Læsetid: 3 min.

0% af kvindedrab i krimier skyldes partnervold. I virkeligheden er det næsten halvdelen

Infografik: Det er tilsyneladende dobbelt så farligt at være kvinde i krimien som i virkeligheden. Læs mere her, hvor Information har sat tal på drabene i danske bestsellerkrimier og sammenlignet dem med virkelighedens drabsstatistik
Infografik: Det er tilsyneladende dobbelt så farligt at være kvinde i krimien som i virkeligheden. Læs mere her, hvor Information har sat tal på drabene i danske bestsellerkrimier og sammenlignet dem med virkelighedens drabsstatistik

Sofie Holm Larsen

27. marts 2020

Sømpistoler, sektledere og storhedsvanvid. Det lyder som opskriften på en hæsblæsende krimi, men virkelighedens verden er måske ikke så langt derfra. Vi har stillet skarpt på mord, våben og gerningsmænd i danske krimier og sammenlignet med de drab, der faktisk bliver begået i Danmark. Hvad fortæller krimien, at danskerne skal være bange for – og hvordan ser det faktisk ud i virkeligheden?

Det viser sig, at mænd og kvinder er lige morderiske i krimien som i virkeligheden, men at det nok ikke er mord med forgiftede svampe, du skal gå og frygte.

1. Også i virkeligheden dræber mænd langt flere

I virkelighedens verden er 87 procent af gerningsmænd mænd og kun 13 procent kvinder. I krimierne er tallene stort set ens: 14 procent mordere er kvinder, 86 procent mænd.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kent Nørregaard

Hvem er det der render rundt og forventer at spændingsromaner er statistiske gengivelser af virkeligheden. Gad vide om kvindelig partnervold, som er lidt mere end halvdelen, er fremstillet sådan i kulturen generelt. Det måInfirmation undersøge. Opfordring videregivet.

Andreas Lykke Jensen

Vil plottet for krimien ikke være en smule kedeligt, hvis der var tale om et drab som var utroligt nemt at opklare og ikke rigtig rummede nogen overraskelser? Det lyder ikke helt som en krimi jeg gider at læse.

Asger Harlung, Mogens Holme og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Selvfølgelig skal en krimi være spændende, men virkeligheden er ofte mere utrolig end fiktion.
Men hvem kan sige sig fri for at være under påvirkning af bedrageriske sandheder. Jeg husker de gamle Battler Britton hæfter. Hvor tyskere , udelukkende var onde, afstumpede og dumme. Og britterne var udelukkende gode og heltmodige. I filmen -Rules of Engagement, som var støttet af Pentagon. Ser man soldater massakrere en menneskehob, da de skal beskytte en ambassade. Kommandanten bliver stillet for en krigsret. Men det viser sig til sidst at menneskemængden, alle til hobe. Børn, handicappede og gamle, havde gemt en granat, maskingevær eller andet våben. Som de trak frem inden der blev åbnet ild. og at anklageren var den,rene sleske, ondskab. Hører man løgnen længe og ofte nok ender den som sandheden.
F.eks vores egen coronakrise. Vi har nedprioriteret sengepladser i sygehussektoren længe. Vi havde ikke nok respiratorer og testudstyr,. Vi havde intet beredskab mod pandemi. Vi har beredskab mod terror, krig og naturkatestrofer.
Er truslen for en pandemi blevet nævnt. Er diskussionen blevet lukket med - V har et af verdens bedste sygehusvæsner. Det var i dette her tilfælde blevet til en løgn, som , bare man gentog den nok, blev til den endegyldige sandhed. Selv ikke pressen stiller spørgsmål ved dette "faktum". Og det har kostet menneskeliv og mange milliarder kr. at vi ikke havde mulighed for den bedst mulige inddæmning af corona.
Man kunne jo nok sige det samme om korruption og meget andet. Trods bankskandaler, tibetsager, skattesager, Thornings skattesag. . Lukkes diskussionen med. Vi er trods et af de mindst korrupte lande i verden.
I Kognitiv psykologi er der noget som kaldes perception . ( evnen til at forstå os selv og vores omgivelser. og påvirkningen fra omgivelserne ). Det er måske endnu mere relevant i denne forbindelse. Sådan fungere vi bare. Var det ikke fordi vi har evnen til at forstå os selv. Ville jeg kalde det en naturlov.
Selvfølgelig skal en forfatter kunne skrive fiktion . Men jeg ser det som positivt at artiklen gør opmærksom på dette mislige forhold. Hver gang man gør det bliver vi lidt sværere at manipulere.

Eva Schwanenflügel

Hanne Vibeke Holst har faktisk skrevet en fremragende krimi om en pandemi i Europa for kun et par år siden..

"Som Pesten", hedder den.

Margit Johansen

Det kan undre i hvor høj grad læsere - mænd? - finder det engagerende eller afslappende at læse krimier, der i bund og grund handler om mishandling af kvinder og børn på alle mulige og umulige måder. Krimier er en storindustri verden over på alle platforme. Optrevling af historier og søgen efter sandhed og retfærdighed OK - overvægt af kvindeofre - nej tak.

Anders Sørensen

@Margit Johansen, er der ikke snarere tale om, at mange kvinder finder tilfredsstillelse ved at læse krimier, hvor kvinder bliver mishandlet, men gerningsmanden siden får sin bekomst?

Kent Nørregaard

Der kan skam også være tale om at der via feministisk initiativ skal lovgives om hvem der skal have helte og offerroller i literaturen. Så og så mange helte skal være handicappede, kronisk syge, teenagere, gamle, arbejsløse, højtuddannede, rygere, triatleter, dovne, søndagsbilister, veganere, ingeniører i præcis afspejling af den pågældende gruppes repræsentation i samfundet.

Eller også kunne vi bare blive enige om dem der er forargede over andres kunst kan stoppe deres evige klynk og selv skabe kunst/literatur deres meget ømme følelser bedre kan holde til.