatte det som sådan.

Anders Sørensen
Det ændrer intet
Blev han da dømt ? Nej vel
Er han så skyldig ? Hvis man følger princippet om ikke skyldig til det modsatte er bevist...så nej
I disse rene ord mod ord sager, er der jo reelt aldrig skyggen af bevis. Derfor burde disse sager aldrig rejses. Men det gør de, for som feminister siger skal man altid tro på kvinden. Manden er dømt.
Det er præcist udgangspunktet i denne kronik.
Og præcist det samme med Ronaldo sagen.
Ikke skyggen af bevis for voldtægt.
Men hellere dømme en for meget end en for lidt.
Der er masser af sager med falske anklager og desværre også domme, hvor dommeren" lægger mest vægt på kvindens ord" uden skyggen af bevis.
Find f.eks det mindste tegn på bevis i den kendte Fredericia banegårdsag. Kun løgnagtige og skiftende påstande, der alligevel førte til dom.
At kendte opfører sig som idioter men ved brug af lovlige midler har sex med andre er umoralsk, men ikke ulovligt.
Men iøvrigt ikke mere umoralsk end dem der bruger d
dit køn til at opnå noget.
Og er det helt usandsynligt at mange bruger disse sager som afpresningsmiddel ?
Især når man ved at gadens parlament med Me-Too bevægelsen i spidsen, nok skal udskamme og terrorisere den ikke engang anklagede.
Mange betaler logisk nok for at undgå alt dette
Netop fordi vi i disse sager ikke har det grundlæggende princip om uskyldig til det modsatte er bevist
Så igen...hvis Kobe Bryant ikke bevist skyldig er han ikke skyldig
Og det lige meget hvad uvidende Me-Too fanatikere mener

Anders Sørensen

@Jan Sørensen, der er temmelig stor forskel på, om man bliver frikendt, eller om man betaler folk for at undlade at tage sagen videre.

Du lader til at være meget personligt engageret i forhold til #MeToo. Hvad det skyldes, skal jeg undlade at spekulere om.