Nyhed
Læsetid: 3 min.

Harvey Weinstein-skyldigkendelse er en sejr for #MeToo

Harvey Weinstein kan blive idømt alt fra fem til 25 års fængsel, efter at han mandag blev kendt skyldig i anklager om voldtægt og seksuelt overfald. Den skandaliserede filmproducent blev dog frikendt for nogle af de mere voldsomme anklager, han stod over for
Filmproducer Harvey Weinstein, som her ses på vej til retten, blev mandag fundet skyldig i seksuelt overgreb og voldtægt ved en domstol i New York. Harvey Weinstein har under hele sagen fastholdt sin uskyld.

Filmproducer Harvey Weinstein, som her ses på vej til retten, blev mandag fundet skyldig i seksuelt overgreb og voldtægt ved en domstol i New York. Harvey Weinstein har under hele sagen fastholdt sin uskyld.

JUSTIN LANE

Kultur
25. februar 2020

Mandag fandt en jury på Manhattan i New York den 67-årige filmproducent Harvey Weinstein skyldig i at have voldtaget én kvinde og seksuelt at have overfaldet en anden.

Det betyder, at han står til mellem fem og 25 års fængsel, og efter at juryens afgørelse var blevet læst op, blev han lagt i håndjern og sendt i fængsel, hvor han skal blive, indtil selve dommen afsiges.

Efterfølgende kunne en af Weinsteins forsvarere fortælle, at dommeren havde indvilget i, at filmproducenten, der har kæmpet med en dårlig ryg, blev indlagt på hospitalsafdelingen i fængslet på Rikers Island i New York.

Kendelsen betyder, at juryen valgte at tro på de to kvinder, den aspirerende skuespiller Jessica Mann og den tidligere produktionsassistent Miriam Haley, hvis anklager om henholdsvis voldtægt og seksuelt overgreb har været sagens omdrejningspunkt. Det er i sig selv en sejr for den verdensomspændende #MeToo-bevægelse, der voksede ud af anklagerne mod Weinstein, da de første gang blev offentliggjort i oktober 2017.

Frikendt på alvorligt punkt

I de af anklageskriftets mere voldsomme punkter, der omhandler såkaldt ’predatory sexual assault’, blev Weinstein dog frikendt. Skal en anklaget findes skyldig i det, skal det kunne bevises, at vedkommende har overfaldet mindst to mennesker.

Frifindelsen tyder på, at juryen ikke troede på skuespilleren Annabella Sciorras vidneudsagn. Sciorra hævder nemlig, at Weinstein voldtog hende i 1990’erne, og anklagemyndigheden har brugt hendes historie – der er faldet for forældelsesfristen – til at understøtte de to øvrige kvinders anklager og til at føre bevis for, at Weinstein var et seksuelt rovdyr, der har forgrebet sig på mange kvinder.

Efter seks ugers retssag blev juryen, der bestod af syv mænd og fem kvinder, tirsdag i sidste uge sendt ud for at votere i sagen. Siden da har den blandt andet bedt om at få oplæst både Annabella Sciorras vidneudsagn igen og vidneudsagnet fra en anden skuespiller, Rosie Perez, som Sciorra angiveligt fortalte om voldtægten dengang.

Fredag spurgte juryen dommeren, om den måtte være enstemmig i sin afgørelse i nogle af anklagepunkterne, men uenig i andre. Det afviste han. I modsætning til Harvey Weinsteins forsvarere ville anklagemyndigheden nemlig ikke acceptere andet end enighed på alle fem anklagepunkter, skyldig eller ej.

Juridiske eksperter vurderede, at det kunne være en fordel for både anklagere og forsvarere:

»Fra et juridisk synspunkt gav det mening at sende dem tilbage. Men jeg tror, at det i sidste ende kan hjælpe anklagemyndigheden at give juryen weekenden. At sende dem hjem øger sandsynligheden for, at de kommer tilbage med en skyldigkendelse i alle punkter,« sagde den tidligere offentlige anklager Stewart Ryan til ABC News.

Ryan var blandt andet spydspids i de to retssager mod komikeren og skuespilleren Bill Cosby, som stod anklaget for at have bedøvet og voldtaget flere kvinder. Den første retssag endte med en uenig jury, den anden med en skyldigkendelse.

Advokaten Lara Yeretsian, der forsvarede den nu afdøde sanger Michael Jackson mod anklager om pædofili, mente til gengæld – ifølge ABC News – at det var til forsvarets fordel, at juryen var splittet: »Det vil være grund til jubel for forsvarsadvokaterne, hvis han (Weinstein, red.) bliver frikendt for disse anklager (for ’predatory sexual assault, red.), eller hvis det er en uenig jury.«

Lettelse og skuffelse

Der var lettelse at spore uden for retten i New York efter kendelsen, der for mange er den foreløbige kulmination på #MeToo, men også et symbol på, at kampen mod undertrykkelse og overgreb har været værd at kæmpe.

Weinstein er selv blevet et symbol på den kamp, og flere af de kvinder, som har beskyldt Weinstein for seksuelle krænkelser og overgreb – deriblandt en italiensk model, hvis anklager i 2015 ikke førte til en sag – fortalte til de mange forsamlede tv-kameraer og journalister, at de var glade for dommen.

Den offentlige anklager på Manhattan, Cyrus Vance, der har været kritiseret for ikke at have gjort nok i forhold til de mange anklager mod Weinstein, som er kommet frem siden oktober 2017, var også mestendels tilfreds: 

»Dette er ny virkelighed for mennesker, der har overlevet seksuelle overgreb. Disse heroiske kvinder brød deres tavshed for at holde Harvey Weinstein ansvarlig, og en generation af kvinder, der har overlevet seksuelle overgreb, hørte alt, hvad de sagde,« sagde Vance ifølge Buzzfeed.

Han var dog skuffet over, at filmproducenten ikke blev fundet skyldig i alle anklagerne.

The New York Times, der også var til pressemøde med chefanklageren, citerede ham for ordene:

»Harvey Weinstein er et modbydeligt seksuelt rovdyr, som har brugt sin magt til at narre, overfalde og ydmyge sine ofre. Til de kvinder, der har overlevet Harvey Weinstein: Jeg står i gæld til jer, vi står alle i en kolossal gæld til jer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Harvey Weinsteins advokater har anket sagen, så det er måske ikke den endelige afgørelse.

Artiklen i BT i dag er interessant fordi Harvey Weinstein citeret for at sige; "Jeg er uskyldig. Jeg er uskyldig. Hvordan kan den slags ske i USA"?!

Myterne i og om Amerika som de findes er vist i forfald, - den hvide rige overklasse skal nok ikke længere regne med at være hævet over loven med hjælp fra dyre sagførere og privatdetektiver, der samler smuds om modparten.

Ejvind Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Arendal og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar