Læsetid: 9 min.

Fransk filosof er træt af frygt og klimafanatisme: »Hvorfor ikke nyde livet?«

Hvis jorden virkelig var ved at gå under, skulle de unge klimaaktivister hellere skynde sig at nyde livet, siger den franske filosof Pascal Bruckner. Han vil hellere debattere, hvordan vi indretter et samfund til de mange 100-årige, der kommer til at være i midten af det 21. århundrede
»Hvis det skal lykkes os at omstille og tilpasse vores liv til klimaforandringerne, er al moraliseren og dramatiseren nødt til at stoppe. For når du giver folk skyldfølelse, bøjer de hovedet, men det får dem ikke til at ændre deres livsstil,« siger Pascal Bruckner.

»Hvis det skal lykkes os at omstille og tilpasse vores liv til klimaforandringerne, er al moraliseren og dramatiseren nødt til at stoppe. For når du giver folk skyldfølelse, bøjer de hovedet, men det får dem ikke til at ændre deres livsstil,« siger Pascal Bruckner.

Tobias Nicolai

14. februar 2020

Da han fyldte 60 år, troede han, at han var nået enden af det hele.

»Jeg stod midt i en skilsmisse og en flytning, så det føltes som en hel række af negative begivenheder, der kolliderede, og jeg tænkte simpelthen, at det måtte være slutningen på mit liv.«

Sådan indleder den franske filosof Pascal Bruckner sit oplæg på scenen i Dokk1’s Store Sal i Aarhus. Den spinkle mand, der er sofistikeret klædt i gråt jakkesæt og matchende rullekrave holder en kort pause, før han på tragikomisk vis indrømmer:

»Men det var det ikke.«

Indrømmelsen forløser en latter i salen, som muligvis skyldes en aldersmæssig indforståethed, som må herske mellem den 71-årige filosof og publikum, deres ydre fremtoning taget i betragtning. Om deres seneste årti har været lige så fantastisk, som Pascal Bruckner fortæller, at hans har været, er ikke til at aflæse, men de kan formentlig nikke genkendende til oplevelsen af, at ordsproget »Life is short and then you die« ikke længere synes at passe.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

»Når man bliver pensioneret, kan man gøre lige, hvad man vil, men mange ender med at sidde derhjemme og drikke øl og se tv, som deres egne forældre gjorde. Det var i hvert fald det, min egen far gjorde. Og dette på trods af at man har et valg om at gøre noget andet. Fysikken er ikke et benspænd, for man bliver jo ikke fysisk immobil fra den ene dag til den anden. Det handler om at holde sig i gang, men der vil naturligvis være en langsom forandring i ens fysik.«

Jeg finder artiklen et udmærket eksempel på, at mennesker ikke behøver være hverken kloge, empatiske eller sympatiske, fordi de har en længerevarende akademisk uddannelse.

CLAUS HOEG ARAUJO, Jakob Dahl, Kim Øverup, Palle Bendsen, hannah bro, Ejvind Larsen, John Andersen, Troels Ken Pedersen, Katrine Damm, Søren Fosberg, Arne Albatros Olsen, Pia Nielsen, Anders Reinholdt, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Mette Eskelund, Dennis Jørgensen, Hans Larsen, erik pedersen, Carsten Nørgaard, Bjørn Pedersen, Nils Lauritzen, Lars Jørgensen og Søren Mortensen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Lise Lotte Rahbek
'..udmærket eksempel på, at mennesker ikke behøver være hverken kloge, empatiske eller sympatiske, fordi de har en længerevarende akademisk uddannelse.

Har du nogensinde troet det?

Ejvind Larsen, Bent Nørgaard og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Henrik Plaschke

Lise Lotte Rahbek

Det har du helt ret i. Og man kunne jo tilføje, at selvom der findes fremragende franske filosoffer, er man ikke nødvendigvis en spændende tænker og/eller personlighed, som det værd at lytte til, bare fordi man kalder sig en fransk filosof.

Fremfor at bruge så meget plads på Bruckners trivialiteter, burde Information mindes den franske tegneseriemagiker Claire Bretécher, der netop er død – 79 år gammel. Bretécher blev kendt for sine fantastiske serier, herunder ”De frustrede”, som endda blev bragt i dansk udgave i Information (hvis jeg ikke husker meget galt).

I 1976 udnævntes Bretécher udnævntes i øvrigt til årets sociolog af filosoffen Roland Barthes (kendt for bl.a. Mytologier), der tilfældigvis også var PhD vejleder for Bruckner…

https://www.lemonde.fr/disparitions/article/2020/02/11/l-auteure-de-band...

CLAUS HOEG ARAUJO, Palle Bendsen, Ejvind Larsen, Christel Gruner-Olesen, Bjarne Bisgaard Jensen, Diego Krogstrup, Rasmus Knus, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, John Larsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Hvor vover I unge, at hæve jeres anklagende pegefingre overfor os gamle? Hvorfor ikke holde en fed afslutningsfest istedet for det evindelige mukkeri!?

Flemming Olsen, Ejvind Larsen, Mette Eskelund og Niels Jacobs anbefalede denne kommentar

”Herfra hvor jeg står, kan jeg se mig omkring, og jeg kan se til alle sider, det bevæger sig, når jeg går, det forandrer sig til alle tider...”
Skousen og Ingemann; http://www.capac.dk/wordpress/?p=12624
.
Perspektivet på verden og sig selv er anderledes når man er 70 år end det var da man var 25 år.
Og det er svært, som 25årig at se tilbage på 50 års liv og historie, som man ikke har oplevet.
Og det kan være svært at fatte hvad de 25årige går op i og hvorfor...
Bevidsthed og alder er en svær en, især hvis man vil have patent på perspektivet...

Flemming Olsen, Ejvind Larsen, Carsten Bjerre og Niels Jacobs anbefalede denne kommentar

Information har trukket en gammel flaske fransk rødvin op, og har efter et par glas svært ved at huske morgendagens arbejde.

Dennis Jørgensen, Ejvind Larsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Klimadagsordenen skal jo netop sikre, at vi i højere grad kan nyde livet, vegetere, læse, blive klogere - fremfor at opføre os som indavlede gnavere i en trædemølle.

Jan Weber Fritsbøger, Kim Øverup, Ejvind Larsen, Troels Ken Pedersen, David Joelsen, Søren Fosberg, Arne Albatros Olsen, Carsten Munk, Troels Holm, Mette Eskelund og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Jeg tror egentlig godt, man kan nyde live, og samtidig gøre lidt for klimaet.

Vi har sadlet helt om, og rejser ikke mere mellem Sverige og Sydeuropa med stor campingvogn i 2000 kg-klassen 4-6 gange om året. Campingvognen og trækkeren har vi stadig, Men nu bliver det kun til Sverige 1 gang årligt, hvior vi også tager på den årlige danskertur.

Til gengæld hygge-dyrker vi vores non-kommercielle frugtplantage med fine blommer, manderiner, mandler, waldnødder, figner, fersken og andet godt, og det gør vi helt uden handelsgødning og sprøjtemidler. I stedet arbejder vi aktivt på at skabe lidt mulet og næringsrig muldjord af kompost og nedhakket bønner, og til hjælp har vi ret effektive indkøbte kompostorme.

Og den elektriske varmepumpe kører næsten ikke mere, men er afløst af træpiller, der er god vedvarende energi, som ikke forurener.

Og så laver vi lidt god kraftig rød vin samt rakia til eget forbrug, og det er faktisk vores måde at nyde livet på, samtidig med at vi gør lidt for klimaet.

Ole Schwander, Flemming Berger, Ejvind Larsen, Mikkel Ellersgaard Sørensen, Mette Eskelund og Vivi Rindom anbefalede denne kommentar
Daniel Rasmussen

Økonomien i fremtiden og klimakrisen er jo nærmest det samme. Det er jo de materielle livsvilkår der er tale om, ikke særligt tænksomt. Men jeg husker at jeg engang læste en kronik af ham for år tilbage hvor(hvis min hukommelse ikke svigter mig) han skrev at når vi nu havde kunne besejre nazismen så kunne vi jo nok også klare klima udfordringerne!!!jeg kan så afsløre at jeg ikke følte mig kaldet til at opsøge mere af hans arbejde.....

Mogens Holme, Ejvind Larsen, Troels Ken Pedersen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Sikke en gammel idiot!

Palle Bendsen, Ejvind Larsen, Jon Mangerel, Christel Gruner-Olesen, Søren Fosberg, Pia Nielsen, Søren Mortensen, Henning Kjær og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Jeg er træt af opblæste, franske filosoffer, og væmmes tillige ved de her beskrevne repræsentanter for den 'tredje alder's tilsyneladende uendelige behov for at få kurateret deres tankevirksomhed gennem velmenende, men dog let gennemskuelige arrangementer, som det her beskrevne.

'Night of Ideas'??!

Hvor uopfindsomt, hvor sindsoprivende kedsommeligt, hvor konformt man dog således priser og præsenterer sig selv..

I takt med at det gråner i toppen, er det vel kun naturligt, at man i stadig stigende grad bekymrer sig om, hvem der skal hjælpe en af og på potten i de svindende år..Det bliver mestendels 'fejlfarver' og resten af os, 'det utaknemmelige' og underuddannede ros, som kommer til at løbe med dét 'privilegium', beklager! For vi har mestendels hårde hænder, og hjerter der ligeledes strammer mere og mere i..

Var året 1789, ville det såmænd ikke være en helt utænkelig tanke, at man af blot og bar vanvare kom til at sparke til en Pascal Bruckners afhuggede hoved, der i det spæde og forræderiske lys fra en ny og ikkun alt for flygtig dag..

Det er det heldigvis ikke længere..1789..Nej, nu sover dilettanterne igen trygt på Hotel Royal, hvor de så ganske hører hjemme..

De sover så ganske trygt, lidt endnu..

Kim Øverup, Palle Bendsen, Ejvind Larsen, Katrine Damm og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar