Kommentar
Læsetid: 4 min.

Vi er skeptiske over for Jane Fondas smykkevaner, men dåner over Christian IV’s

På kulturredaktionen hopper vi i Christian IX og dronning Louises udstillingsaktuelle champagnekøler, for vi er ikke færdige med at glæde os over, at ’Parasite’ vandt en Oscar for bedste film og overhalede amerikanerne, der har travlt med at lave tomme statements
Vi er tilbøjelige til at tilgive Jane Fonda for hendes tomme gestus om bæredygtige smykker på instagram, for det var hende, der overrakte oscarprisen for bedste film til ’Parasite’.

Vi er tilbøjelige til at tilgive Jane Fonda for hendes tomme gestus om bæredygtige smykker på instagram, for det var hende, der overrakte oscarprisen for bedste film til ’Parasite’.

Richard Harbaugh

Kultur
14. februar 2020

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Aktivistiske diamanter

Til søndagens oscarshow havde filmlegenden Jane Fonda æren af at uddele prisen for Bedste Film til Bong Joon-hos fantastiske Parasite. Den handler blandt andet om to mildt verdensfjerne overklasseforældre, der krydsonanerer til fantasien om en arbejderpiges beskidte underbukser, og som synes, at familiens chauffør lugter sådan lidt ... mærkeligt. Af fattigdom. De er egentligt meget flinke, men har man hovedet for langt oppe i egen røv, er det svært at se sig omkring.

Det er ikke for at sammenligne dem med rigtigt mange Hollywood-stjerner. Vi kan bare konstatere, at den mangeårige klimaaktivist Fonda til showet toppede Joaquin Phoenix’ tidligere heroiske proklamering af at ville genbruge sit jakkesæt gennem hele awardsæsonen, ved at proklamere, at hun personligt bærer »responsible, ethically harvested gold and sustainable diamonds«.

Katrine Hornstrup Yde

 

Ugens sang: »Eso Que Tu Haces«

Skulle du mangle en langsom raketaffyring ind i weekenden, så snyd ikke dig selv for Lido Pimientas nye, fantastiske single »Eso Que Tu Haces« – frit oversat: »det dér, du gør«.

Dét, som den canadisk-colombianske sanger og sangskriver gør, det er at give os en behageligt langsom fjedermadras af et cumbiabeat at sætte af fra. Men, pas på. For du kan nemt støde hovedet mod loftet, når Pimienta eskalerer i det ekstatiske omkvæd.

Hertil kommer en sindssygt smuk instrumental pluralisme: Sangen injiceres med stødende saxofoner, cirklende klarinetter og trompeter, flyvske stemmer, håndklap.

Lido Pimienta – Foto: Daniella Murillo

Lido Pimienta – Foto: Daniella Murillo

Og der gemmer sig et politisk sindelag: Den tilhørende musikvideo foregår i den colombianske by Palenque de San Basilio, der siges at være det ældste, eksisterende samfund i Syd-og Nordamerika – grundlagt af slavegjorte. Og videoen slutter ved statuen af Benkos Bioho, den undslupne slavegjorte, der grundlagde byen tidligt i 1600-tallet.

Når Lido Pimiento ikke demonstrerer, at spansksproget pop er andet end reggaetónhits som »Despacito«, så er hun kunstner og kurator i Toronto. Hendes andet album kommer til april. Det er lige til at få forårsfornemmelser af.

Ralf Christensen

 

Kongelige kærlighedserklæringer

Ikke langt fra redaktionens lokaler har et nyt, kongeligt skatkammer set dagens lys. Amalienborg-museets nye, permanente udstillingsrum er relativt lille, men ikke desto mindre dedikeret til en stor mester: den russiske guldsmed og juvelér Peter Carl Fabergé. Selv om det i sig selv kan give påskeæg i øjnene på dén, der bare elsker extravagance lidt, er det ikke de ædle metaller og juveler alene, der udgør rummets seværdighed – men også de glitrende symboler på … kærlighed?

Jeg vil sent glemme de øresmykker, som Christian IV forærede sin elskerinde Vibeke Kruse, der kan ses på Rosenborg Slot: formet som hænder, der holder splinterne fra den kanon, der sårede majestæten i Slaget ved Kolberger Heide.

Forventningerne til udstillingen er mindst lige så store, som den udstillede guldbryllupsgave til Christian IX og dronning Louise: en forgyldt champagnekøler, der skulle være stor nok til at rumme en tre-fire spædbørn.

Mette Kierstein

 

Den danske musikbranches selvironi

Memes er måden at joke på i de sociale mediers tekst og-billedbaserede univers. Seneste skud på stammen er et spydigt, uafhængigt kommentarspor til den danske musikbranche på instagramkontoen @danskmusikmemes. Kontoen åbnede i september og har allerede opnået 11. 900 følgere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by @danskmusikmemes on

Memekulturen har to regler.

1: Jo mere indforstået, et meme er for en bestemt gruppe mennesker, des sjovere er det. Memes skal være relaterbare og styrke fællesskabsfølelsen i den kultur, de er udsprunget af. Danmark er som bekendt et lille land med stor selvfølelse, hvilket til tider får den danske musikbranche til at virke som en prætentiøs andedam. Det giver @danskmusikmemes gode chancer for at blive populær.

2: Der kan laves sjov med alt. F.eks. gør @danskmusikmemes gerne grin med musikeres stofmisbrug og afdøde forældre. Når et opslag går til grænsen for, hvad der er socialt acceptabelt, følger manden bag kontoen sit meme op med en caption (billedbeskrivelse), hvori han præciserer, at det selvfølgelig ikke er ondt ment.

Sophia Handler

 

Håb for Radio4

Lyttertal i frit fald. Sådan har diverse medier de seneste par måneder berettet om Radio4. Efter de d. 1. november startede med at have 479.000 lyttere er lyttertallet efter tre måneder faldet til 299.000.

Kigger man imidlertid på, hvordan det gik for Radio24syv på samme tidspunkt for otte år siden, lå deres lyttertal efter tre måneder på 301.000 efter en start på 492.000, hvorefter de var helt nede at skrabe bunden i uge 8 med 251.000. Resten af historien kender vi, så alt kan stadig nå at ske for Radio4.

Marina Veis Høi

’Parasite’ i Haarby og ’Parasite’ i Faxe

Vi er nogle, der stadig mærker den lille klokke ringe i hjertet af glæde over, at det sydkoreanske mesterværk Parasite vandt fire oscarstatuetter søndag nat. Ikke blot fordi Hollywoods lukkede klub måtte applaudere deres ikkeengelsksprogede overmand, men fordi så mange mennesker i hele verden nu kommer til at se den.

Her er en liste over de biografer i Danmark, der viser filmen i denne weekend. Find den nærmeste og gå ind i den.

 • Birkerød Bio
 • Ebeltoft, Store Bjørn
 • Esbjerg, NFB Broen
 • Biografen Kanten, Faxe
 • Frederikshavn, Palads
 • Panorama Fredericia
 • Haderslev, Kosmorama Jomfrustien
 • Hellerup, MovieHouse Hellerup
 • Cinema Center Helsingør
 • Holbæk, Kulturbiografen Frysehuset a/s
 • Holte, Reprise Teatret
 • Humlebæk, Humle Bio
 • Haarby Bio
 • Kulturhuset Kastrup Bio
 • Kolding, Nicolai Biograf
 • København, BIG BIO – Nordhavn
 • København, CinemaxX København
 • København, Empire Bio
 • København, Gloria Biograf
 • København, Grand Teatret
 • København, Imperial Bio
 • København, Nordisk Film Biografer Dagmar
 • København, NFB Falkoner
 • København, NFB Lyngby
 • København, NFB Palads
 • København, Park Bio – Østerbros eneste biograf
 • København, Vester Vov Vov
 • Lønstrup Café Bio
 • Malling Bio
 • Nykøbing Mors, Bio Mors
 • Bio Næstved
 • Odense NFB
 • Odense, Café biografen
 • Ringsted, MovieHouse Ringsted
 • Roskilde, Kino Ros torv
 • Ry Biografo
 • ATLAS Biograferne – Rødovre
 • Bio Silkeborg
 • Kulturhuset Skanderborg
 • Kosmorama, Skælskør - Byens Bedste Bif
 • Stege Bio
 • Svaneke Bio
 • Thorshavn, Havnar Bio
 • Værløse Bio & Café
 • Aalborg, Biffen Art Cinema
 • Aalborg, NFB Kennedy
 • Aarhus, CinemaxX Aarhus
 • Aarhus, NFB Trøjborg
 • Aarhus, Øst for Paradis

Katrine Hornstrup Yde

 

 

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kenneth Jacobsen

Hører Lolland-Falster ikke længere med til Danmark - if kulturredaktionen?

Husk også Hvalsø Bio!