Note
Læsetid: 3 min.

Vi kan købe meget for Stig Ørskovs årsløn, men ikke billet til årets Roskilde Festival

Billetsalget gik tjept, da Roskilde Festival offentliggjorde sit fulde program, og nu melder festivalen udsolgt. Kulturredaktionen konstaterer i denne uge, at det går anderledes langsomt for Elizabeth Warren at samle opbakning til sit præsidentkandidatur. Til gengæld har hun fået trykt T-shirts med teksten »Warren has a plan for that«
Jada åbner Orange Scene på årets Roskilde Festival.

Jada åbner Orange Scene på årets Roskilde Festival.

Jakob Dall

Kultur
6. marts 2020

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Læser Roskilde Festivals booker Information?

Ikke engang en uge gik der, fra Roskilde Festival annoncerede sit fulde musikprogram, til den kunne melde udsolgt. På årets anden forårsdag var alle partoutbilleter revet væk, hvilket er historisk rekord. Men det er jo heller ikke hvert år, at festivalen runder så skarpt et hjørne og har så meget blandet godt at byde på.

Vi glæder os til rapnavne som Kendrick Lamar, Tyler, the Creator og ikke mindst den zambiansk-australske Sampa the Great, der på alle måder lever op til sit navn.

Også Tropical Fuck Storm, Cate Le Bon, Phoebe Bridgers, Holly Herndon og Les Amazones D’Afrique er på gå-ikke-glip-af-listen.

Og så skulle man næsten tro, at bookerne læste Information. For en af sidste års anker var det sløje udvalg af country. Hvorfor ikke booke Kacey Musgraves, spurgte vi, og sørme om ikke vores bønner blev hørt.

Louise Rosengreen

Nyt fra toppen

Christian Klindt Sølbeck

JP/Politikens Hus har offentliggjort toppens lønninger, beretter fagbladet Journalisten, og direktøren for det hele, Stig Kirk Ørskov, tjener hvert år 5.871.000 kr. Altså: Fem millioner otte hundrede enoghalvfjerds tusinde kroner.

Hvad kan man få for så mange penge? For eksempel sådan cirka 22 nyansatte Politiken-journalister (266.000 kr. pr. styk årligt), 15 nyansatte Information-journalister (390.000 kr.) eller 4,5 Information-direktører (1,3 mio. kr.). Eller tre gennemsnitlige villaer i Danmark, 500.000 liter benzin eller 850.000 liter mælk. Men selv om knap 6 mio. lyder af meget, skal der alligevel omtrent 6.500 Stig Ørskov-årslønninger til at bygge en Storebæltsbro.

Rasmus Elmelund

Præsidentiel merchandise

Den amerikanske valgkamp er gået i gang, og det betyder nyt politisk merchandise til masserne. Her er en toptre:

1. Joe Biden-kruset
Mange taler om det demokratiske felts høje aldersgennemsnit. 77-årige Joe Biden gør ikke meget for at få den snak til at forstumme med sit nye valgkampskrus med påskriften ’Cup of Joe’. Som onlinemediet The Daily Beast skriver: »Ingen har brugt ordet ’Joe’ om en kop kaffe siden 1931. Sorry.«

2. Donald Trump-sparkedragten
Nogle har kaldt den amerikanske præsident for verdens største voksenbaby. Det er næppe den association, Trump forsøger at skabe med sit seneste merchandisepåfund, der på en gang hylder abortmodstanderne i Pro Life-bevægelsen og håner aktivisterne i Black Lives Matter-bevægelsen. En sparkedragt med teksten ’Baby Lives Matter’.

3. Elizabeth Warren-T-shirten
Hvad enten det handler om immigrationsproblemer, retsreformer eller lobbyisternes indflydelse i Washington, har Elizabeth Warren en plan. Nu har hun også en T-shirt, der slår budskabet fast: »Warren has a plan for that.« Så mangler hun bare vælgerne.

Rasmus Bo Sørensen

Joseph Prezioso

Køn selvangivet

Fra denne uge er det blevet obligatorisk for alle film- og spilproducenter, der søger støtte hos Det Danske Filminstitut, at udfylde en selvangivelse om produktionens kønsfordeling blandt både skuespillere og holdet bag. Selvangivelsen er tænkt som et bevidsthedsskabende redskab. Fordelingen har derfor ingen andre konsekvenser for producenten.

Her på avisen går vi ind for tanken, idet vi selv registrerer køn (mand, kvinde, andet) på alle citerede kilder og anmeldte kunstnere, hver gang vi afleverer en tekst. I denne uge er alle kulturtillæggets artikler således skrevet og redigeret af kvinder (på nær onsdag, hvor en, der hedder Christian, hjalp til), vi har snakket med to kvinder, to mænd og to, der hverken definerer sig som mand eller kvinde.

Og osten her viser fordelingen af kilder på kulturstoffet i år.

Katrine Hornstrup Yde

Performancekunstneren Ulay er død

Da den tyske performancekunstner Ulay og hans daværende kæreste Marina Abramovic gik fra hinanden i 1988, gjorde de et værk ud af det: De gik fra hver sin ende af den kinesiske mur, mødtes på midten og tog afsked der. I mandags døde Ulay af kræft, 76 år gammel. Man kan i den anledning tage hatten af for et liv, der blandt andet indebar at stjæle Hitlers yndlingsmaleri Der Arme Poet fra Neue Nationalgalerie i Berlin og hænge det op hjemme hos en tyrkisk indvandrerfamilie.

Lone Nikolajsen

Vil du med til stævnemøde i Modelland?

Til maj åbner supermodellen Tyra Banks forlystelsesparken Modelland, som skal bringe det »at gå mannequin til masserne«. Sådan formuleres det på attraktionens hjemmeside, hvor billetterne netop er kommet til salg. For den nette sum af 10.000 kroner kan ’masserne’ opnå Modellands vip-oplevelse, der blandt andet inkluderer en skønhedskonsultation, fotosessions, designeroutfits og en særlig Modelland-eliksir. Banks kalder Modelland sit livsværk og forestiller sig, at alt fra familiefesten til stævnemødet kan finde sted i modeindustritotaloplevelsen. Men det kan godt være, vi ikke kan den dag.

Mette Kierstein

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her