Kommentar
Læsetid: 2 min.

Det er kulturelt tonedøvt at ofre Filmstriben til fordel for e-bøger

Bøger kan ikke kaldes vigtigere end film uden blik for indhold. Og tilsyneladende kendte Københavns Kulturudvalg ikke til Filmstribens udbud af danske perler og mesterværker, før de valgte at fjerne den gratis adgang for kommunens borgere
Ali Abbasis ’Grænse’ er én af de film, der findes på Filmstriben.

Ali Abbasis ’Grænse’ er én af de film, der findes på Filmstriben.

Camera Film

Kultur
14. februar 2020

Jeg har skrevet det før, men ikke i versaler: DER FINDES INTET KULTURTILBUD I DANMARK, SOM JEG SÅ OFTE FØLER MIG SÅ TAKNEMMELIG FOR FINDES I VORES DANSKE FÆLLESSKAB SOM BIBLIOTEKERNES STREAMINGTJENESTE FILMSTRIBEN!

Hver måned kan alle med biblioteksadgang her i størstedelen af landets kommuner se (mindst) tre film gratis. Det er unikt, fordi vi i dag i en, for mange, dvd-løs verden betaler kommercielle streamingtjenester for det filmudvalg, som de vurderer at kunne tjene penge på.

Filmstriben, derimod, huser en syndflod af fantastiske danske kort- og dokumentarfilm (Vi der blev tilbageDet perfekte menneske, The Monastery) for rig som fattig. Du kan se fine nye og gamle tegnefilm og børnedokumentarer med dit barn uden Netflix/Viaplay-følelsen af at få boret hul i hjernen på et ecstasytrip.

Og så er udvalget af spillefilm en kilde til evig fascination og uendelige anbefalingslister. Da vi på Information langskrev om de, ifølge os, bedste 24 film fra det 21. århundrede, lå 10 af dem på Filmstriben: Tomboy, Fish Tank, Handmaiden, Grænse, Pans Labyrint, Nader og Simin – En separation, Persepolis, Min far Toni Erdmann, Mulholland Drive og De ufrivillige.

Andet til en stor aften: The Act of Killing, Sauls søn, Carol, Girl, Play, Burning, Dommedag nu, Shoplifters, Moonlight, Det hvide bånd, Dreyer, Fellini, Chaplin. Og så videre. Se dem! Og gør det nu.

Københavns Kulturudvalg har nemlig besluttet fra 1. marts, som en af få kommuner i landet (og forhåbentligt den sidste), at lukke den gratis adgang til Filmstriben for kommunens 600.000 borgere (og 54.ooo aktive brugere).

I stedet vil udvalget bruge flere penge på de populære e-bøger. Afvejningen mellem bøger og film er kulturelt set tonedøv, fordi der intet blik er for, hvor vigtig fri adgang til og kuratering af gode og ofte uopdrivelige film er for vores dannelse. Bøger kan ikke kaldes vigtigere end film uden blik for indhold.

Kulturborgmester Franciska Rosenkilde har under pres meldt ud til Filmmagasinet Ekko, at hun nu vil forsøge at finde en løsning, så bibliotekerne stadig kan udbyde »filmtilbud af højt kunstnerisk niveau.« Den logiske løsning er at spare ved at droppe indhold, som DR TV alligevel stiller til rådighed, og så fortsætte Filmstriben på samme vilkår.

Dertil har vi alle et ansvar for at gøde efterspørgslen. Så: Drop anden sæson af seneste forglemmelige serie på Netflix. Dan dig selv i Filmstribens varme bad af mesterværker. Dine øjne vil få en anden glød, dit hjerte vil pumpe blod til hjernen med frisk energi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Hver gang der opstår en lille sprække, hvor fattigrøvene også kan få lidt livskvalitet, så skal den spartles.

jens peter hansen, Lasse Kristensen, Gitte Holten Ingerslev, søren ploug, Oluf Husted, Anders Reinholdt, Søren Dahl, David Zennaro, Ellen Jeppesen, Egon Stich, Anker Nielsen, Hanne Ribens, Erik Winberg, Jan Nielsen, Rolf Andersen, Morten Balling, Sofie Jørgensen, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvis jeg så film, ville jeg se dem på filmstriben.

Hans Houmøller

Jeg håber, mange læser denne præcise og klare kommentar og lader indholdet brede sig, så andre kommuner ikke får samme dårlige ide, men når at besinde sig, inden de følger Københavns dårlige eksempel.
Tak for dit vigtige indspark, Katrine Hornstrup Yde

Malan Helge, Gitte Holten Ingerslev, søren ploug, Oluf Husted, Svend Erik Sokkelund, Anders Reinholdt, Søren Dahl, Anker Nielsen, Ellen Jeppesen, Lars Sardemann, Birgit Kraft, Steffen Gliese, Hanne Ribens, Lise Lotte Rahbek, Palle Rasmussen og Lili Kress anbefalede denne kommentar

Kulturudvalget har flertal af EL, SF, RV og ALT - dvs. nogle af dem må have stemt sammen med de borgerlige der omfatter SD.

jens peter hansen, Ole Schwander, søren ploug, Søren Dahl, David Zennaro, Steffen Gliese og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Som jeg har forstået ændringen, ofres filmstriben til fordel for flere lydbøger.
Lydbøger er i forvejen “tygget mad” sammenlignet med de trykte bøger og et stort marked for kommercielle udbydere som fx Storytel.
Måske skulle kulturudvalget lade være med at vælge mainstreamløsningen og i stedet sikre en ordentlig bredde i kulturudbuddet, både mediemæssigt og kvalitetsmæssigt.
Vi har stor tillid til jeres kompetence, men beslutningsgrundlaget har nok ikke været helt oplyst! Prøv igen. Det er en ommer!

Gitte Holten Ingerslev, søren ploug, David Zennaro, Lars Sardemann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

"Filmstriben, derimod, huser en syndflod af fantastiske danske kort- og dokumentarfilm (Vi der blev tilbage, Det perfekte menneske, The Monastery) for rig som fattig".

Tja. Adgang til Filmstriben kræver, at du betaler licens. Det gør Netflix (i princippet) ikke.

Netflix er altså billigere end Filmstriben, og man kan IKKE benytte argumentet om at Filmstriben er for "rig som fattig", hvis det modstilles Netflix.

“Undergangens arkitektur” af Peter Cohen fra 1989 på Filmstriben.dk illustrerer konsekvenserne af målrettet kultur uanset alder og om man betaler licens, skat eller ej...

Torben Siersbæk

Ret mig lige, hvis jeg tager fejl: Når jeg besøger København efter 1. marts 2020 vil jeg kun opleve den kultur, jeg bringer med mig ind over Valby bakke? At alle københavnere efter den dag er kulturløse barbarer?

Prøv lige selv at se på logikken i jeres kulturelle ragnaroksvisioner!

Torben Siersbæk

@Steffen Gliese: "Hvis jeg så film, ville jeg se dem på filmstriben."
Men det gør du så ikke? Hvad vil du så med Filmstriben?

@Svend Thomsen: "Som jeg har forstået ændringen, ofres filmstriben til fordel for flere lydbøger."
Læs igen! Der står e-bøger. En e-bog skal du selv læse, du véd sorte bogstaver sat sammen til ord vist på en lys baggrund! Der er altså ikke tale om "tygget mad".

Jeg er selv glad filmforbruger, gerne i biograf i min egen provinsby, eller - hvis en film skulle være for smal fil at komme hertil - i en biograf i det snart kulturløse København.
Hvis jeg skal (gen)opleve en film kigger jeg selv ofte på Filmstriben, og jeg forstår derfor godt at københavnere er kede af at de politikere, der er blevet jer påtvunget (nåh - I har selv valgt dem?), stopper jeres adgang til tjenesten.
Men.... Er I ikke lidt sent ude? Blev budgettet ikke vedtaget sidste år? Eller er det Københavns Kommunes Biblioteksvæsenet, der bestemmer - sådan helt autonomt?

Meget velskrevet indlæg af Katrine Hornstrup Yde. Jeg er helt enig i hendes synspunkter og samtidig glad for jeg ikke bor i Kbh. Kommune.

Ja, så kan folk lytte til endnu flere krimier. Krimier i tv, krimier i bøger, krimier på film, krimier på lydbøger ..!