Læsetid: 13 min.

I en underjordisk bunker i Nordsjælland ligger brandfarlige danske stumfilm på frost. Nu bliver de digitaliseret

I begyndelsen af det 20. århundrede var Danmark en af verdens førende filmnationer, og stumfilmstjerner som Asta Nielsen og Valdemar Psilander var på millionkontrakter. Nu skal hele den stumme filmarv digitaliseres og gøres tilgængelig på nettet. Information var med en tur i den underjordiske arkivbunker, hvor de skrøbelige – og brandfarlige – stumfilm ligger på frost. Når de tør op, skal filmhistorien måske revideres
På et sted uden adresse findes Det Danske Filminstituts underjordiske filmarkiv, hvor de brandfarlige nitratfilm er nedkølet til minus fem grader og luftfugtigheden holdt på 30 procent. Selve bunkeren er inddelt i 55 celler med et ton nitratfilm i hver. Skulle en brand bryde ud, vil dobbeltlukkede branddøre sikre, at den ikke spreder sig til de øvrige celler i bunkeren. I stedet vil eksplosionen blæse ud af en brandlem i loftet og sende en 70 meter høj stikflamme op på himlen over Store Dyrehave

På et sted uden adresse findes Det Danske Filminstituts underjordiske filmarkiv, hvor de brandfarlige nitratfilm er nedkølet til minus fem grader og luftfugtigheden holdt på 30 procent. Selve bunkeren er inddelt i 55 celler med et ton nitratfilm i hver. Skulle en brand bryde ud, vil dobbeltlukkede branddøre sikre, at den ikke spreder sig til de øvrige celler i bunkeren. I stedet vil eksplosionen blæse ud af en brandlem i loftet og sende en 70 meter høj stikflamme op på himlen over Store Dyrehave

Anders Rye Skjoldjensen

10. januar 2020

Et sted i den nordsjællandske geografi skærer en smal grusvej ind i et skovbryn.

»Jeg tror, det er her,« siger fotografen og drejer af.

Træernes afpillede kroner strækker sig mod himlen som sorte silhuetter. Det nedfaldne løv lyser gulbrunt op fra jorden. Jeg sidder på passagersædet med en håndtegnet skitse over området. For vi er på vej til et sted, der ikke optræder på et almindeligt kort. Et sted, som ikke kan tastes ind på en gps. Et hemmeligt sted.

Jeg kommer i tanke om den mail, jeg modtog tidligere på ugen fra forskningsleder på Det Danske Filminstitut Lars-Martin Sørensen. Han skrev: 

»Da turen jo går til en bunker med nok eksplosive filmstrimler til at lægge det centrale København øde, forholder det sig sådan, at stedet er godt skjult for Gud og Hvermand. Det har ingen adresse.«

Nu kommer han selv til syne lidt længere nede ad skovvejen, iført vinterjakke og praktiske sko.

»I skal bare fortsætte lige ud og så til venstre,« siger han og vinker os frem som en hjemmeværnsmand, der dirigerer trafikken.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjørn Pedersen
  • Erik Karlsen
  • Christian Mondrup
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Alvin Jensen
  • Anders Reinholdt
  • jens rasmussen
  • David Zennaro
Bjørn Pedersen, Erik Karlsen, Christian Mondrup, Maj-Britt Kent Hansen, Alvin Jensen, Anders Reinholdt, jens rasmussen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu