Folk
Læsetid: 1 min.

Folk

Kultur
20. februar 2020

Kristian von Hornsleth

Man plejer ikke at lave statuer af forskere og andre helte, mens de stadig lever. Det synes den danske billedkunstner og jantelovsbekæmper Kristian von Hornsleth er en skam. Derfor har han stiftet Foreningen til fremmelse af opstilling af Statuer af nulevende Forskere (FSF).

Eske Willerslev

Foreningen har finansieret en bronzestatue af Eske Willerslev, der forestiller DNA-forskeren i fuld fart med et felt af bronzestøbte fartstriber bag sig. Den er udarbejdet af Kristian von Hornsleth og skal stå tæt på en sportshal og et gymnasium i Hørsholm Kommune, så ungdommen kan blive inspireret.

Skøre mutanter

Ifølge Kristian von Hornsleth afslog Københavns Universitet at få opstillet statuen på sin grund, fordi det kunne gøre andre forskere misundelige. Han beskriver i Uniavisen Eske Willerslev som en »skør mutant«, der – i modsætning til »13-talspiger, der sidder og venter på læreren« – skaber ny forskning.

Afslagsgivere

Når Eske Willerslev-statuen står færdig, udgiver Kristian von Hornsleth en bog med afslagene fra de godt 20 fonde, der har sagt nej til at støtte projektet. Til Uniavisen beskriver han medlemmerne af fondsbestyrelserne som »DJØF-typer«, der ikke ved »en skid om, hvad kunst er«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her