I denne uge lærte vi, at vi aldrig bliver venner med Adele

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.
Vi kalder det Ugen på kulturgangen.
15-årig hitlistebetvinger
De bliver da også yngre og yngre. Danske Lolo er kun 15 år og har ligget nummer ét i fire uger på den danske singlehitliste med debutsinglen »Pub G« – med gæsteopbakning fra den voksne kollega og stjerne Branco. I et interview i Soundvenue fortæller han, at han har lavet musik, siden han var otte år og havde mellem 50 og 60 tekster på samvittigheden, da han var 13.
»Pub G« blev lækket via mails og Snapchat, og han er således steget i graderne uden om labels og streamingtjenester. Men nu er den melodisk charmerende sag med et melankolsk, caribisk farvet omkvæd officielt udgivet.
Lolo har angiveligt en broget fortid og rapper og synger om at sælge stoffer, om damer, lovens lange arm og at tjene nok til en Bentley. »Jeg si’r 600 heste under min køler«.
Ralf Christensen
Adele bliver aldrig nogensinde din ven
I 2010’erne har den hyggelige sangfugl og natshowvært, britiske James Corden, i sit amerikanske The Late Late Show givet vestens allerstørste popstjerner et ’lift’ i sin bil i indslaget Carpool Karaoke. Til bilradioen har de (blandt andre Lady Gaga, Madonna, Celine Dion, Adele, Stevie Wonder, Paul McCartney og Mariah Carey) skrålet med på sange og sludret, og hundrede millioner af mennesker verden over har måbet med på YouTube.
James Corden selv har beskrevet konceptet som det »meget glædesgivende i, at en meget, meget kendt person synger sine sange i en hel hverdagslig situation«. Man kunne også sige: Gigapopstjernens formel i en internettid er med størst mulig kraft at balancere tilgængelighed og utilgængelighed. Vi skal opleve dem som ophøjede, guddommelige væsner og som nogen, vi kunne forestille os at hænge afslappet ud med.
Nu er fans så gået (ironisk?) amok over en video af Justin Bieber og Corden, der bliver trukket afsted bag en anden bil. Synet er afmystificerende: Det får mødet mellem gud og menneske til at se fjollet ud. Og så er det, vigtigere end det, en herlig punktering af den forestilling, at gudernes tilgængelighedsstrategi har noget som helst med tilgængelighed at gøre. Adele bliver aldrig din ven, ven. Ak.
Katrine Hornstrup Yde
Langt fra Rådhuspladsen
Under sidste års medieforhandlinger var det magtpåliggende for Dansk Folkeparti, at Radio24syvs afløser på fm-båndet skulle have redaktion mindst 110 kilometer fra Københavns centrum. Kritikere indvendte, at det ville blive svært at få magthaverne til at rejse så langt væk fra Christiansborg for at stille op til interview. Sludder og vrøvl, lød det. Og se nu.
I denne uge var Kristian Thulesen Dahl i studiet hos den nye radio, Radio4, der jo har hovedsæde i Aarhus. Partilederen tog en selfie og lagde den på Twitter. »Klar på Radio4 blinkesmiley,« skrev han. Billedet er så godt nok taget i Radio4’s københavnerstudie, der ligger 200 meter fra Rådhuspladsen, men alligevel.
Rasmus Elmelund
Peter Madsen på film

Tobias Lindholm er blevet kritiseret, fordi han arbejder på en dramaserie om efterforskningen af opfinderen Peter Madsens mord på journalist Kim Wall. Men serien, der kommer på TV 2 til efteråret, er blevet til med Kim Walls families velsignelse og kommer ikke til at portrættere gerningsmanden selv.
Det gør derimod en ny dokumentarfilm, Into the Deep, der lige har haft premiere på filmfestivalen Sundance. Den australske journalist Emma Sullivan begyndte på filmen et år inden mordet på Kim Wall, og det sidste interview med Peter Madsen blev lavet, lige før han tog Kim Wall med ud at sejle i ubåden, hvor han dræbte og parterede hende.
Vulture kalder Into the Deep for en »skrækfilm«, mens det ifølge Variety er en sober, men også barsk oplevelse, hvor Sullivan blandt andet afdækker, at Peter Madsen længe havde haft forestillinger om at dræbe, og at drabet på Kim Wall var planlagt. Into the Deep kommer senere på året på Netflix.
Christian Monggaard
Vinyl er in, og nu kan du opruste med prins Henriks pladesamling

I efteråret var det blandt andet prins Henriks jadepenisser, der var under hammeren. Nu er turen kommet til prinsens samling af 900 vinylplader. Samlingen sælges, ja, kun samlet. Til gengæld får du lidt af hvert, for prinsen var både vild med klassisk musik og folkemusik.
Er du stadig ikke tændt? Så husk, at vinyl er cool.
»Jeg fornemmer en slags revival af vinyl, så denne gang appellerer auktionen måske også til de unge,« siger Alexa Bruun Rasmussen, der er direktør i Bruun Rasmussen Kunstauktioner til Ekstra Bladet.
Går du ikke hjem med fingrene i de 900 vinylplader, så er der også afrikanske og asiatiske figurer på højkant ved auktionen, som er den sidste af tre prins Henrik-auktioner. Sidste chance for bud er 9. februar.
Solveig Helles Eriksen
Babylon er atter løs
»Zu Asche, zu Staub …« syngestønnes der i den udsvævende natklub Moka Efti i Babylon Berlin. Det gør der også i seriens tredje sæson, som nu er skudt i gang på Sky.
Fra en stærkt pressedækket forpremiere på de første fire af sæsonens 12 afsnit lyder rygterne, at serien bliver mindre politisk og mere rå krimi. Således skal kriminalkommissær Rath blandt andet opklare en ung skuespillerindes mystiske dødsfald i filmstudierne Babelsberg fra 1920’erne, hvor serien i øvrigt er optaget.
Medier som DIE ZEIT fremhæver panikken op til børskrakket i 1929 som et højdepunkt, men beklager også, at Babylon Berlin stadig er præget af lidt for glatte og »mekanisk-rutinerede spring« mellem handlingstrådene. Ellers er der ikke sluppet meget ud om, hvordan det går videre med kommissær Rath og Charlotte.
Skuespillerne Volker Bruch og Liv Lisa Fries har i dusinvis af interviews dog pligtskyldigt svaret på alt muligt andet mellem himmel og jord – ja, selv Liv Lisa Fries’ forhold til sin smartphone har trukket overskrifter. Det kommer Babylon Berlin nok også til.
Mathias Sonne
Ugen på kulturgangen
Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.
Seneste artikler
Det har været en uge med svære brud: Farvel til robotterne i Daft Punk og powerparret Kimye
26. februar 2021To skilsmisser overskyggede ugens kulturnyheder: Med en æstetisk afskedsvideo annoncerede de franske housepionerer Guy-Manuel de Homem-Christo og Thomas Bangalter, at historien om Daft Punk er slut, mens bruddet mellem vor tids vel nok største power couple, Kanye West og Kim Kardashian, nu synes endeligt. Heldigvis var der også nyt om hunde og Lise RønneI denne uge forsøger Vi Unge, en ugleset Disney-stjerne og Fredericia Teater at gøre comeback
19. februar 2021En Disney-stjerne i bad standing er blevet hyret på ny, mens man på Fredericia Teater kan ånde lettet op, efter at der er faldet genopstandelsespenge ned fra himlenVerden forandres: Elton John vil gerne høre andre end sig selv, og tyske queerpersoner findes
12. februar 2021Alting er i opløsning og nye ting sker i denne uge, hvor selveste sir Elton John kom Brexit-ramte britiske musikere til undsætning, et nyt magasinprojekt til unge fik millionstøtte og Holland vil repatriere kolonitidsstjålne kulturgenstande
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »