Læsetid: 2 min.

Det er kulturelt tonedøvt at ofre Filmstriben til fordel for e-bøger

Bøger kan ikke kaldes vigtigere end film uden blik for indhold. Og tilsyneladende kendte Københavns Kulturudvalg ikke til Filmstribens udbud af danske perler og mesterværker, før de valgte at fjerne den gratis adgang for kommunens borgere
Ali Abbasis ’Grænse’ er én af de film, der findes på Filmstriben.

Ali Abbasis ’Grænse’ er én af de film, der findes på Filmstriben.

Camera Film

14. februar 2020

Jeg har skrevet det før, men ikke i versaler: DER FINDES INTET KULTURTILBUD I DANMARK, SOM JEG SÅ OFTE FØLER MIG SÅ TAKNEMMELIG FOR FINDES I VORES DANSKE FÆLLESSKAB SOM BIBLIOTEKERNES STREAMINGTJENESTE FILMSTRIBEN!

Hver måned kan alle med biblioteksadgang her i størstedelen af landets kommuner se (mindst) tre film gratis. Det er unikt, fordi vi i dag i en, for mange, dvd-løs verden betaler kommercielle streamingtjenester for det filmudvalg, som de vurderer at kunne tjene penge på.

Filmstriben, derimod, huser en syndflod af fantastiske danske kort- og dokumentarfilm (Vi der blev tilbageDet perfekte menneske, The Monastery) for rig som fattig. Du kan se fine nye og gamle tegnefilm og børnedokumentarer med dit barn uden Netflix/Viaplay-følelsen af at få boret hul i hjernen på et ecstasytrip.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Lasse Kristensen
 • Malan Helge
 • Oluf Husted
 • Svend Erik Sokkelund
 • Niels Johannesen
 • Anker Nielsen
 • David Zennaro
 • Carsten Munk
 • Ellen Jeppesen
 • ulrik mortensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Kasper Kjær
 • Anders Olesen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Poul Anker Juul
Lasse Kristensen, Malan Helge, Oluf Husted, Svend Erik Sokkelund, Niels Johannesen, Anker Nielsen, David Zennaro, Carsten Munk, Ellen Jeppesen, ulrik mortensen, Lise Lotte Rahbek, Kasper Kjær, Anders Olesen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Hver gang der opstår en lille sprække, hvor fattigrøvene også kan få lidt livskvalitet, så skal den spartles.

jens peter hansen, Lasse Kristensen, Gitte Holten Ingerslev, søren ploug, Oluf Husted, Anders Reinholdt, Søren Dahl, David Zennaro, Ellen Jeppesen, Egon Stich, Anker Nielsen, Hanne Ribens, Erik Winberg, Jan Nielsen, Rolf Andersen, Morten Balling, Sofie Jørgensen, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

Jeg håber, mange læser denne præcise og klare kommentar og lader indholdet brede sig, så andre kommuner ikke får samme dårlige ide, men når at besinde sig, inden de følger Københavns dårlige eksempel.
Tak for dit vigtige indspark, Katrine Hornstrup Yde

Malan Helge, Gitte Holten Ingerslev, søren ploug, Oluf Husted, Svend Erik Sokkelund, Anders Reinholdt, Søren Dahl, Anker Nielsen, Ellen Jeppesen, Lars Sardemann, Birgit Kraft, Steffen Gliese, Hanne Ribens, Lise Lotte Rahbek, Palle Rasmussen og Lili Kress anbefalede denne kommentar

Kulturudvalget har flertal af EL, SF, RV og ALT - dvs. nogle af dem må have stemt sammen med de borgerlige der omfatter SD.

jens peter hansen, Ole Schwander, søren ploug, Søren Dahl, David Zennaro, Steffen Gliese og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Som jeg har forstået ændringen, ofres filmstriben til fordel for flere lydbøger.
Lydbøger er i forvejen “tygget mad” sammenlignet med de trykte bøger og et stort marked for kommercielle udbydere som fx Storytel.
Måske skulle kulturudvalget lade være med at vælge mainstreamløsningen og i stedet sikre en ordentlig bredde i kulturudbuddet, både mediemæssigt og kvalitetsmæssigt.
Vi har stor tillid til jeres kompetence, men beslutningsgrundlaget har nok ikke været helt oplyst! Prøv igen. Det er en ommer!

Gitte Holten Ingerslev, søren ploug, David Zennaro, Lars Sardemann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

"Filmstriben, derimod, huser en syndflod af fantastiske danske kort- og dokumentarfilm (Vi der blev tilbage, Det perfekte menneske, The Monastery) for rig som fattig".

Tja. Adgang til Filmstriben kræver, at du betaler licens. Det gør Netflix (i princippet) ikke.

Netflix er altså billigere end Filmstriben, og man kan IKKE benytte argumentet om at Filmstriben er for "rig som fattig", hvis det modstilles Netflix.

“Undergangens arkitektur” af Peter Cohen fra 1989 på Filmstriben.dk illustrerer konsekvenserne af målrettet kultur uanset alder og om man betaler licens, skat eller ej...

Torben Siersbæk

Ret mig lige, hvis jeg tager fejl: Når jeg besøger København efter 1. marts 2020 vil jeg kun opleve den kultur, jeg bringer med mig ind over Valby bakke? At alle københavnere efter den dag er kulturløse barbarer?

Prøv lige selv at se på logikken i jeres kulturelle ragnaroksvisioner!

Torben Siersbæk

@Steffen Gliese: "Hvis jeg så film, ville jeg se dem på filmstriben."
Men det gør du så ikke? Hvad vil du så med Filmstriben?

@Svend Thomsen: "Som jeg har forstået ændringen, ofres filmstriben til fordel for flere lydbøger."
Læs igen! Der står e-bøger. En e-bog skal du selv læse, du véd sorte bogstaver sat sammen til ord vist på en lys baggrund! Der er altså ikke tale om "tygget mad".

Jeg er selv glad filmforbruger, gerne i biograf i min egen provinsby, eller - hvis en film skulle være for smal fil at komme hertil - i en biograf i det snart kulturløse København.
Hvis jeg skal (gen)opleve en film kigger jeg selv ofte på Filmstriben, og jeg forstår derfor godt at københavnere er kede af at de politikere, der er blevet jer påtvunget (nåh - I har selv valgt dem?), stopper jeres adgang til tjenesten.
Men.... Er I ikke lidt sent ude? Blev budgettet ikke vedtaget sidste år? Eller er det Københavns Kommunes Biblioteksvæsenet, der bestemmer - sådan helt autonomt?

Meget velskrevet indlæg af Katrine Hornstrup Yde. Jeg er helt enig i hendes synspunkter og samtidig glad for jeg ikke bor i Kbh. Kommune.

Ja, så kan folk lytte til endnu flere krimier. Krimier i tv, krimier i bøger, krimier på film, krimier på lydbøger ..!

Torben Siersbæk

@Michael Duemælk.
Så du læser kun bøger, trykt på bøttepapir og i stift bind?
Er en af forskellene mellem selvlæste bøger og oplæste bøger ikke, at man selv danner billeder, når man læser, mens man får blæst en masse tolkninger i ørerne, når man lytter.
Kender du overhovedet ebøger, eller projicerer du bare din egen aversion mod alt andet end bøger trykt på papir?
Synes du så ikke også, at film skal ses i biografen, hvor man får den helt rigtige oplevelse, hvor film set på en pc, tablet eller telefon ikke tilbyder andet en tyggemad med duemælk? Og hvad søren vil DU så med Filmstriben?