Kardashian-tweet katapulterer ’profetisk’ bog om 2020-epidemi op ad bestsellerlisterne

Derudover oplever bogverdenen fyringer og aflysninger galore, mens den chilenske Nobelprismodtager Mario Vargas Llosa har påkaldt sig Kinas vrede, og Amazon er gået med til at fjerne ’Mein Kampf’ fra sine virtuelle hylder
Derudover oplever bogverdenen fyringer og aflysninger galore, mens den chilenske Nobelprismodtager Mario Vargas Llosa har påkaldt sig Kinas vrede, og Amazon er gået med til at fjerne ’Mein Kampf’ fra sine virtuelle hylder

Jesse Jacob

Kultur
20. marts 2020

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

  JORDEN

  ’Fallout’ i bogverdenen

  I alle hjørner af bøgernes verden mærkes konsekvenserne af coronavirus. Følgende opremsning er blot et udpluk fra en liste, som Publisher’s Weekly opdaterer dagligt: Fyringer galore: For eksempel har boghandlerne McNally Jackson i New York og Powell’s Books i Portland, Oregon, tilsammen fyret over 400 ansatte. Arrangementer, festivaler og priser bliver enten udsat eller helt aflyst, for eksempel Independent Bookstore Day, Edgar Awards, bogmessen i Torino, PEN’s World Voices Festival, San Diego Writers Festival, bogmesserne i Madrid og Bogotá, International Publishers Associations bi-årlige kongres, der skulle have fundet sted i Lillehammer 28.-30. maj. Og så videre, og så videre.

  USA

  Lawrence Wrights timing

  Den 12. maj udkommer Lawrence Wrights roman The End of October med næsten lidt for god timing: Den handler nemlig om en influenzapandemi, og bogens første kapitler minder uhyggeligt meget om det, der foregår ude i virkeligheden netop nu. Wright vandt i 2007 Pulitzer-prisen for faglitteratur for bogen The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11. Han begyndte at skrive sin pandemibog for over to år siden, men påberåber sig ingen profetiske evner og udtaler, at virusudbruddet netop nu ikke er nogen overraskelse, når man betænker Den Spanske Syge i 1918-19, og at videnskabsfolk i årtier har advaret om en ny pandemi. Hans største bekymring er manglen på gennemsigtighed i visse dele af verden: »Panik opstår, når folk fornemmer, at man lyver for dem. Den iranske sundhedsminister bagatelliserede coronavirus, mens hans tørrede febersveden af panden.«

  USA

  Flere ’profetiske’ bøger

  Realitystjernen Kim Kardashian retweetede en side fra Sylvia Brownes End of Days: Predictions and Prophecies About the End of the World (2008), hvor der nævnes en »lungebetændelseslignende« sygdom, der spreder sig over kloden i 2020. Billedet gik selvfølgelig viralt og katapulterede bogen op ad bestsellerlisterne. Browne døde i 2013 og var berygtet for at fremsætte forfejlede spådomme.

   

   

  En anden bog, der tillægges tvivlsomme profetiske kvaliteter, er Dean Koontz’ The Eyes of Darkness (1981), hvori der tales om »Kinas vigtigste og farligste nye biologiske våben«, dræbervirussen »Wuhan-400«. Der skælves frydefuldt ude bag de små skærme i vores selvpålagte karantæner. Længslen mod verdens undergang har været en konstant, så længe der har eksisteret mennesker. Gad vide, om også elefanter og delfiner længes mod de sidste tider? For deres vedkommende nok noget mere sandsynligt end for nærværende opretgående, hårfattige abetype.

  UGENS 13 BØGER

  FÆNGSELSKLASSIKERE

  I en tid, hvor næsten alle danskere er i statspåbudt indespærring, skal ugens bogliste bestå af klassikere fra fængselslitteraturen, altså bøger, der er skrevet, mens forfatteren sad i fængsel. Det er en vild og glorværdig historie (der, som det ses, har det med at overse kvindelige forfattere). Der er mange flere hits, end jeg her har plads til.

  • Boethius: Consolation of Philosophy (534)
  • Marco Polo: Rejser (1296-1299)
  • Sir Walter Raleigh: History of the World, vol. 1 (1618)
  • John Bunyan: The Pilgrim’s Progress (1678)
  • Raimondo Montecuccoli: Memorie delle guerra (1708)
  • Marquis de Sade: 120 dage i Sodoma (1785)
  • Oscar Wilde: De Profundis (1897)
  • E.E. Cummings: The Enormous Room (1922)
  • Antonio Gramsci: Fængselsoptegnelser (1929-35)
  • Jean Genet: Notre Dame des Fleurs (1943)
  • Ken Saro-Wiwa: Sozaboy: A Novel in Rotten English (1985)
  • Mahmoud Dowlatabadi: Missing Soluch (1979/2007)
  • Behrouz Boochani: No Friend But the Mountains: Writings from Manus Prison (2018)

  PERU & KINA

  Vargas Llosa forbudt i Kina

  Forgangne søndag skrev den peruanske forfatter og Nobelprismodtager Mario Vargas Llosa en klumme i El País under overskriften »Tilbage til Middelalderen?« om denne »rædselsvækkende virus fra Kina«, hvori han i drøje vendinger kritiserede det kinesiske diktatur for dets bestræbelser på at undertrykke stemmer, der i begyndelsen af pandemien forsøgte at råbe verden op. Det afstedkom så en kraftig reaktion fra den kinesiske ambassade i Lima om forfatterens »uansvarlige« udtalelser. Samtidig forsvandt hans bøger fra de kinesiske søgemaskiner og netboghandlere. Han er ellers temmelig populær i Riget i Midten, som han har besøgt adskillige gange. Men det er så nok slut nu. Den tibetanske forfatter og aktivist Tsering Woeser var den første til at henlede opmærksomheden på den officielle boykot. På Twitter tilføjede hun, at hun nu ville skynde sig ud og købe hans bøger, inden de blev helt umulige at skaffe.

  WALES & NIGERIA

  Frivole anklager mod Adichie pløkket i smadder

  Men ikke alt i ugens bogkort skal handle om coronavirus: Den walisisk/nigerianske forfatter Anne Giwa-Amu postede for nylig en video, der anklagede den verdensberømte nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie for plagiat. Hendes roman fra 2006 Half of a Yellow Sun skulle angiveligt ligne Giwa-Amus Sade (1996) lidt for meget. Adichies agentur, det mægtige Wylie Agency, skulle ikke bruge mange timer på at udsende et statement, der effektivt skød Giwa-Amus påstande i smadder: Der blev indledt en retssag om spørgsmålet i 2016, og den fandt endelig sin afslutning i sidste måned: Påstanden var grundløs, og Giwa-Amu blev dømt til at betale en erstatning på over 100.000 kroner plus retslige omkostninger. Penge, der tilsyneladende endnu ikke er blevet betalt. Agenturet vil nu selv indlede en retssag mod Giwa-Amu for bagvaskelse. Det er tydeligvis ikke gratis at komme med frivole påstande mod en af litteraturens helt tunge kvinder.

  USA

  Amazon trækker ’Mein Kampf’

  Endnu en lille, ikke coronarelateret nyhed: Amazon er efter en årelang kampagne gået med til at fjerne Adolf Hitlers Mein Kampf fra sine virtuelle hylder. Nu kommer man blot til en ’ikke aktiv’ side, hvis man forsøger. Bogen var forbudt i Tyskland i 70 år, men da rettighederne udløb i 2016 udkom en kritisk udgave kommenteret af historikere og eksperter. Denne udgave blev den mest solgte bog i Tyskland det år.

  Bognyt fra resten af verden

  Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

  Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

  Seneste artikler

  Følg disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her