Læsetid: 5 min.

Ny undersøgelse viser, at mændene sidder på filmkritikken

Færre end en tredjedel af alle filmanmeldelser skrives af kvinder. Det viser en ny europæisk undersøgelse fra ligestillingsinitiativet Collectif 50/50, som er blevet præsenteret på Berlin Filmfestivalen. Skævheden gælder også Danmark og er ifølge direktøren for Collectif 50/50 med til at signalere, at mænds film og historier er vigtigere end kvinders
Debatten om kønsfordeling blandt anmeldere begyndte i 2015, hvor Meryl Streep til et pressemøde for filmen 'Suffragette' rasede over kønsfordelingen på anmeldersiden Rotten Tomatoes. Hun var kommet frem til, at kvinder kun udgjorde en femtedel af anmelderkorpset, »'nedslående' er ikke det rette ord, det er 'raserifremkaldende'« sagde Streep.

Debatten om kønsfordeling blandt anmeldere begyndte i 2015, hvor Meryl Streep til et pressemøde for filmen 'Suffragette' rasede over kønsfordelingen på anmeldersiden Rotten Tomatoes. Hun var kommet frem til, at kvinder kun udgjorde en femtedel af anmelderkorpset, »'nedslående' er ikke det rette ord, det er 'raserifremkaldende'« sagde Streep.

James Shaw

4. marts 2020

Hvis du, kære læser, søger professionel vejledning om, hvorvidt du skal gå i biografen og se for eksempel det danske familiedrama En helt almindelig familie eller det amerikanske #MeToo-drama Bombshell, er der stor sandsynlighed for, at det er en mand, du lader dig guide af. Kun en tredjedel af filmanmeldelserne i danske medier bliver skrevet af kvinder.

Det viser en ny europæisk undersøgelse fra ligestillingsinitiativet Collectif 50/50 og filmstøtteordningen Creative Europe MEDIA, som præsenterede resultaterne i rapporten, Parity Among Film Critics in Europe, på filmfestivalen i Berlin mandag.

Undersøgelsen omfatter syv europæiske lande – Danmark, Tyskland, Frankrig, Sverige, Spanien, Italien og Polen – og viser, at antallet af kvindelige anmeldere i Danmark ligger lige over gennemsnittet. Blandt de optalte danske filmanmeldelser står der en kvindelig byline på 30 procent, mod det gennemsnitlige 28,5.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kent Nørregaard

Hvad med om kvinder så begynder at anmelde film? Søg det arbejde I gerne vil have. Eller rettere, det arbejde Freja Dam ønsker I skal have.

Hvad er der i øvrigt i vejen med at en mand anmelder Bombshell? Der var super mange kvinder der gerne ville lade deres mening høre om En Frygtelig Kvinde så vidt jeg husker.

Jens Christian Jensen

Kun en tredie del af film anmeldere er kvinder = Stort problem.
95 % af pædagoger er kvinder = Lille problem

Emil Davidsen, Kristian Jensen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, ulrik mortensen, Christian Skoubye og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Gab.
Det minder mig om, da Ritt Bjerregaard sagde, at kvinder altid skulle stemme på kvinder (skal mænd altid stemme på mænd?) Jeg må skuffe Ritt, jeg har stemt på flere dygtige kvinder.
Hvad med at kortlægge, hvor mange anmeldere, der er QUILTBAG - kan de anmelde "chick flick" film? Eller akademikerne. Eller bosat Fyn/Jylland?

Anders Sørensen

@Jens Christian Jensen, mangel på mandlige pædagoger er en langt oftere vendt problemstilling end mangel på kvindelige filmanmeldere. Men godt forsøgt med den stråmand.

Hanne Ribens, Steffen Gliese og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Jeg syntes bestemt ikke at det er en stråmand. Jeg ser ikke det store fokus på problemet at vores børn vokser op i institutionerne med næsten kun kvindelige forebilleder.
Børn har i den grad også brug for mandelige forebilleder. Jeg ser i det hele taget ikke den store fokus på de områder hvor kvinderne er i overtal, men så snart mændene er i overtal på et område er det kun et spørgsmål om tid hvornår det skal tages op i Go´Aften Danmark el. lign.
DVS. at de kedelige, beskidte og dårligt betalte jobs hvor mænd er i overtal ikke bliver taget op. Så meget ligestilling ønsker kvinderne jo heller ikke.

Kristian Jensen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Aneders Sørensen. Nu kan man måske også argumentere for at pædagoger udfører et vigtigere arbejde end kunstanmeldere hvorfor det måske giver god mening at tale om det lidt oftere.

Det Freja Dam er ude i her er det der har kørt i årevis på the guardian. Der er ikke nok kvindelige instruktører, forfattere, bestyrelsesmedlemmer osv. osv. der er en hel hær af bloggere, såkaldte "meningsdannere" og selvbestaltede ligestillingseksperter der mener at det er mænds ansvar at sørge for at kvinder søger det arbejde som deres forkælede ideologi nu fortæller dem at de da har ret til at have. Problemet er bare at kvinder søger det arbejde de vil have og ikke det som de sørgelige bloggere synes de skal. Det er et problem med dem selv og det står jo Freja Dam frit for at ændre på statistikken ved at søge et nyt job hvor hun føler det mangler en kvinde.

Jens Christian Jensen, ulrik mortensen, Niels Johannesen, Kristian Jensen, jan sørensen og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Hjemme hos os er der rigtig mange klassiske mandeting, som min kone simpelthen ikke gider at tage sig af. Hun gider ikke blive beskidt, slæbe på tunge ting, reparer ting, rense tagrender, køre bilen til mekanikeren, hælde sprinklervæske på eller bare så meget som interessere sig for en gul lamp der blinker i instrumentbrættet. Til gengæld bruger hun rigtig gerne mange flere penge end hun tjener, ofte på ting jeg ikke engang anede fandtes. Det tror jeg altså ikke er helt tilfældigt, men stiller jeg mig op på en sæbekasse og flipper diskriminationskortet, som forklaring på at alting ikke er helt ligeligt fordelt. Tuder til hende om at mine rettigheder bliver trampet under fode?
Det kunne faktisk være sjovt at prøve, tænk hvis hun tog det alvorligt og begyndte kun at bruge sine egne penge. Så behøvede jeg ikke være på arbejde hele tiden, eller prøve på at tjene flere penge end hende. Jeg kunne gå ned i tid og dangdere den derhjemme, måske flytte lidt rundt på nogle ting i stuen, så det blev som jeg kunne tænke mig.

Jens Christian Jensen, Kent Nørregaard, ulrik mortensen og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar

... og man kan ikke forestille sig en mand anmelde kønsneutral, hvilket Freja ikke kan, fordi hun åbenbart ikke selv evner det.