Kommentar
Læsetid: 2 min.

Alt skal genopfindes og generkendes

Coronavirussen har fået kulturtilbud til at lukke på stribe. Alt skal genopfindes lige nu, ikke mindst den måde, vi gennem kultur skal underholde hinanden på, være sammen på, spejle og dissekere verden og sindene på
Københavns Hovedbibliotek holder lukket på grund af coronavirus. 

Københavns Hovedbibliotek holder lukket på grund af coronavirus. 

Dejan Obretkovic

Kultur
20. marts 2020

En tom, sær følelse, jeg nok aldrig kommer til at glemme i mit liv som kulturredaktør: At åbne for kulturplanen, hvor alle vores skriverier for alle kommende planer for kultursider og -tillæg er planlagt i detaljen, at kigge hen over de kommende tre uger og alt det, vi havde planlagt at skrive om, kritisere og hylde. Og så at gå i gang med deleteknappen.

Slette alle planlagte filmanmeldelser. Slette alle planlagte teateranmeldelser. Slette alle kommende anmeldelser fra kunstudstillingerne landet over. Væk med koncertanmeldelserne. Slette, slette, slette.

Væk med Betty Nansens Leg med ild, som jeg selv sådan havde glædet mig til at se. So long til den nye James Bond-film, som filmredaktør Christian Monggaard havde insisteret på at anmelde fra sin skriveorlov, fordi jeg havde truet med ellers selv at tage mig af den.

Udskyde – til uvis dato – åbningsartiklen til vores næste store satsning på kulturen, fordi den skal handle om nære kunstneriske samarbejder og kollektive arbejdsformer, som vi lige nu ikke kan opsøge og dyrke selv på helt den måde. Væk, væk, væk med det hele. Og så i gang med at finde på det hele forfra.

Alt skal genopfindes lige nu, ikke mindst den måde, vi gennem kultur skal underholde hinanden på, være sammen på, spejle og dissekere verden og sindene på. På kulturredaktionen kommer vi i løbet af den isolerede fase af corinakrisen blandt meget andet til at udforske, hvordan man kan opretholde et kulturelt og socialt liv og værdifulde fællesskaber under isolationen.

Virtuelle fællesskaber 

Vi tager til koncerter, gudstjenester og teater live – fra skærmen, tager på museer og på højskole og forsøger måske endda at holde vores egen lille kultursalon. Det lyder jo meget hyggeligt, måske lidt fjollet, men det er vigtigt.

Vi har brug for fællesskaber og for at flygte mentalt ud af isolationen og abstrahere, både når man er alene eller har svimlende travlt med at balancere arbejde og hjemmeskoling og parforhold på samme vaklende pind. Sidstnævnte leverer vi en nu dobbelt så aktuel kulturtendensartikel om i dette tillæg.

Fra og med næste uge nedlægger vi indtil videre kulturtillægget, men flytter meget kulturstof ind i en udvidet første sektion fredag. Tanken om hvilket kulturliv, der findes, når tillægget vender tilbage, er skræmmende. Vores institutioner og kunstnere lider store, store tab lige nu.

Men vi kommer også ud på den anden side med utallige nye erkendelser og opdagelser om teknologiens og fællesskabets muligheder, og dermed også med en ny kultur, som vi vil formidle med al vores krudt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her