Klumme
Læsetid: 2 min.

Tiden er heldigvis løbet fra ’The Simpsons’ underdanige inder

Skuespilleren, der lægger stemme til den indiske kioskejer Apu i animationsserien har trukket sig efter vedvarende kritik af, at karakteren stereotypiserer sydasiatiske immigranter. Tiden er heldigvis løbet fra ’The Simpsons’ underdanige inder
Apu er den indiske grønthandler fra animationsuniverset 'The Simpsons'.

Apu er den indiske grønthandler fra animationsuniverset 'The Simpsons'.

FRED PROUSER

Kultur
24. januar 2020

For 30 år siden gik Hank Azaria til audition på den nye animationsserie The Simpsons. De søgte en til at lægge stemme til den indiske karakter Apu, og den hvide (jødiske) skuespiller tyede til det eneste, han kendte til indere med en parodi på Peter Sellers berømte parodi på en inder – ham med replikken »Birdy nam nam« – i filmen The Party (1968). Han fik rollen.

I sidste uge sagde Azaria op. »Det føles som det rigtige at gøre,« sagde han ifølge The Guardian og opfordrede seriens forfattere til at lytte på kritikken af, at Apu reproducerede racistiske stereotyper.

Apu, der gjorde entre i episode otte, er en indisk immigrant, der har en ph.d. og blev nummer ét i sin klasse ud af syv millioner elever, men bestyrer en døgnkiosk. Han lever i et arrangeret ægteskab, har otte børn og siger »Thank you, come again« – selv til kunder, der behandler ham dårligt. 

Og den catchfrase kender den indiskamerikanske komiker Hari Kondabolu særdeles godt fra skolegården. »Hvis jeg så ’The Simpsons’ søndag aften, vidste jeg, hvad jeg blev drillet med mandag afhængig af, hvad Apu havde gjort,« fortalte han BBC i 2017 i forbindelse med dokumentarfilmen The Problem with Apu, hvori han taler med amerikanere med indisk baggrund, for eksempel Aziz Ansari, om Apu og brownfacing

Selv elskede han Apu som barn. »Han var den eneste inder i tv.« Men efterhånden meldte ubehaget sig: »Jeg blev træt af at se en hvid fyr, der laver en parodi på en anden hvid fyr, der laver sjov med min far.« 

Det er uvist, hvad der nu vil ske med Apu. Rygterne svirrer – også om, at han bliver skrevet ud af serien, hvilket skaberne bag hidtil har afvist. Men Azaria er ude og med ham Sellers og nam nam-ekkoet fra en anden tid. Apu skal han have en ny stemme. 

Den indiskamerikanske producer Adi Shankar søsatte derfor en kampagne, der skulle crowdfunde ideer. »Skriv ham intelligent ud eller vær med til at udvikle ham på en måde, der omdanner ondsindet latterliggørelse til en karakter, der repræsenterer noget sandt, indpakket de erkendelser, der kan skabes med humor – altså satire,« sagde han til The Verge.

Det har næppe været intentionen at være ond. Men Shankar har en pointe: God satire behandler virkeligheden. Da Apu ankom til serien i 1990 var den, at indiske indvandrere blev skubbet mange trin ned ad samfundsstigen. I dag fylder de unge indere i verdenshistoriens største ungdomsgeneration verdens eliteuniversiteter. Var Apu ankommet i 2020, ville han tale med Oxford-accent og sætte kurs mod Silicon Valley. Og han/hun ville ikke sige »tak og kom igen« til en ydmygelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

Er racisme ikke når man fremstiller nogen fra en anden "race" som underlegen? At blive beskrevet som mere intelligent end andre, mere iværksætter-agtig og mere våben-glad end de andre i Simpsons univers, f.eks. er vel ikke noget underlegent.

Er "racismen" således blot stereotype + "ikke-hvid" hudfarve?

Og i øvrigt, kan godt være at Azaria er jøde, men er han virkelig "hvid" ifølge amerikanernes raceregler? Han kunne jo godt "pass" som Latino...

Men fair nok. Har ikke set et Simpson afsnit siden starten af 00'erne, men det er da rart at høre at de vik stoppe alle fremtidige nationale, kulturelle og religiøse stereotypiseringer...

Anders Sørensen

@Bjørn Pedersen, du synes ikke, at det at blive latterliggjort grundet "race" er racistisk?

Vedholdende interesse i at lave sjov med stereotyper formet af race må nødvendigvis beskrives som racisme. Der er jo ikke tale om, at man beundrer vedkommende for matematisk sans - eller rytmisk sans, hvis vi skal snakke andre racer - men en latterliggørelse af, at de regner helt vildt hurtigt eller danser helt vildt godt.

Det er ikke beundring, det er latterliggørelse. En latterliggørelse, der i sidste ende bunder i en racistisk tankegang.

det er nu skægt, at det lige er Apu, der får på hatten: der er ikke EN ENESTE gruppe eller minoritet, der ikke er karikeret i The Simpsons, fra udvekslingsstudenten over Marge, politiet, borgmesteren, japanere, mexicanere og selv Homer.

arne tørsleff, Claus Nielsen, Janus Agerbo, Emil Davidsen, Vivi Rindom, Kenneth Krabat, Erik Fleischer, Jan Kauffmann, Mads Jakobsen, erik pedersen, Thomas Tanghus, Morten Balling, Jens Kofoed, Kenneth Jacobsen, Jens Jensen, Katrine Damm, Carsten Hansen og Lars Eriksson anbefalede denne kommentar
Lars Eriksson

Åh gud! - jeg bliver så træt af cancel culture, de "rigtige meninger", den "for guds skyld, vi må ikke tage pis på noget som helst nogensinde igen" - kultur. Forstærket af de sociale mediers totalitære og folkedomstols-agtige ageren. Nu ved jeg ikke om, der er nogen, der overhovedet ser Simpsons mere - diskussionen virker nemlig lidt ligegyldig, da The Simpsons mere eller mindre er gledet helt ud af pop-kulturen. Jeg vil i stedet anbefale "Rick & Morty" - en ny animations-serie, hvor det heldigvis stadig er tilladt at tage pis på alt og alle.

Mikkel Zess, Karsten Aaen, Emil Davidsen, Kenneth Krabat, Erik Fleischer, Jens Kofoed og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Søren Bro, måske flere skulle sige fra og stille spørgsmålstegn ved det rimelige i som race at blive latterliggjort i årevis og stereotypiseret i en grad, så det ikke længere er sjov og satire, men bare en triviel fremstilling, der i sidste ende er leflen for det segment, der griner af bøvs, prut og neger?

Carsten Hansen

Krusty the Clown er jøde og temmelig groft karikeret som sådan.
Den korrupte borgmester.
Den italienske mafioso
Hill-billy-familien
og sikkert flere-

Den dag The Simpsons ikke karikerer så kan den lige så lukke.

Godt Charlie Hebdo ikke plages af den slags anger.

Claus Nielsen, Bent Jensen, Mikkel Zess, Karsten Aaen, Kjeld Jensen, erik pedersen, ulrik mortensen, Thomas Tanghus, Søren Bro, Katrine Damm, Carsten Svendsen og Lars Eriksson anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Carsten Hansen, hvis vi lige ser bort fra, at der naturligvis er forskel på at karrikere folkeslag og racer i forhold til borgmester og mafioso, hvorfor vedbliver det så egentlig at være sjovt at karrikere de samme stereotyper på den samme måde?

Altså udover at tilfredsstille din dovne trang til at grine af det samme endnu en gang?

Anbefalinger af givet med det forbehold, at det er temmelig mange år siden, at jeg sidst har set The Simpsons.
Tror nu nok, at jeg mest så det, som at serien tog - tager pis på dem, der skaber og 'køber ind' på stereotyper.
Men derfor kan det jo alligevel godt være, at tiden er inde til at finde nye måder, at gøre det på...

Carsten Hansen

Anders Sørensen.

Alle bliver karikeret i The Simsons. Ingen går fri.

Dog kan jeg ikke lige erindre at folk af afrikansk afstamning er fast bestandel af spe og spot.(Oplys mig hvis jeg har glemt noget)
Men jeg går ud fra at du tager dyb afstand fra at jøder karikeres som Krusty og at land-boere karikeres som Hill-Billy-familien. Hvis ikke så har du dobbeltstandarter.

Carsten Svendsen

Er det virkelig så svært at skelne bevidst "politisk ukorrekt" fiktion fra fakta?

Kenneth Jacobsen

Vi er muligvis på vej ind i en humorforladt fremtid...

arne tørsleff, Flemming Berger, olivier goulin, jan sørensen, Kenneth Krabat, Thomas Petersen, Søren Bro og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar

@Carsten Svendsen
Derud der er en ”snowflake” i sin boble, der ”måske” kan føleler sig krænket.
For Fakta skal aldrig stå i vejen for følelser, det er vi for højtudviklet til.

Husk. Censur er en gode ting, når de "rette" gør det..
Det gode samfund hvor ens handlinger betyder alt og ens intentioner ikke betyder noget. Hvor man skal gå på listefødder og passe på med hvad man sige og gør. Fordi der en derude der teoretisk kan føler sig krænket.

Kan Kun siger til artiklen. Tænke at værre så intolerant, at intentioner ikke betyder noget.

Carsten Svendsen, Erik Fleischer og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Anders Sørensen
"du synes ikke, at det at blive latterliggjort grundet "race" er racistisk?"

Jeg synes ikke at der foregår nogen som helst form for "latterliggørelse" af Apu, der forskellig fra al den anden stereotypisering i serien. Det er ikke en unikt "raciel", eller unikt "racemæssig" form for stereotypisering, og derfor ikke en racistisk stereotypisering. Det er jo selvfølgelig synd at de amerikanske seere igennem så mange år, har lidt under et ekstremt mangelfuldt, basalt uddannelsesniveau og at de derfor stort set intet ved - eller gider at vide - noget om omverden. Og det går naturligvis udover unge amerikanere og børn fra det indiske subkontinent. Men i The Simpsons var der jo som bekendt også ham den der lille, fede, tyskerdreng (en udvekslingsstuderende) i tyrolerhat, lederhosen og seler, og var man førstegenerations immigrant fra Tyskland og barn, eller udvekslingsstuderende fra Tyskland ville man jo også være blevet mobbet med The Simpson's stereotypiseringer.

At du og andre gerne vil gøre det til noget med "race", står altså for din egen regning. Tyv tror jo hver mand stjæler. Jeg husker et gammelt Simpsons afsnit hvor episiden enten foregår i, eller et klip foregår i, Sverige. I klippet ser man et "svensk" lyskryds. Og åbenbart er svenskere i USA kendt for storbarmede, blonde og seksuelt frigjorte kvinder, for de viste et vejkryds hvor en nøgen, kvindelig trafikbetjent dirigerede trafikken. Bliver svenskere så af "The Simpsons" placeret i toppen af dit racehieraki dér?

Karsten Aaen, Emil Davidsen, Carsten Svendsen, Carsten Hansen og Erik Fleischer anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Apu var, bortset fra Lisa, den der blev mindst latterliggjort.

ps, må man heller ikke mere sige "Ut af min kiosk" på Tom McEwansk? ;)

Karsten Aaen, Carsten Svendsen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen

Danskerne bliver også parodieret i "The Simpsons" ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=XhPfEVBHo5w

Hvis alle mennesketyper kun må fremstilles som var de hvide, er vi da på vej ud i noget rigtig racesnavs. Jeg savner Apu og hans specielle charme allerede.

Jan Kauffmann

Hvad med Homer, han er en karikatur paa den lavere hvide middelklasse, lidt racisme der maaske?

Carsten Hansen

Der er vist ingen tvivl om at hvis" The Simpsons" var lavet i Indien, med den overvægtige, dumme overfladiske, barnlige og drikfældige Homer i hovedrollen, med større ret ville kunne erklæres racistisk.
Med mindre altså man er af den opfattelse at racisme kun kan udøves af hvide mennesker.

Som andre er inde på, så karikeres den "Hvide" mand mere end alle andre grupperinger til sammen.
(Også selv om han er gul)

Kenneth Krabat

Hvis det er priviligeret at le ad nogen, vil dét betyde flere mure og skarpere adskilte etniske, kønslige, sundhedsmæssige, uddannelsesmæssige, religiøse osv osv osv grupperinger, som ikke vil kunne tale sammen andet med en advokats mellemkomst.

Ja til større respekt.

Men pt. oplever jeg inderne i Chennai køre som det passer hver enkelt, også mod færdslen, og set udefra ligner det et ustyrligt kaos - men i realiteten passer alle godt på alle, så de færreste kommer til skade, trafikmængden taget i betragtning. Der er ingen vejvrede, ingen selvbestaltede regelryttere med selvfed ret til påpegelse af regelbrud. Trafikken virker. Samfærdslen virker. Fordi der skal være plads til alle. Og det er der så, mirakuløst.

Jesper Pedersen

De eneste gennemført usympatiske personer i The Simpsos er vel Mr Burns og Sideshow Bob og det hvide mænd-

Nu har jeg faktisk undervist, som indvandrerlærer, i 1½ år, to personer fra Indien, der netop havde den samme (sådan cirka) indiske accent, som Apu har i serien The Simpsons! Og det er der faktisk en hel del indere, også i dag, der har - bare fordi visse og bestemte personer ikke kan lide, at indere har den her accent, som Apu i serien har, forsvinder den her accent altså ikke!

Claus Nielsen, Bent Jensen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Og desuden bliver der i The Simpsons lavet grin med alle og enhver!

Carsten Hansen

Jeg ser stadig "The Simpsons" ind imellem og får oftest et godt grin ud af det.
Ligesom serien "The Big bang Theorie" (minus de sidste sæsoner) gav anledning til smil,grin og krummede tæer.
Jøden Wollowitz og inderen Rajesh karikeres ganske morsomt og udstilles på trods af deres store uddannelser. Og den "klogeste" af dem alle ateisten "Sheldon" er ofte ganske ufrivillig racistisk og chauvinistisk.
Men som i "The Simpsons" så ved folk hvad de får når de tænder for programmet. Grov humor hvor alle karikeres og udstilles; Dog helt uden intentionelle fornærmende hensigter.

Folk der har let til at blive krænket på andres vegne bør slå over på andre programmer i stedet for at spotte efter racisme bag hver en busk.

hvorfor er det lige at Apu er kontroversiel, alle figurerne er karikaturer/parodier på et eller andet. selv grisefarvede Homer er politisk ukorrekt, så ud med ham og hele familien. lad os svælge i kedelig politisk korrekthed, det giver livet mening og ikke mindst døden, så lad 1000 blomster visne.

Carsten Hansen

Nogle ser ganske enkelt racisme bag hver en busk.

Selv når "racismen" er ironisk og rettet mod en selv og dermed er selvironisk, så er der folk der ikke evner at skelne.
Der findes folk der mener at kun hvide mennesker kan være racister og selv det at gøre grim med sig selv er racistisk mod alle andre end hvide !

Ikke så mærkeligt,når man tænker på at selv et dybt venstreorienteret magasin som Charlie Hebdo bliver kategoriseret som racistisk, når det karikerer islamister .

arne tørsleff, Claus Nielsen og Bent Jensen anbefalede denne kommentar