Læsetid: 5 min.

En konstant strøm af nyheder gør, at danskerne aldrig føler, de har læst nok

De brummende telefoner i danskernes lommer giver særligt unge følelsen af aldrig at blive færdige med at læse nyheder. Derfor hitter afrundede formater som TV Avisen, siger chefen for DR Medieforskning, der mener, at både mediernes funktioner og brugernes digitale modning skal komme den dårlige samvittighed til livs
De brummende telefoner i danskernes lommer giver særligt unge følelsen af aldrig at blive færdige med at læse nyheder. Derfor hitter afrundede formater som TV Avisen, siger chefen for DR Medieforskning, der mener, at både mediernes funktioner og brugernes digitale modning skal komme den dårlige samvittighed til livs

Sofie Holm Larsen

13. februar 2020

For cirka ni måneder siden deaktiverede chefen for DR Medieforskning, Dennis Christensen, sin facebookprofil. Han gjorde det for at slippe af med noget af al det digitale flimmer, som ofte fik ham til at snuppe telefonen, åbne den blå app og scrolle ned langs opdateringer, billeder og nyheder.

Alligevel sker det stort set hver dag, at han i sofaen bliver nødt til at spørge sin sidemand, hvad der lige skete i den streamede tv-serie på skærmen, mens den vibrerende telefon fangede hans koncentration med en notifikation fra Twitter, en mail eller en af de mange nyhedsapps.

Og egentlig minder Dennis Christensen om rigtig mange andre danskere. DR’s seneste medierapport fra januar om medieudviklingen i 2019 viser, at den gennemsnitlige dansker bruger 7 timer og 35 minutter på digitale medier – dagligt.

»Det høje tal er et udtryk for, at der er rigtig mange overlap i danskernes medieforbrug. Mange ser tv, mens de bladrer i mobilen, og radioen kører i baggrunden, mens de læser avisen,« fortæller Dennis Christensen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Bjørn Pedersen
David Zennaro og Bjørn Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

"Den gennemsnitlige dansker bruger 7 timer og 35 minutter dagligt på digitale medier"

Er 'den gennemsnitlige dansker' blevet en digital zombie? Og når - som det ser ud til, bortset fra i bruxelles, der vil man ikke ha det, hvorfor mon - 5 g indføres - i vores hjerner, ku man sige, men også i resten af biotopen, sådan er det jo med elektromagnetisk stråling, utroligt at man så ukritisk adapterer den form for teknologi, bare fordi det er så forførende - så er marken pløjet for den ultimative kontrol af humanoiderne.

Og bemærk venligst, at når kritiske researchere bliver sendt rundt i manegen i deres efterspørgsel efter fakta vedr 5g implikationer for helbredet og havner hos sundhedsstyrelsen, hvem henviser denne styrelse så til? Jo, til to såkaldte eksperter som - rigtigt gættet - er ansat af teleindustrien.

Lyt eksempelvis til det komplet talentløse radioprogram, som skal forestille at være en objektiv undersøgelse af 5g, men ender med at være et aldeles utroværdigt forsøg på hvidvaskning igen ved hjælp af samme to såkaldte eksperter ansat af teleindustrien. Go dav do, tror man vi er født i går og tørret på kakkelovnen i nat? Agendaen synes at være at reducere borgerne til netop den tilstand.

Visse hjerner synes allerede på nuværende tidspunkt at være ristet hinsides rationel funktionalitet. Eller forholder det sig virkelig så gyseligt som i det værste scifi scenario, at borgerne udsættes for skjult central fysisk og psykisk kontrol, og at hensigten er total kontrol. Overvågning er frihed osv. Er danmark forsøgsområde for optimal digitalisering? Og tag lige dummepeter hatten af - bare længe nok til at tænke en selvstændig - analog - tanke.

Estermarie Mandelquist, Per Torbensen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Det er vel en god ting, at vores hjerner er blevet så udviklede, at vi er i stand til at kapere information i større mængde simultant?

Hvorfor er det ikke en god ting, at man kan læse en bog, tjekke Facebook og Instagram, mens man spiser og snakker og tv kører i baggrunden?

Thomas Tanghus

> særligt de unge er begyndt at slå nogle af notifikationerne fra for at få mere ro.

Jeg fatter altså heller ikke, at folk ikke bare slår lyd og vibration fra på deres SoMe apps.

Jeppe Lindholm

"afrundede formater som TV Avisen" Skræklig. Ja ligefrem forfærdelig overfladeirsk. Og halvdelen af TVA handler om, hvad vi skal høre om lige om lidt.

Det har intet med public service nyhedsformidling at gøre længere. Det er et show og ikke DR TVA værdig.

Randi Christiansen, Maj-Britt Kent Hansen, David Zennaro, Martin Rønnow Klarlund, Thomas Tanghus og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Måske er Dennis Christensens daglige opdatering udtryk for et indbildt virkelighedstjek, i en flydende verden af endeløse, for størstepartens vedkommende uanvendelige informationer, som truer med at opløse vores behov for indre ligevægt? Nicolas Carr (og mange andre) har forsket i de relativt kedelige konsekvenser af vores samtids intense integration af connectivity og virtuel informationsstrøm:
https://www.youtube.com/watch?v=lt_NwowMTcg&t=1194s
https://www.youtube.com/watch?v=WrQesbxOFNo

For meget information eller irrelevant information vil blot optræde som støj. Så på et sæt kan man måske godt se nyhedsstrømmen i den moderne verden som et rent støjhelvede

Man kommer nok ikke uden om, at tage nogle aktive valg, for man kan simpelthen ikke være opdateret på alt - og man kan også betvivl om de skulle være nødvendigt. F.eks. synes det jo oplagt, at hvis man virkelig skal informere sig rigtigt i bredde, så vil det ske på bekostning af hvad kan nå i dybden. Og hvis danskerne virkelig bruger 7 timer på det digitale univers mht. nyheder, så kan man vel stille spørgsmål om der ikke er noget der er irrelevant, og ude af fokus?

Det kan jo blive en hel mani, at skulle stay tuned på alt, og man har ikke en kinamands chance for, at forholde sig kildekritisk til ret meget af det

Men i den moderne verden er nyheder både underholdning og en vare, og vi er så konsumenter. Måske skal man være lidt mere selektiv med hvad man fylder sin hjerne med, for rettelig findes der også et hav af misinformation og agendaer. Den slags bliver man ikke nødvendigvis velunderrettet eller klogere af

Om man ligefrem kan blive "addicted" af nyheder. Det kan man vel. Men heldigvis kan man også vælge, at gå til det når det passer en selv.

Der er sgu så mange andre flader af virkeligheden end nyheder på de digitale platforme. Det skal man også unde sig selv tid til.

Det væsentlige kan opfanges på få minutter dagligt mht. nyheder

A pro pos TV avisen - jeg har tit taget mig selv i, at ikke at kunne huske en skid af de indslag der har været i løbet af en TV-avis. Det har nærmest været en aha oplevelse når resuméet kom til sidst. Nåeh ja det var der vist også lige et indslag om. Så kan man jo sige tak for resuméet. Men det siger vel også lidt om hvor flygtig en størrelse nyheder kan være.

Alt kan forstås fra en overflade uden nogen erkendelse der rigtigt når i dybden. Og i sidste ende har man måske så forstået shit.

Randi Christiansen

Vi har folk til at foretage opdatering vedr inden-og udenrigspolitiske forhold, og ligeledes vedr hvad der sker indenfor andre vigtige områder som f.eks. kunst, kultur, filosofi og naturvidenskaberne. Man kan jo kun håbe på, at de gør deres arbejde ordentligt og så godt, de kan. Yeah right ... mørkelygten lyser

Hvorledes man vælger at bruge sin opmærksomhed er et personligt valg. I øjeblikket lytter jeg f.eks. til et program om hjernen på radio 4. Vældig interessant.

Har man som jeg et eksistentielt udgangspunkt der siger, at alt er forbundet og interagerer konstant, vil der være en grundlæggende tillid tilstede, om at det er muligt bevidsthedsmæssigt at befinde sig der, hvor det i alle henseender giver god mening at være.

Når omverdenen observeres, kan man blive forskrækket - især hvis man er så heldig at befinde sig et forholdsvis trygt sted - over al den uro og konflikt, der udspilles i verden og spørge sig selv og hinanden om, hvordan i al verden det ku gå så galt, og hvad der kan gøres. For det forholder sig uomtvisteligt således, at vi befinder os i et potentielt paradis. Nu må vi ha bæen på bordet ... og fjernet. Det har længe lugtet for fælt. Følg pengene, siger jeg, og find de ansvarlige.