Essay
Læsetid: 11 min.

I verdenslitteraturen findes der mange eksempler på, at mennesker gør skade på sig selv

Vi har skabt internettet, men nu skaber internettet os. Sociale medier, kroppe og bevidstheder taler sammen på nye måder. Selvskade er et aktuelt eksempel, men der findes allerede mange eksempler på det i verdenslitteraturen
Kultur
28. februar 2020

Billederne har taget et alvorligt greb om vores sind. Det er, som om vi ikke tror på noget, før vi ser det. Selvet bygget med selfies. At posere foran kameraet er blevet en udbredt kropspraksis og en vigtig del af vores mentale liv. Vi forsøger at holde fast i virkeligheden gennem det konkrete med billeder af mad, kroppe og social succes. Jeg deler, derfor er jeg.

Og det gælder også for det mørkeste mørke – såsom selvskade, selvmord og selvudsultning. DR’s tv-program De døde pigers dagbog har vakt stor opmærksomhed. For nogle måneder siden havde norske NRK’s magasinprogram Innafor et tilsvarende projekt. De to programmer minder om hinanden. I begge lande belyses selvskadende adfærd og selvmord. Og altså ikke kun at unge mennesker piner sig selv, men at dette også kan være en gruppeadfærd på internettet.

Sådan en selvdestruktiv adfærd råber på viden og forståelse. Vi kan være skeptiske over for alarmisme på de unges vegne. Det er ikke sådan, at psykisk sygdom er »i stadig vækst«. Jo, i nogen grad i vækst, ser det nu ud til at være i begge lande.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her