Læsetid: 19 min.

Solvej Balle var 90’ernes store litterære stjerne, men så forsvandt hun. Nu er hun tilbage

33 år var Solvej Balle om at skrive sin nye roman, men hendes hovedperson vågner hver morgen op til den samme dag. Vi har besøgt forfatteren i Marstal på Ærø, hvor hun i årtier har levet og skrevet på sin nye store romanserie i syv bind
Solvej Balles nye store romanserie udkommer ikke på et af de store forlag. Hun er tidligere udkommet på både Gyldendal og Lindhardt og Ringhof, men hun har i mellemtiden lavet sit eget lille forlag, Pelagraf. Hun er med andre ord sin egen redaktør og forlagschef.

Solvej Balles nye store romanserie udkommer ikke på et af de store forlag. Hun er tidligere udkommet på både Gyldendal og Lindhardt og Ringhof, men hun har i mellemtiden lavet sit eget lille forlag, Pelagraf. Hun er med andre ord sin egen redaktør og forlagschef.

Sarah Hartvigsen Juncker

21. februar 2020

Set fra midten af 1990’erne var Solvej Balle en af de største litterære stjerner. Hun var allerede i 1986 braget gennem lydmuren med sin debutroman, robinsonaden Lyrefugl. Nogle år efter gik det endnu vildere for sig, da hun udgav kortprosasamlingen Ifølge loven. Der ’gik ild i bogen’, som det hedder i branchetermer, da den nåede bogmessen i Frankfurt, og bogen blev solgt til udgivelse i mere end ti lande.

Bogen var en begivenhed i 90’ernes danske litteratur, og samtidig var Solvej Balle en central del af det nybrud i litteraturen, der blev tegnet af forfattere som Helle Helle, Kirsten Hammann, Christina Hesselholdt og Merete Pryds Helle. De stod for en ny minimalisme i litteraturen og var især glade for kortprosatekster i grænsezonen mellem roman, novelle og lyrik.

Ifølge loven var tillige endt som grundbog for dansklærere i gymnasiet, ligesom der blev skrevet utallige universitetsopgaver om bogen. Og Solvej Balle selv var fra midten af årtiet blevet redaktør for det toneangivende litterære tidsskrift Den blå port og underviser på Forfatterskolen.

Hun var dansk litteraturs unge store håb.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Hanne Utoft
  • Poul Anker Juul
Viggo Okholm, Hanne Utoft og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Erik Bjørn Olsen

Langelandsbroen på kortet!
En detalje, men så alligevel – sådan set i lyset af artiklens focus på den ’høje fiktion’, hvor fiktionen bliver drænet for virkelighed: Færgen mellem Svendborg og Ærøskøbing sejler ikke under Langelandsbroen, selv om Peter Nielsen angiver, at han modtager et telefonopkald fra Solvej Balle på sin vej til at besøge hende på Ærø, mens det sker.
Mvh/Erik Bjørn Olsen