Læsetid: 8 min.

Inden Danmark lukker ned: Skynd dig at få fat i nyoversættelsen af storværket ’Dekameron’

Et godt råd i en vanskelig tid: Få snarest muligt fat på Thomas Harders mesterlige nyoversættelse af de 100 udødelige historier i Boccaccios ’Dekameron’
Et godt råd i en vanskelig tid: Få snarest muligt fat på Thomas Harders mesterlige nyoversættelse af de 100 udødelige historier i Boccaccios ’Dekameron’

Illustrationer fra bogen

20. marts 2020

Mens landet dag for dag er blevet lukket ned, har nærværende læser haft den lykke dagligt at kunne åbne en bog eller rettere to fyldt med overdådig fortællekunst. Det drejer sig om den nye danske oversættelse af Boccaccios storværk Dekameron, hvis handlingsramme coronapandemien har gjort så sørgeligt højaktuel. For forfatteren tager afsæt i pesten i Firenze i året 1348, en byldesygdom, som i perioden fra maj til september bortrev over 100.000 mennesker eller over halvdelen af byens befolkning.

Det berettes i optakten, hvordan gaderne, især om morgenen, flød med lig. Nogle blev lagt i kister, undertiden flere end én i hver, andre blev båret væk på et bræt. På kirkernes begravelsespladser anlagdes mægtige kuler, hvor de døde blev »stuvet sammen i lag som varer i lasten på et skib. De øverste lå så højt, at der ikke skulle ret meget jord til at dække dem og fylde graven op«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Poul Anker Juul
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Gunna Hölludottir
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
Ejvind Larsen, Poul Anker Juul, Peter Beck-Lauritzen, Gunna Hölludottir og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gunna Hölludottir

Vi læste dele af Il Decamerone og The Canterbury Tales i gymnasiet. Jeg læste dem selv senere. Kan anbefales.

Se også Pasolini's film af begge. Begge er både underholdende og utrolig smukt filmet. Måske noget vulgære, for der er både knald og fald i begge fortællinger og i filmen.

Carsten Nørgaard

”Inden landet lukker ned,” står der i Information den 20. marts. I mellemtiden sidder jeg her ved computeren med ugelange skægstubbe og savner en god gåtur, mens jeg i andre aviser læser om københavnernes dårskab ved bare den mindste fornemmelse for solskin. Det her føles ikke blot som at leve en uge forskudt ind i fremtiden (målt på at tage situationen alvorligt), Covid-19 vender min introverte hverdag på hovedet, så jeg for første gang i lang tid føler, at flere bøger ville være for meget af det gode. Men hvis det nu skulle være, så lyder denne bog her faktisk som et af de bedre bud.