Klumme
Læsetid: 4 min.

Biografien om den ’pakistanske Kim Kardashian’ Qandeel Baloch er nu udkommet

Samtidig ruller skandalen om Jeanine Cummins’ roman ’American Dirt ’ videre og terrorismeanklagerne mod forfatteren og menneskeretsaktivisten Asil Erdogan er droppet
Spoiler: Qandeel Balochs historie er en del voldsommere, mere kompleks og uendelig meget mere tragisk end Kim Kardashians.

Spoiler: Qandeel Balochs historie er en del voldsommere, mere kompleks og uendelig meget mere tragisk end Kim Kardashians.

AFP/Ritzau Scanpix

Kultur
21. februar 2020

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

USA

Amerikansk snavs ad libitum

Denne tidligere her i spalten udførligt omtalte debat om Jeanine Cummins’ roman American Dirt fortsætter i en sådan grad, at jeg har mistet overblikket. Men altså, cirka, en ting, der tilsyneladende er sket: Forlaget, Flatiron Books, aflyste Cummins’ oplæsningsturné på grund af »trusler om fysisk vold mod forfatter og boghandlere«.

Skandale og Stephen King to the rescue på Twitter. Nu viser det sig så, angiveligt, at truslerne var det pure opspind. Til gengæld: Dem, der faktisk har modtaget onlinetrusler fra troldedybet, er dem på den modsatte barrikade i debatten: Den første, hvislende chicana-anmelder Myriam Gurba har derfor startet en online ’death quilt’, en opremsning af dødstrusler og andet had, som er væltet i deres retning. Den vokser lystigt – eller trist, rettere sagt.

PAKISTAN

Biografi om Qandeel Baloch

Kan I huske Qandeel Baloch (der findes kun denne anglificerede stavemåde, så vidt jeg kan se online)? Den ’pakistanske Kim Kardashian’, landet første SoMe-stjerne, der lagde sig ud med mullaher og andre konservative kræfter og endte med at blive kvalt af sin lillebror. Hun var 26 år gammel.

Der er nu udkommet en biografi med titlen A Woman Like Her, skrevet af Sanam Maher og beskrevet som ’et eksemplarisk stykke undersøgende journalistik’ af The Independent. Spoiler: Balochs historie er en del voldsommere, mere kompleks og uendelig meget mere tragisk end Kim Kardashians.

SVERIGE & FINLAND

Den Nordiske Pris til Rosa Liksom

Den finske forfatter Rosa Liksom (pseudonym for Ana Ylävaara, f. 1958) er blevet tildelt Det Svenske Akademis Nordiske Pris på 400.000 svenske kroner. Jeg citerer fra Encyklopædiens artikel om forfatteren:

»Det kendetegnende for Rosa Liksoms prosa er en skitseagtig måde at fortælle på, med fokus på voldsomme, absurde, groteske hændelser og skæbner, heftige miljøer, ensformigheden i Lapland, gadens brutalitet. Personerne er ofte destruktive og uden motivation, uanset om de befinder sig i Mongoliet, i Sibirien som i Mellemstation Gagarin (1987) eller i urbant miljø i Go Moskva Go (1988). Hendes første roman, Crazeland (1996, da. 2001), er både burlesk parodi og mystik i sin skildring af tilværelsens absurditeter, der omfatter både krig og herskabsliv. Novellesamlingen Familien (2000) ironiserer over den lille sygelige og selvgode parcelhuslykke.«

Det svenske akademis nordiske pris er blevet uddelt siden 1986 og omtales gerne som ’den lille Nobelpris’.

Ugens 10 bøger

Ni døde farvede kvinder (og en enkelt mand)

I sidste uge bestod boglisten af klassikere skrevet af ni døde hvide mænd og en enkelt død hvid kvinde. Denne uge skal vi så i (næsten) modsatte grøft: klassikere skrevet af døde kvinder (og en enkelt mand) med en anden hudfarve end hvid. Som så ofte før er min viden utilstrækkelig, og jeg spurgte derfor min ’facehjerne’ til råds.

Ugens titler er så foreslået af denne mangeansigtede skærmeksistens. Tak til jer alle (I ved, hvem I er). Og så overser jeg behændigt, hvilken intellektuel sump af røvproblematisk essentialisme jeg er vadet ud i ved at reducere mennesker til kategorier defineret af deres køn og/eller hudfarve.

  1. Audre Lorde: Der er ingen ærlige digte om døde kvinder (oversat af Shadi Angelina Bazeghi)
  2. Nella Larsen: Kviksand & Overgang og novellerne (oversat af Kirsten Ploug og Karen Kristensen)
  3. Sor Juana Inés de la Cruz: Obras completas
  4. Zora Neale Hurston: Barracoon – The Story of the Last Slave
  5. Maya Angelou: Jeg ved hvorfor fuglen synger i sit bur (oversat af Nanna Gyldenkærne)
  6. Laldyada: I, Lalla – The Poems of Lal Dêd (oversat af Ranjit Hoskote)
  7. En-hedu-Ana: The Exaltation of Inanna (oversat af William W. Hallo og J.J.A. van Dijk)
  8. Sei Shonagon: The Pillow Book (oversat af Meredith McKinney)
  9. Forugh Farrokhzad: Lad os tro på begyndelsen af en kold årstid (oversat af Shadi Angelina Bazeghi)
  10. Amos Tutuola: Mit liv i Åndernes Skov (oversat af Uffe Harder)

SPANIEN

María Moliner hædret

Den meget fine og fornemme Círculo de Bellas Artes i Madrid afholdt i samarbejde med Det Spanske Akademi forleden et symposium til ære for María Moliner (1900-1981); kvinden, der skrev ordbogen Diccionario de uso del español, der i daglig tale blot kaldes El María Moliner. Gennem femten år, mutters alene og på bittesmå kartotekskort skrev hun disse to bind på over 3.000 sider, en ordbog, som med flere længder slår den normative og (i egen selvforståelse) autoritative ordbog fra Det Spanske Akademi, en organisation, som hun i øvrigt blev nægtet medlemskab af i 1972.

Gabriel García Márquez sagde om hende:

»Hendes bedrift har meget få fortilfælde: Hun skrev alene, i sin egen lejlighed, med sin egen hånd, den mest fyldestgørende, mest brugbare, mest omhyggelige og morsomste ordbog, der findes på spansk.«

Undertegnede skal hilse og sige, at María Moliner’en var aldeles uundværlig, dengang jeg selv lærte sproget, og jeg bruger den stadig, både til oversættelse og lystlæsning. En vidunderlig ordbog.

SYDAFRIKA

Philida-Prisen til Mohale Mashigo

Den sydafrikanske forfatter Mohale Mashigo (1983, Soweto) har modtaget den nystiftede pris Philida Literary Award, der hedder sådan til ære for André Brink (1935-2015), hvis sidste bog havde denne titel.

Mashigo er romanforfatter, superheltetegneserieforfatter, sanger og sangskriver og også kendt under kunstnernavnet Black Porcelain. Hendes debutroman The Yearning (2016) vandt Universitetet i Johannesburgs debutantpris og var nomineret til International Dublin Literary Award, pekuniært set verdens største litteraturpris. Hvor mange gysser, der følger med Philida-prisen er ikke offentliggjort, men den finansieres af royalties fra en af André Brinks bøger.

TYRKIET

Anklagerne mod Asil Erdogan droppet

En domstol i Istanbul har meddelt, at forfatteren og menneskeretsaktivisten Asli Erdogan ikke længere er anklaget for terrorisme. Hun blev fængslet i 2016 i forbindelse med en razzia mod den prokurdiske og nu forbudte avis Özgür Gündem, som blandt trykte klummer af Asli Erdogan. Hun var fængslet i fire måneder, inden hun overraskende blev sat på fri fod. Hun lever nu i eksil i Tyskland.

Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her