Kommentar
Læsetid: 4 min.

I denne uge lærte vi, at vi aldrig bliver venner med Adele

Stjernerne er stadig lige uopnåelige, og Kristian Thulesen Dahl roder rundt i sine principper. Til gengæld har en 15-årig dansker haft succes i fire uger, og prins Henriks pladesamling er på auktion. Ugen har ført til nye erkendelser for kulturredaktionen
Chok! James Corden møder ikke tilfældigt megastjerner på gaden og giver dem et lift i sin bil, når de synger Carpool Karaoke.

Chok! James Corden møder ikke tilfældigt megastjerner på gaden og giver dem et lift i sin bil, når de synger Carpool Karaoke.

Kultur
31. januar 2020

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

15-årig hitlistebetvinger

De bliver da også yngre og yngre. Danske Lolo er kun 15 år og har ligget nummer ét i fire uger på den danske singlehitliste med debutsinglen »Pub G« – med gæsteopbakning fra den voksne kollega og stjerne Branco. I et interview i Soundvenue fortæller han, at han har lavet musik, siden han var otte år og havde mellem 50 og 60 tekster på samvittigheden, da han var 13.

»Pub G« blev lækket via mails og Snapchat, og han er således steget i graderne uden om labels og streamingtjenester. Men nu er den melodisk charmerende sag med et melankolsk, caribisk farvet omkvæd officielt udgivet.

Lolo har angiveligt en broget fortid og rapper og synger om at sælge stoffer, om damer, lovens lange arm og at tjene nok til en Bentley. »Jeg si’r 600 heste under min køler«.

Ralf Christensen

Adele bliver aldrig nogensinde din ven

I 2010’erne har den hyggelige sangfugl og natshowvært, britiske James Corden, i sit amerikanske The Late Late Show givet vestens allerstørste popstjerner et ’lift’ i sin bil i indslaget Carpool Karaoke. Til bilradioen har de (blandt andre Lady Gaga, Madonna, Celine Dion, Adele, Stevie Wonder, Paul McCartney og Mariah Carey) skrålet med på sange og sludret, og hundrede millioner af mennesker verden over har måbet med på YouTube.

James Corden selv har beskrevet konceptet som det »meget glædesgivende i, at en meget, meget kendt person synger sine sange i en hel hverdagslig situation«. Man kunne også sige: Gigapopstjernens formel i en internettid er med størst mulig kraft at balancere tilgængelighed og utilgængelighed. Vi skal opleve dem som ophøjede, guddommelige væsner og som nogen, vi kunne forestille os at hænge afslappet ud med.

Nu er fans så gået (ironisk?) amok over en video af Justin Bieber og Corden, der bliver trukket afsted bag en anden bil. Synet er afmystificerende: Det får mødet mellem gud og menneske til at se fjollet ud. Og så er det, vigtigere end det, en herlig punktering af den forestilling, at gudernes tilgængelighedsstrategi har noget som helst med tilgængelighed at gøre. Adele bliver aldrig din ven, ven. Ak.

Katrine Hornstrup Yde

Langt fra Rådhuspladsen

Under sidste års medieforhandlinger var det magtpåliggende for Dansk Folkeparti, at Radio24syvs afløser på fm-båndet skulle have redaktion mindst 110 kilometer fra Københavns centrum. Kritikere indvendte, at det ville blive svært at få magthaverne til at rejse så langt væk fra Christiansborg for at stille op til interview. Sludder og vrøvl, lød det. Og se nu.

I denne uge var Kristian Thulesen Dahl i studiet hos den nye radio, Radio4, der jo har hovedsæde i Aarhus. Partilederen tog en selfie og lagde den på Twitter. »Klar på Radio4 blinkesmiley,« skrev han. Billedet er så godt nok taget i Radio4’s københavnerstudie, der ligger 200 meter fra Rådhuspladsen, men alligevel.

Rasmus Elmelund

Peter Madsen på film

Netflix

Tobias Lindholm er blevet kritiseret, fordi han arbejder på en dramaserie om efterforskningen af opfinderen Peter Madsens mord på journalist Kim Wall. Men serien, der kommer på TV 2 til efteråret, er blevet til med Kim Walls families velsignelse og kommer ikke til at portrættere gerningsmanden selv.

Det gør derimod en ny dokumentarfilm, Into the Deep, der lige har haft premiere på filmfestivalen Sundance. Den australske journalist Emma Sullivan begyndte på filmen et år inden mordet på Kim Wall, og det sidste interview med Peter Madsen blev lavet, lige før han tog Kim Wall med ud at sejle i ubåden, hvor han dræbte og parterede hende.

Vulture kalder Into the Deep for en »skrækfilm«, mens det ifølge Variety er en sober, men også barsk oplevelse, hvor Sullivan blandt andet afdækker, at Peter Madsen længe havde haft forestillinger om at dræbe, og at drabet på Kim Wall var planlagt. Into the Deep kommer senere på året på Netflix.

Christian Monggaard

Vinyl er in, og nu kan du opruste med prins Henriks pladesamling

Bruun Rasmussen Kunstauktioner

I efteråret var det blandt andet prins Henriks jadepenisser, der var under hammeren. Nu er turen kommet til prinsens samling af 900 vinylplader. Samlingen sælges, ja, kun samlet. Til gengæld får du lidt af hvert, for prinsen var både vild med klassisk musik og folkemusik.

Er du stadig ikke tændt? Så husk, at vinyl er cool.

»Jeg fornemmer en slags revival af vinyl, så denne gang appellerer auktionen måske også til de unge,« siger Alexa Bruun Rasmussen, der er direktør i Bruun Rasmussen Kunstauktioner til Ekstra Bladet.

Går du ikke hjem med fingrene i de 900 vinylplader, så er der også afrikanske og asiatiske figurer på højkant ved auktionen, som er den sidste af tre prins Henrik-auktioner. Sidste chance for bud er 9. februar.

Solveig Helles Eriksen

Babylon er atter løs

»Zu Asche, zu Staub …« syngestønnes der i den udsvævende natklub Moka Efti i Babylon Berlin. Det gør der også i seriens tredje sæson, som nu er skudt i gang på Sky.

Fra en stærkt pressedækket forpremiere på de første fire af sæsonens 12 afsnit lyder rygterne, at serien bliver mindre politisk og mere rå krimi. Således skal kriminalkommissær Rath blandt andet opklare en ung skuespillerindes mystiske dødsfald i filmstudierne Babelsberg fra 1920’erne, hvor serien i øvrigt er optaget.

Medier som DIE ZEIT fremhæver panikken op til børskrakket i 1929 som et højdepunkt, men beklager også, at Babylon Berlin stadig er præget af lidt for glatte og »mekanisk-rutinerede spring« mellem handlingstrådene. Ellers er der ikke sluppet meget ud om, hvordan det går videre med kommissær Rath og Charlotte.

Skuespillerne Volker Bruch og Liv Lisa Fries har i dusinvis af interviews dog pligtskyldigt svaret på alt muligt andet mellem himmel og jord – ja, selv Liv Lisa Fries’ forhold til sin smartphone har trukket overskrifter. Det kommer Babylon Berlin nok også til.

Mathias Sonne

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her