Baggrund
Læsetid: 3 min.

Nu begynder Hollywood at bearbejde Weinstein-traumet – på film

Historier om Harvey Weinsteins ugerninger har fyldt avisspalter og nyhedsudsendelser i over to år. Det Hollywood, der indtil 2017 forgudede filmproduceren, har vendt ham ryggen, men har brugt en del tid på at finde ud af at bearbejde ham kunstnerisk. Nu begynder filmene at komme. Her er et overblik
I denne uge fandt en jury på Manhattan i New York filmproduceren Harvey Weinstein skyldig i at have voldtaget en kvinde og seksuelt at have overfaldet en anden.

I denne uge fandt en jury på Manhattan i New York filmproduceren Harvey Weinstein skyldig i at have voldtaget en kvinde og seksuelt at have overfaldet en anden.

Carlo Allegri/Ritzau Scanpix

Kultur
28. februar 2020

Knap to et halvt års ballade om den fallerede filmproducer Harvey Weinstein nåede sin foreløbige kulmination i denne uge. Det var i oktober 2017, at 13 kvinder i den amerikanske avis The New York Times og i tidsskriftet The New Yorker fortalte, hvordan han havde udsat dem for seksuel chikane, krænkelser og voldtægt. Siden da er flere end 80 stået frem, og i denne uge fandt en jury på Manhattan i New York ham så skyldig i at have voldtaget en kvinde og seksuelt at have overfaldet en anden.

#MeToo-bevægelsen, som blev igangsat af afsløringerne, har haft store konsekvenser for den måde, hvorpå vi ser på blandt andet seksuelle krænkelser på arbejdspladsen, magtrelationer og samtykke. Ikke mindst filmindustrien og Hollywood er på meget kort tid blevet nærmest revolutioneret og har blandt andet fået nye guidelines, ligesom der er kommet mere fokus på repræsentation af kvinder i for eksempel film og ved prisuddelinger.

Men hvordan afspejles kvantespringet i produktionerne? Hollywood plejer nok at kunne få kunst ud af det, der sker i det omkringliggende samfund, og det er normalt heller ikke noget problem at smede, mens jernet er varmt. Få måneder efter de første afsløringer rullede, kunne branchebladet Deadline da også meddele om en håndfuld fiktions- og dokumentarprojekter affødt af afsløringerne, som forskellige filmfolk havde under udvikling.

Men hverken den store biograffilm eller en Netflix-dokumentar om Weinstein er endnu nået ud til seerne.

Til sammenligning har skaberen af Fox News, Roger Ailes, der året inden Weinstein-afsløringen måtte træde tilbage efter seksuelle krænkelser, været centrum for HBO-serien The Loudest Voice og den nye Bombshell, der har premiere denne uge.

Noget er der dog kommet: Dokumentaren Untouchable, som nu kan ses på DR TV, er produceret af Simon Chinn, der tidligere har modtaget Oscarstatuetter for dokumentarerne Man on Wire og Searching for Sugar Man, og instrueret af den BAFTA-nominerede Ursula Macfarlane. I detaljer fortæller kvinder her om, hvordan Weinstein har voldtaget dem på hotelværelser, mens mænd skamfuldt beretter om ganske vist at have hørt rygter, men alligevel have samarbejdet – og haft succes – med produceren.

Film inspireret af Weinstein-sagen

Hvad angår spillefilm, har The Assistant i disse dage europæisk premiere på filmfestivalen i Berlin. Den handler ikke direkte om Weinstein og #MeToo, men om en ung kvinde, der arbejder som assistent i et produktionsselskab i New York, hvor hun har en chef, der minder meget om ham, og som misbruger sin magt og begår seksuelle overgreb på unge kvinder. Instruktøren, Kitty Green, har fortalt, at hun blev inspireret af Weinstein-sagen og interviewede over 100 assistenter, blandt andet flere, der havde arbejdet for ham.

I 2018 købte Brad Pitts produktionsselskab Plan B og Megan Ellisons Annapurna Pictures rettighederne til at filmatisere historien om The New York Times-journalisterne Jodi Kantor og Megan Twoheys arbejde med afsløringerne, men det er uklart, hvor projektet står i dag. Brad Pitt har for nylig modtaget en masse filmpriser for sin rolle i Once Upon a Time ... in Hollywood, der er instrueret af Quentin Tarantino – en af de instruktører, der arbejdede tættest sammen med Weinstein.

Et andet af de projekter, der blev nævnt umiddelbart efter afsløringerne, er Scarface-instruktøren Brian De Palma, der angiveligt vil lave en spændingsfilm inspireret af Weinstein-skandalen. Siden har der været ret stille om hans arbejde, men i efteråret gav De Palma et interview til Reuters på filmestivalen i Venedig og sagde:

»Når man som jeg har været ind og ud af Hollywood i mange år, har man ikke kunnet undgå at høre om det misbrug af kvinder, der er foregået. Jeg var bekendt med nogle af de ting, der fandt sted i Harvey Weinstein-æraen, og det er en interessant historie at fortælle, og desuden kan jeg godt lide spændingsdramaet, og jeg har skrevet et manuskript, der på en måde er baseret på nogle af de historier, som The New York Times bragte frem.«

Så der sker noget. Og så bør det også nævnes, at Weinstein og #MeToo-bevægelsen efterhånden har været temaer i en del tv-serier. Det gælder for eksempel Tuca & Bertie, Law and Order: SVU, Murphy Brown, Greys hvide verden – og den nye, tiende sæson af Curb Your Entusiasm, hvor Larry Davids ven, Jeff, bliver ved med at blive forvekslet med Harvey Weinstein, og David selv bliver centrum for anklager om sexchikane.

Sæsonen er dog af feminister blevet kritiseret for at banalisere og negligere #MeToo-bevægelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her