Læsetid: 13 min.

Vores bøger burde kunne holde i 50 år. Det kan de ikke. Og det handler blandt andet om lim

Kender du det med, at bøgerne går op i limningen? Informations London-korrespondent blev så irriteret over, at det skete med næsten alle bøger medbragt på juleferien, at han satte sig for at finde en forklaring
Jeg var ikke nået længere end 30 sider ind i ’Sommerlys og så kommer natten’, før de første sider i bogen faldt ud. Jeg ignorerede det i begyndelsen, men blev irriteret, da det fortsatte, indtil jeg reelt sad og klamrede mig til en stak løse papirer i et nu ligegyldigt hæfte, skriver Jakob Illeborg.

Jeg var ikke nået længere end 30 sider ind i ’Sommerlys og så kommer natten’, før de første sider i bogen faldt ud. Jeg ignorerede det i begyndelsen, men blev irriteret, da det fortsatte, indtil jeg reelt sad og klamrede mig til en stak løse papirer i et nu ligegyldigt hæfte, skriver Jakob Illeborg.

Sigrid Nygaard

7. februar 2020

Boglæsning og ferier hører for mange af os uløseligt sammen. Så der var glæde i det lille hjem, da årets julegavehøst bestod af en masse bøger, der passende kunne læses på den juleferierejse, min kone og jeg skulle på.

Jeg har længe gerne villet læse islandske Jón Kalman Stefánssons trilogi: Himmerige og helvede; Englenes sorg og Menneskets hjerte. Derudover havde jeg også selv samme forfatters Sommerlys og så kommer natten med på rejsen samt Sara Omars Skyggedanseren og Jonathan Coes Middle England. Der var med andre ord lagt op til intensiv læsning, som begyndte i flyveren – men det gjorde problemerne også.

Jeg var ikke nået længere end 30 sider ind i Sommerlys og så kommer natten, før de første sider i bogen faldt ud. Jeg ignorerede det i begyndelsen, men blev irriteret, da det fortsatte, indtil jeg reelt sad og klamrede mig til en stak løse papirer i et nu ligegyldigt hæfte. Alligevel slog jeg problematikken hen med, at det jo ’bare’ var en paperback; men jeg noterede mig alligevel et pudsigt sammenfald.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Cristina Nielsen
 • Lillian Larsen
 • Espen Bøgh
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Erik Karlsen
 • Jens Flø
 • Henrik Brøndum
 • Carsten Munk
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Gert Romme
 • Christian Mondrup
 • Palle Rasmussen
 • ulrik mortensen
 • David Zennaro
 • Eva Schwanenflügel
 • Mikkel Zess
Cristina Nielsen, Lillian Larsen, Espen Bøgh, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Karlsen, Jens Flø, Henrik Brøndum, Carsten Munk, Klaus Lundahl Engelholt, Gert Romme, Christian Mondrup, Palle Rasmussen, ulrik mortensen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Mikkel Zess anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sylvester Roepstorff

Tak for denne artikel, Jakob Illeborg. Undersøgelser siger vist, at unge mennesker læser mere end tidligere, men det er de korte tekster. Beskeder, mails osv. Evnen til at læse længere tekster er for nedadgående. Per Øhrgaard har også sagt, at de studerende er gode til at læse faktabaserede, men mindre gode til at læse skønlitterære tekster. Hvis bøgerne så samtidig er så dårligt produceret, at man har lyst til at smide dem væk næsten inden man er færdig med dem, hjælper det ikke ligefrem på problemet. Bogen har, som Erik Skyum har været inde på, en særlig aura, som man også kan afmontere ved at lave dårlige bøger, hvis det er det man vil. Har man været i nærheden af bogbinder Klara Ks bøger, så opdager man hvilken glæde bøger kan give – selv før man kommer i gang med at læse dem.

Per Torbensen, Steffen Gliese, Søren Gosvig Olesen, Claus Nielsen, Carsten Munk og Palle Rasmussen anbefalede denne kommentar
Palle Rasmussen

Også tak herfra. Jeg undersøgte straks mit sidste bogkøb fra nærværende avis's forlag:
I offentlighedens tjeneste. Den var selvfølgelig behørigt syet Tak!

Maj-Britt Kent Hansen

For mange år siden købte jeg i Italien billigbogsudgaven af Fiabe Italiane af Italo Calvino i tre bind. Jeg begyndte at læse, men gav snart op, da siderne i alle tre bind efterhånden løsrev sig. Jeg går ud fra, at forlaget var Oscar Mondadori. Siden fik jeg fra Italien foræret samme Calvino-bøger, hvor forlaget er Mondadori. Jeg har lige studeret dem. De er ganske intakte, men jeg har så heller aldrig læst dem!

Den første "løsbladsudgave" forærede jeg enten væk, eller også smed jeg den ud.

Apropos temperaturen kan der i mit tilfælde næppe føres bevis for, at det at komme fra et varmt land til et koldt skulle være årsagen.

Vi har omkring indbundne 3.500 bøger, og det er interessant, at ryggen på disse bøger bliver sprød, og brækker. Til gengæld har vi også omkring 700-800 undervisnings-litteratur fra universitet og handelshøjskoler der er limet sammen, og ikke er indbundne, og de holder faktisk.

Vi har nu investeret i 7 bogskabe med glaslåger, og håber på denne måde at kunne bevare de indbundne bøger uden for meget udtørring.

Kim Houmøller

Har limede bøger fra 1965 og de holder endnu. Sådan er det når prisen er afgørende. Da bogbinder arbejdet blev udliciteret faldt bøgerne fra hinanden.

En limet bog er ikke bundet. Det vil med limens henfald uundgåeligt blive til en løsbladssamling.

Hvis i har sådan en fremtidig løsbladssamling og der er plads nok i foldmargen, lav hvert kapitel om til en bog for sig selv ved japansk syning og sæt dem sammen i en tilsvarende kasse.

AK bøger med gammeldags syning i ryggen kontra mange af nutidens Lumbeck limede bøger.

Den gammelkendte metode med syning i ryggen og siden syet sammen i fælles "gazebind" i ryggen gik af mode da prisen for arbejdet blev for høj.

Mange skolebøger skulle igennem tiden skiftes og fornyes grundet ny viden og udvikling, og prisen for staten var alt for høj, og så gik man over til Lumbeck limningen for såvel fagbøger som skønlitteratur.

Den foreslåede "japanske syning" kan man så i øvrigt udvide med netop samlingen i ryggen.

Den gamle indbinding med syning i ryggen, og så igen syning til det fælles "gazebind" indeholdt mellem 8 til max. 16 sider i sæt af gangen, - det var ligesom maksimal foldning der var mulig og så syning efterfølgende.

De helt fine bøger, var uopskårede, som en kvalitet for køberen, at det også var ene-- og førstegangsbruger.

- Jøder havde dog for vane at læse "omskårne" bøger!

Thomas Holm, Steffen Gliese og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Jeg har da paperback bøger som er både syede og limede i ryggen og som bare holder og holder. Det er helt galt med bøger hvor en stak papir bare er stillet på kanten i en strimmel varmlim. F.eks. tykke og dyre amerikanske lærebøger i paperback ender ofte som løsbladssystem efter få ganges brug.