Læsetid: 6 min.

Litterær censur, sårede mandefølelser eller manglende Bourdieulæsning – hvad handler den svenske litteraturdebat om?

En litteraturdebat i de svenske aviser begyndte med beskyldningen om venstredrejet censur på forlagene og skriveskolen Biskops Arnö, men blev afsporet så mange gange, at et ironisk langdigt fra en ung poet blev den naturlige afrunding
Den 17. januar skrev den svenske forfatter Johan Heltne et indlæg i Dagens Nyheter, hvor han beskylder det svenske kulturliv for at have totalitære tendenser. Det har sat gang i en ophedet debat i den svenske kulturverden.

Den 17. januar skrev den svenske forfatter Johan Heltne et indlæg i Dagens Nyheter, hvor han beskylder det svenske kulturliv for at have totalitære tendenser. Det har sat gang i en ophedet debat i den svenske kulturverden.

Magnus Wennman

14. februar 2020

Er der totalitære tendenser i det svenske litteraturliv? Det mener den svenske forfatter Johan Heltne, som den 17. januar satte fut i den svenske litteraturdebat med et indlæg i Dagens Nyheter under rubrikken »Jeg fortryder, at jeg lod forlaget slette i min bog om en anmeldt voldtægt«.

Debatindlægget lå i forlængelse af en artikel om den mandlige forfatters rolle i samtidslitteraturen, som Heltne udtalte sig til i december 2019 i samme avis. Her beskrev Heltne, hvordan han i arbejdet med sin roman Emil på sit forlags opfordring slettede visse passager, der gjorde skyldsspørgsmålet uklart i den voldtægtssag, som er romanens omdrejningspunkt.

Bogen, hvis hovedperson frikendes for en voldtægt, han ikke selv kan huske at have begået, fik pæne anmeldelser, da den udkom i april 2019, men ifølge Heltne mistede offentligheden hurtigt interessen – muligvis på grund af denne forenkling af værket.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer