Læsetid: 5 min.

’De Frustrerede’s mor, Claire Bretécher, er død, 79 år

Den franske tegneseriekunstner blev pioner for en ny genre: Hun brillerede med træfsikker samtidssatire over 68-generationens venstreintellektuelle ’kystbanesocialister’ – også til glæde for Informations læsere
Kønspolitik og kønsrollekritik var et genkommende fokus for den markante feminist Claire Bretécher i en tid, da kønskampen endnu var langt fra at være vundet.

Kønspolitik og kønsrollekritik var et genkommende fokus for den markante feminist Claire Bretécher i en tid, da kønskampen endnu var langt fra at være vundet.

GEORGES BENDRIHEM

14. februar 2020

Nogle gange er det, som om tidsånden kan indfanges af ét ord. Og at lige netop dét ord derfor kan blive fremkaldervæske for periodens særlige stemninger og modsætningsforhold.

Taler vi 1970’erne og de tidlige 1980’ere kunne et bud på et sådant ord være ’frustreret’. Det var en tid, hvor massiv psykologisering satte ind i de vestlige samfund. Hvor alt kunne og blev kritiseret, og hvor ’frustration’ blev et populært modeord, lanceret af den 68-generation, der var den drivende kraft bag de omfattende normbrud, som deres ideologikritik og forhåbninger var murbrækkere for.

Men det var vel og mærke også et ord, som blev symptomatisk for en oplevet kløft mellem ’de progressives’ til tider højtflyvende og ideologisk overstyrede drømme – og så den mere jordbundne virkelighed, som deres idealer stødte ind i.

Tiden var med andre ord rig på anledninger til at føle sig ’frustreret’, især hvis man tilhørte den kreative, venstreorienterede og snakkende klasse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu