Note
Læsetid: 4 min.

Lad os håbe for børn, forlag og forfattere, at coronavirussen snart kommer under kontrol

I Italien er verdens måske vigtigste samlingspunkt for børne- og ungdomslitteratur, Bogmessen i Bologna, nu udskudt til maj. I England lader man sig dog ikke skræmme af et par tilfælde af coronavirus. Londons internationale bogmesse, der finder sted om godt en uge, er i hvert fald ikke aflyst
Bologna ligger blot en times kørsel fra Milano, der er hårdt ramt af virus, og hvor skoler holdes lukket, og stort set alle offentlige arrangementer er aflyst.

Bologna ligger blot en times kørsel fra Milano, der er hårdt ramt af virus, og hvor skoler holdes lukket, og stort set alle offentlige arrangementer er aflyst.

Claudio Furlan/Zuma/Ritzau Scanpix

Kultur
28. februar 2020

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

I denne uge vil forfatter Janne Teller bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

ITALIEN

Åh, corona 1: At have eller ikke have virus

Italien er ramt: Bogmessen i Bologna, der er verdens måske vigtigste samlingspunkt for børne- og ungdomslitteratur, skulle være afholdt den 30. marts til den 2. april, men er nu udskudt til den 4. til den 7. maj. Bologna ligger blot en times kørsel fra Milano, der er hårdt ramt af virus, og hvor skoler holdes lukket, og stort set alle offentlige arrangementer er aflyst.

Lad os håbe for forlag, agenter, forfattere, børnene – og de sygdomsramte – at ikke flere byer, men virus snart kommer under controllo.

ENGLAND & TAIWAN

Åh, corona 2: At være eller ikke være bange

Stiff upperlip. I England er man ikke bange. Ja, ja, vi har her et par tilfælde, et dusin, en snes, måske, men vi har fuldt styr på det. Johnson har styr på det: Londons internationale bogmesse, der finder sted om godt en uge fra den 10. til den 12. marts er ikke aflyst. (I skrivende stund). Dog meldes det, at planlagte arrangementer med kinesiske udstillere og forfattere ikke vil finde sted. Det er nok meget godt, alt og virus’ stædighed taget i betragtning, da man har cirka 2.300 udstillere og regner med mere end en kvart million gæster fra over 100 lande.

I Taiwan er man tættere på Kina, og måske derfor bange: Taipei Internationale Bogmesse, der skulle have fundet sted fra den 4. til den 9. februar, er blevet udskudt til maj.

FRANKRIG

Åh, corona 3: Quoi? Vive la France

I mellemtiden er der ingen forlydender om coronaforanstaltninger eller aflysninger af Salon du Livre i Paris, der er Frankrigs store bogmesse, og som efter planen skal finde sted den 20. til den 23. marts.

Vi venter på en opdatering, nedsættelse af en repræsentativ komité til udarbejdelse af en indgående evaluering af situationen og en kategorisering i fire klasser af faremomentet for alle grupper af deltagende, inklusive arbejdere og kaffepersonalet – eller måske en strejke. (okay stereotypt: Pardonnez-moi MonsieurDame!)

Ugens 10 bøger

Sidste århundredes italienske forfattere

Den kommende weekends nordiske Il Boreali-festival i Milano er blevet aflyst på grund af coronavirus. Da undertegnede, Dorte Nors og en stribe film af Susanne Bier skulle have repræsenteret Danmark, bringer det epidemiens konsekvenser tæt på: Vi må blive hjemme.

Vi sympatiserer med italienere ramt af virus og nedlukning af deres byer – og fejrer i stedet en række ypperlige perler af italiensk litteratur. Min absolutte yndling er Elsa Morantes Historien, men her er også tre i Danmark alt for ukendte nobelprismodtagere, Quasimodo, Montale og Grazie Deledda. Og så er der Sibilla Aleramo, Italiens flamboyante forløber for vores Suzanne Brøgger, en imponerende uafhængig og klog kvinde.

Hvor danske oversættelser foreligger tilgængelige, har jeg angivet titlen. For de øvrige, find udgaver på de sprog, I læser på – eller lad det være en opfordring til danske forlæggere.

  1. Elsa Morante: Historien
  2. Salvatore Quasimodo
  3. Grazia Deledda
  4. Eugenio Montale
  5. Italo Calvino: En vinternat en rejsende
  6. Alberto Moravia
  7. Giuseppe di Lampedusa: Leoparden
  8. Sibilla Aleramo
  9. Oriana Fallaci – En mand
  10. Alessandro Manzoni

KINA

At være eller ikke være: Svensk boghandler

Den svenske Hongkong-baserede boghandler og forfatter Gui Minhaj (omtalt af Peter Adolphsen i november), er blevet idømt ti års fængsel for ’videregivelse af informationer’ af retten i den kinesiske by Ningbo.

Gui er kinesisk født, men blev svensk indbygger, da han studerede i Göteborg i 1990’erne. Han tog tilbage til HongKong i begyndelsen af 2000, og ud over sit forfatterskab (under pseudonym) kørte han et forlag og en uafhængig boghandel, Causeway Books, kendt for titler med ’sladder’ om Kinas elite.

Gui var blot en af de fem personer tilknyttet butikken, der forsvandt i 2015, hvilket blev set som et tegn på Kinas stigende kontrol med Hong Kong. Rygtet, inden han forsvandt, var, at han var på trapperne med en bog om den kinesiske leder Xi Jinpings kærlighedsliv.

Da Gui i januar 2018 blev forsøgt hjulpet til Sverige af to diplomater under dække af et lægebesøg, førte det til en diplomatisk krise mellem Sverige og Kina. Krisen er ikke blevet mindre, efter Gui i november 2019 blev tildelt den svenske Tucholsky-pris, og den kinesiske ambassadør meddelte, at den svenske kulturminister Amanda Lind, der deltog i ceremonien, ikke længere er velkommen i Kina.

Den lange fængselsdom vil nok ikke ligefrem bedre konflikten. Vi venter på en kommentar fra den danske udenrigsminister: Længe leve ufravigelige nordiske værdier som ytringsfriheden! Længe leve det nordiske fællesskab!

USA

At have eller ikke have det rette navn

En undersøgelse af, hvilke amerikanske byer der er bedst for bogelskere, målt på antallet af boghandlere og biblioteker pr. 100.000 indbyggere, er kommet frem til, at toppen af toppen (med 51 establishments) ikke overraskende hedder: Cambridge. Altså den amerikanske by, som er en del af Boston metropolis på den amerikanske østkyst – og lillebror til ja: Cambridge.

VESTAFRIKA

At have eller ikke have adgang til bøger

Når vejen til den nærmeste boghandel er lang eller uoverkommelig, eller der slet ikke er nogen fysisk boghandel inden for en rejseværdig distance, så er digitale bøger som gudsendte. Abonnementsservice på det afrikanske kontinent kom med få undtagelser først for alvor i gang i 2018, hvor Youscribe gik i partnerskab med det franske teleselskab Orange om at bringe bøger til det fransktalende Afrika. På kort tid er det blevet en megasucces.

Indtil videre er de startet i Senegal, Elfenbenskysten, Cameroun, Madagaskar og Tunesien og har nået deres mål på 300.000 abonnenter ved udgangen af 2019. Og nu er også Burkina Faso kommet med, hvor lige under halvdelen af befolkningen, i alt ni millioner indbyggere, får adgang til Youscribe services. Afrika har mere end 525 millioner internetbrugere (det er mere end USA, Canada, Australien, Storbritannien og Tyskland tilsammen). Så der er noget at komme efter!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Krogsgård

Listen over italienske forfattere er noget misvisende, når der står, at hvor danske oversættelser foreligger, er titlen angivet. Grazia Deledda, Eugenio Montale, Alberto Moravia og Alessandro Manzoni findes alle i dansk oversættelse.