Læsetid: 5 min.

Nekrolog: Kirk Douglas var Spartacus

Kirk Douglas blev født under Første Verdenskrig og var søn af en klunser. Siden blev han en anerkendt skuespiller og medvirkede i mere end 90 film, hvoraf flere i dag har klassikerstatus. Nu er han død, 103 år gammel
Kirk Douglas spiller slaven Spartacus i filmen af samme navn fra 1960, hvor han leder et oprør mod romerne i det antikke Rom. Det var en af hans bedste og vigtigste roller i en karriere, der strakte sig fra 1940’erne og frem til 2004, hvor han medvirkede i sin sidste film.

Kirk Douglas spiller slaven Spartacus i filmen af samme navn fra 1960, hvor han leder et oprør mod romerne i det antikke Rom. Det var en af hans bedste og vigtigste roller i en karriere, der strakte sig fra 1940’erne og frem til 2004, hvor han medvirkede i sin sidste film.

Capital Pictures/Ritzau Scanpix

7. februar 2020

Det siger meget om Kirk Douglas, at han nærmest egenhændigt brød den sortlistning af filmarbejdere – især instruktører og manuskriptforfattere, der var mistænkt for at være kommunister – som Hollywood foranlediget af Washington stod bag i 1950’erne. En af de såkaldte Hollywood Ten, der blev dømt for uamerikansk aktivitet og udelukket fra at arbejde, var manuskriptforfatteren Dalton Trumbo. Han måtte skrive under pseudonym, indtil Douglas i 1960 satte hans navn på storfilmen Spartacus, som skuespilleren medvirkede i og producerede, og Stanley Kubrick instruerede.

I filmen spiller Douglas slaven Spartacus, der leder et oprør mod romerne i det antikke Rom, og i en af de mest berømte scener, hvor romerne vil have ham til at rejse og identificere sig blandt en stor gruppe slaver, rejser alle de andre slaver sig også og siger med ham: »Jeg er Spartacus.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Torben Lindegaard
  • David Zennaro
  • Tommy Clausen
  • Eva Schwanenflügel
  • Erik Karlsen
Olaf Tehrani, Torben Lindegaard, David Zennaro, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

jens peter hansen

En usædvanlig sympatisk heman, som spillede roller der undertiden gik magthaverne imod, fx som oberst Dax i Ærens vej. En film som blev forbudt i Frankrig da den viste hvor råddent det militære førerskab i Frankrig var under 1. Verdenskrig.

Per Torbensen, Torben Lindegaard, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Martin Sørensen, Eva Schwanenflügel, Holger Madsen, søren andersen og Christian Monggaard anbefalede denne kommentar
morten andersen

Æret være hans minde.

Christian Monggaard, Per Torbensen, Torben Lindegaard, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel og Bent Jensen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

der er ved og være tomt af de sidste af de store gamle med Kirk douglas, død.

her er en film som sikkert mange har glemt, hvor han spiller sammen med Burt langcaster, i 1980ne, Tough Guys er en vidunderlig action komedie de to gamle, jernbane røvere, der lige er kommet ud, prøver og tilpasse sig, 1980nes usa, efter 20 år bag tremmer.

https://www.youtube.com/watch?v=5ZU8q_XVByA

jens peter hansen, Christian Monggaard, Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg er vokset op med Kirk Douglas-film og har set ham blive gammel. Jeg har også fulgt Michael Douglas karriere og set ham blive gammel, men jeg er ikke sikker på at jeg også orker at se Camoroun Douglas blive gammel.