Tag til performance uden Per Arnoldi, og te dig som du vil

’Parasite’ skaber social forandring, og Filmstriben er slet ikke så upopulær alligevel. Et armbånd kan blokere overvågningen i dit hjem, og så byder Kulturredaktionen på en Per Arnoldi-fri weekend
Per Arnoldi er ikke meget for kvindelige performancekunstnere, men det er Informations kulturredaktion.

Per Arnoldi er ikke meget for kvindelige performancekunstnere, men det er Informations kulturredaktion.

Sille Veilmark

Kultur
28. februar 2020

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Filmstriben er i virkeligheden et hit

Borgere i Københavns Kommune kan ånde lettet op og fortsætte med at køre popcorn ind til tre film om måneden fra Filmstribens »udvalg af mesterværker,« som en oprevet Katrine Hornstrup Yde kaldte bibliotekernes filmudbud i en kærlighedserklæring for et par uger siden.

En kvik medarbejder i Kultur- og Fritidsudvalget har nemlig opdaget, at afskaffelsen af tjenesten blev besluttet på baggrund af rod med to rimelig væsentlige tal. Det skriver Kulturmonitor. Antallet af lånte film var opgjort til 53.431, mens det har vist sig i stedet at være 228.479. Det blev også angivet, at langt de fleste brugere kun så en enkelt film om året. Det korrekte tal var, at det gjorde 16.863 brugere ud af 53.431. Ups.

Bud på alternative løsninger til Filmstriben har der ikke været mange af siden. Derfor har afgørelsen været nem for udvalget: »Vi beholder Filmstriben

Marina Veis Høi

Sådan undgår du Per Arnoldi denne weekend

Siden Per Arnoldi hittede med badebolde i 70’erne, er der sket meget i kunstverdenen. Fra sin kurvestol i Raadvad analyserer den 78-årige maler i Berlingske den forfærdende udvikling:

»Noget, der efterhånden fylder meget og særligt de sidste 15-20 år, er den performative kunst. Særligt er der rigtigt mange performative kvinder. Det foruroliger mig, at så mange af dem har et underligt, hadfyldt forhold til eget køn, menstruation, sit blod.« 

Om det er kvinderne eller Arnoldi selv, der har et underligt, hadfyldt forhold til det kvindelige køn og menstruationsblod, er ikke til at sige.

»Nu skal der så være 20 performances på Den Frie med cirka 20 kvinder, der ter sig! Så er det er bare om at holde sig væk, du!« lyder det fra kunstneren.

Når nu Per Arnoldi ikke kommer, er der mere plads til os andre – så her er en guide til en arnoldifri weekend. Fredag viser Bådteatret koreografier om berøringsangst og latterkramper. Lørdag opfører galleriet C4 projects et mash up af en kvantecomputer og salmen »En rose så jeg skyde«. Og søndag screenes The Artist is Present om performancekunstens grand old lady Marina Abramović på Nørrebro. Så er det bare om at komme ud og te sig.

Bodil Skovgaard Nielsen

Fra Oscarsejr til social forandring

Alt imens den sydkoreanske Cannes- og Oscarvinder Parasite erobrer verden, skaber den social forandring derhjemme. Engelsksprogede The Korea Herald kan rapportere, at man i landets hovedstad, Seoul, har forpligtet sig til økonomisk at hjælpe 1.500 husstande, der som den fattige familie i Parasite lever under kummerlige forhold i kælderagtige lejligheder. Pengene skal bruges til nye gulve, bedre udluftning, varme, vinduer og brandalarmer. Spørgsmålet er, hvilken dansk film der kunne mønstre samme engagement fra regeringen. Pelle Erobreren, måske – så vi ude på landet slipper for at bo i en ildelugtende kostald.

Christian Monggaard

DR’s fremtid er stadig uvis

Sidste år gennemførte DR besparelser for 420 millioner kroner. som følge af den borgerlige regering og DF’s meget omtalte medieaftale. Medmindre den socialdemokratiske regering og dens støttepartier trækker besparelserne tilbage, skal der yderligere findes 250 millioner kroner. Og det har støttepartierne været meget ivrige efter at gøre hurtigst muligt, mens S har været meget passive.

Nu foreslår SF så at skille DR’s økonomi fra det øvrige medieområde og udskyde det til efterårets finanslovsforhandlinger. Ifølge medieordfører Jacob Mark er tallene så store, at det vil blokere for de øvrige forhandlinger på området. 

Problemet med det forslag er bare, at hvis man først forhandler resten af medieområdet på plads, så ved man ikke, hvad der er penge til, før aftalen om DR er på plads, som Søren Søndergaard (Ø) og Jens Rohde (R) påpeger i Politiken. Og så vil det i øvrigt forhale en i forvejen rimelig forhalet proces.

Rasmus Elmelund

Slut med folkeligheden i Melodi Grand Prix

Melodi Grand Prix er kendt for at være en folkelig begivenhed, men i Storbritannien er de kort sagt trætte af at blive nummer chok. Tre af landets sidste fire optrædener har indbragt en sidste- eller andensidsteplads. Derfor har BBC nu taget nye midler i brug. Ifølge The Guardian skal folket ikke afgøre, hvem der skal være landets finalist til det internationale Melodi Grand Prix i maj. Det skal pladeselskabet BMG derimod. De har forstand på musik, og det har briterne tydeligvis ikke.

Solveig Helles Eriksen

Smart smykke til den antismarte

For cirka en måned siden bragte DR.dk en undersøgelse, der viste, at næsten hver tredje dansker tror, at smartphonen lytter med via mikrofonen. Facebook siger, at det er en konspirationsteori. Google siger, at de kun lytter, hvis du beder dem om det. Paranoia eller ej – nu er løsningen her!

Professorer i datalogi fra Chicago University har udviklet et armbånd, som gør os lidt smartere end de smarte telefoner, ure og højttalere i vores hjem. Armbåndet sender ultrasoniske lydbølger fra 24 højttalere, der som klodsede diamanter hænger om håndleddet på den, der bærer det.

Lydbølgerne, der i vid udstrækning ikke kan høres af andre end hunde og unge mennesker, blokerer ved aktivering mikrofoner i nærheden, da de opfanger disse lyde frem for det, man vil holde for sig selv. For en stund er de antismarte smartest!

Mette Kierstein

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her