Baggrund
Læsetid: 4 min.

Vi guider læsestof til de skolelukningsramte forældre

En lang række forlag og forfattere hjælper forældre med børn, der pludselig skal hjemmeskoles ved at gøre adskillige bøger gratis tilgængelige. Men hvad er godt, og hvad kan man bruge det til? Hvad kan man læse didaktisk med sit barn uden selv at føle sig som en idiot?
Kultur
20. marts 2020

Det er meget uvant for denne kritiker at forholde sig til børnelitteratur som andet end et æstetisk udtryk. Men mens alt lukker ned, må vi alle åbne lidt. Det gør jeg så.

Lige nu skal den mest genneminstitutionaliserede generations børn pludselig hjemmeskoles, og der sidder en masse forældre derude og leder desperat efter bøger, som kan bruges i den forbindelse.

Derfor gør jeg det: Anbefaler bøger, der ikke bare er æstetisk vellykkede, men også har et didaktisk potentiale.

Bøger, der er gode – både for det læringsudhungrede barn og den krævende forældre, der ikke har en lærers tålmodighed til at håndtere et dårligt plot. Og tilmed bøger, der er gratis tilgængelige i denne for børnefamilierne så udfordrende tid.

Forlagene og forfatterne er nogle kammerater for tiden. Husk det på den anden side.

Læsetræning for de yngste skoleelever

Er du ved at køre træt i ’Bo ser bi’ og ’Ø i sø’? Jeg forstår dig, men der findes faktisk masser af velskrevne letlæsningsbøger, der også kan sætte samtaler i gang.

Et godt tip er at lede efter en forfatter, der simpelthen ikke kan lade være med at skrive godt. En forfatter, man kan huske at have læst noget andet godt af. En forfatter, der har vundet Kulturministeriets Forfatterpris for Børne- og ungdomslitteratur. Som for eksempel Hanne Kvist.

Hun er netop nu aktuel med sine nye udgivelser i Gyldendals Læs Løs-serie. Hendes bøger om Orhan og Jenny er tilgængelige på e-reolen – både som lydbog og e-bog.

Hvis man skal endnu længere ned i lixtal, så er der Mette Vedsø. Med sine bøger om Rita Rim løfter hun barren for letlæsningsbøger, som er helt enormt svære at skrive, hvis man vil andet med det end at lære et barn at læse ordet bi.

Mette Vedsøs Rita Rim-bøger i Gyldendals Læs Løs-serie er tilgængelige på læsløs.dk, der i forbindelse med skolelukningen er åben for alle børn med et unilogin. Her er der letlæsningsbøger til alle niveauer og en guide til forældrene i, hvordan man bruger dem. Det skal ikke være for svært for børnene, men det skal så sandelig heller ikke være for let.

Den biblioteksløse bogsluger

Man bliver altid i godt humør af at se dem på BogForum. Den bogslugende teenager, der ikke kan få nok af en forfatter, et univers, en hovedperson. Den type, der selv skriver videre på historierne i den såkaldte fan fiction og gladeligt står i kø i timer for en autograf og en snak med forfatteren.

Sidste år så jeg noget sælsomt. På Forlaget Tellerups stand havde forfatter Nanna Foss taget en karakter fra sin serie Spektrum med. En model poserede som drengen Noah, så man kunne få taget selfies med ham. En goth-agtig fyr med turkise øjne, som pigen Emilie drømmer om og tegner, inden hun overhovedet møder.

Det sker i første bind af Spektrum: Leoniderne, som Forlaget Tellerup har lagt ud til gratis download sammen med en del andre af deres fantasy-, sci-fi-, krimi- og gyserromaner, som kan mætte en sulten, introvert bogsluger, der længes efter bibliotekets trygge duft.

Den slags kan man også finde på hjemmesiden GratisBørnebøger, der blandt andet kan tilbyde træfsikre Morten Dürrs nye novellesamling Sorte Sø med undertitlen 12 ikkeeventyr for udskolingen.

Til den sikre læser, der er ved at miste læselysten

Undersøgelser af børns læsevaner har vist, at så snart børn har lært at læse bøger selv, så holder de op med det. Fritidslæsningen falder, og lærerne kæmper en brav kamp med at få forældre med på ideen om at læse tyve minutter om dagen.

Med disse bøger på mobilen bliver det ikke et problem. E-reolen er bibliotekernes streamingtjeneste, og det er derfor vigtigt at huske, at der er begrænsning på, hvor mange bøger man må låne om måneden. Derfor bør man prioritere at bruge dette antal på sit læseulystne barn, for her er mulighederne (næsten) uendelige.

Gode bud på rigtige pageturnere, der samtidig er velturnerede og velskrevne, er Kenneth Bøgh Andersens revitalisering af sin Antboy-serie om den usandsynlige superhelt Pelle Nørhmann, Antboy vender tilbage – Myrekryb og ormehuller, og Adam O’s fremragende serie Den Rustne Verden, hvoraf første bind, Flugten fra Danmark, er nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris, der skulle have været uddelt i denne uge i Kulturministeriet.

Tekster i dialog med sin indpakning

Nu skal det hele jo ikke handle om stavning og læselyst. Noget af det, som vi voksne snydes for på hylden med vores bøger, er illustrationer og generel opmærksomhed omkring visuel fortælling. Benyt da denne lejlighed til at læse billedbøger med børnene! Det er noget af det, vi er bedst til her i landet.

Masser af eksempler finder du på Forlaget Carlsens midlertidige portal khcarlsen.dk, hvor forlaget gavmildt har lagt Tina Sakura Bestle og Anna Jacobina Jacobsens (ill.) fabelagtige Bogen om Blom ud. Også den kunne i denne uge været blevet tildelt den coronaudskudte kulturministeriepris.

Eller hvad med de ustyrligt sjove Sallys far-bøger af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen (ill.) eller den barske billednovelle Hader, hader ikke af Glenn Ringtved og Otto Dickmeiss (ill.).

Tal med børnene om, hvordan tekst og billeder taler sammen. Fortæller de den samme historie? Hvordan er perspektivet? Er det tegnet fra forskellige vinkler, og hvilken betydning har det? Hvis du er med på en advanced hjemmelearners edition, så findes der endda gratis undervisningsmateriale til Carlsens billednoveller.

Forfatterne arbejder også selvstændigt med at gøre deres værker tilgængelige. For eksempel er Anders Ladegaards lille storslåede app Hvad siger et menneske? lige nu gratis i App Store.

Hør Peter Sommer og Randi Laubek synge og Michael Falck læse op i denne smukke og enkle animerede fortælling om Velo, der går ud for at undersøge, hvad et menneskes pendant til hundens vov og kattens miav er.

Et tænksomt værk, der også kan starte en i disse tider oplagt samtale om fællesskab og give en helt ny værdsættelse og mindblowing oplevelse af ordet hej:

»Tænk, hvis ingen sagde ’Hej’, så kunne man jo tro, at man var det eneste menneske på hele jorden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her