Analyse
Læsetid: 2 min.

Kandidatturneringen i skak afblæst

Den norske verdensmester Magnus Carlsen må afvente, hvem der bliver hans modstander i VM-dysten senere på året
Præsidenten for det internationale skakforbund FIDE, russeren Arkady Dvorkovich, har torsdag formiddag meddelt, at turneringen er blevet afblæst på ubestemt tid.

Præsidenten for det internationale skakforbund FIDE, russeren Arkady Dvorkovich, har torsdag formiddag meddelt, at turneringen er blevet afblæst på ubestemt tid.

Berit Roald

Kultur
26. marts 2020

Det er i sandhed en hård epoke for os sportsjunkies, der er afhængige af reportager fra alle de daglige opgør i idrættens verden. De berømte pølser på Lyngby Stadion bliver ikke langet over disken i disse dage. Der er dødsens stille i betontemplet Parken på Østerbro, håndboldstjernen Mikkel Hansen svinger ikke skudarmen, og Victor Axelsens badmintonketsjer bliver ikke taget ud af futteralet.

Strenge tider, gamle ven, men skakfans har dog hidtil kunnet lune sig ved de daglige live-transmissioner på nettet fra kandidatturneringen i Ruslands fjerdestørste by Jekaterinburg. Her har otte af verdens førende stormestre siden midten af marts dystet om retten til at møde Magnus Carlsen i en VM-match til efteråret, men nu er også den fest forbi.

Præsidenten for det internationale skakforbund FIDE, russeren Arkady Dvorkovich, har torsdag formiddag meddelt, at turneringen er blevet afblæst på ubestemt tid. Forklaringen var, at alle russiske lufthavne lukker fra fredag den 27. marts, og at man derfor ikke kan garantere for, at de otte spillere og deres sekundanter kan rejse sikkert hjem efter turneringen.

Det har givetvis også spillet en rolle, at man på det tidspunkt akkurat var kommet halvvejs, idet alle spillere havde mødt hinanden én gang. Dermed har man et naturligt udgangspunkt, når turneringen – hvornår vides ikke – skal genoptages. Efter syv af de stipulerede 14 runder var stillingen: 1. Vachier-Lagrave, Frankrig, 4,5 points 2. Nepomniachtchi, Rusland, 4,5 p. 3. Caruana, USA, 3,5 p. 4. Giri, Holland, 3,5 p. 5. Wang Hao, Kina, 3,5 p. 6. Grischuk, Rusland, 3,5 p. 7. Ding Liren, Kina, 2,5 p. 8. Aleksejenko, Rusland, 2,5 p. Kort sagt: to i top, fire i midterfeltet og to fortabte stjerner i bunden.

Pølserne ligger aldeles stille på grillen

Der havde allerede været en del ’coronafnidder’, inden der blev sat et midlertidigt punktum. En af forhåndsfavoritterne, den kinesiske stormester Ding Liren, havde været nødt til at gå i karantæne, både hjemme og to uger i Moskva, og var tydeligvis ude af form, da skakurene i Jekaterinburg blev sat i gang. Han tabte sine to første partier og er formodentlig dermed ude af billedet som Carlsens kommende VM-rival. Selvom der resterer syv runder, er minus-2 et alvorligt handicap at skulle indhente.

Til gengæld har det kørt i olie for den 29-årige russer Jan Nepomniachtchi, der lå på plus tre, inden han i 7. og hidtil sidste runde blev besejret af franskmanden Maxime Vachier-Lagrave. Disse to superstormestre tilhører i lighed med Magnus Carlsen den gyldne årgang 1990, der også tæller den russiske VM-udfordrer fra 2016, Sergej Karjakin.

Fabiano Caruana, der efter en hård og lige match tabte VM-opgøret til Carlsen i 2018, har det højeste ratingtal af de otte kandidater og kan sagtens endnu nå at vinde turneringen, især hvis han i 8. runde er i stand til at besejre Vachier-Lagrave med de hvide brikker. Men i øvrigt forholder det sig med alle spekulationer som så meget andet i dette mystiske forår: Pølserne ligger aldeles stille på grillen.

Serie

Kampen om skaktronen

I 2018 forsvarede den norske stormester Magnus Carlsen sin verdensmestertitel mod amerikaneren Fabiano Caruana. Siden har han kæmpet for at cementere sin status som verdens og verdenshistoriens største skakspiller. Det kulminerer lige nu VM i Dubai. Følg Informations dækning.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

Det er egentlig vildt, så meget Information skriver om skak. Altså i forhold til hvor lidt det egentlig fylder i medierne , i livet generelt, hvor lidt vigtigt det er.

Alle ved selvfølgelig hvorfor: Informations kernelæsere formodes at være en samling fucking skakspillere. Men er de?

Skakartiklerne får stort set aldrig kommentarer. Læses de overhovedet?

Ja, de gør.

Jeg læser dem i den grad, Peter Dürrfeld er den (måske) bedste skak journalist i DK,
Så fortsæt!