Læsetid: 8 min.

Marcus går i nederdel: »Nogle råber ’mand dig op’. Jeg synes, det kræver mere mandsmod at skille sig ud«

Når 19-årige Marcus Holst går i nederdel eller stiletter, kan folk finde på at råbe ad ham. Det har han det fint med. Han forstår deres forargelse, for selv har han ikke altid været lige tolerant. Han håber bare, at det udseende, der provokerer dem sådan, også får dem til at reflektere over hvorfor
Marcus Holst synes ikke, køn er vigtigt. Det betyder for eksempel, at han ikke tænker over køn, når han klæder sig på. Han tager det på, han har lyst til.

Marcus Holst synes ikke, køn er vigtigt. Det betyder for eksempel, at han ikke tænker over køn, når han klæder sig på. Han tager det på, han har lyst til.

Tobias Nicolai

6. marts 2020

Marcus Holst er hverken mand eller kvinde. Han vil ikke engang sige, han er et sted midtimellem, for han er ligeglad med køn. Han synes ikke, det er vigtigt, og derfor klæder han sig præcis, som han har lyst til, og udtrykker det køn, han har lyst til. Selv kalder han sig for queer.

»Jeg synes ikke, køn er vigtigt. Jeg tager afstand fra tanken om, at der findes to køn, og at vi alle skal passe ned i den ene eller den anden kasse,« siger han.

Det betyder eksempelvis, at den 19-årige studerende ikke tænker over køn, når han skal vælge tøj om morgenen. Hvad han tager på afhænger af, hvad han føler den pågældende dag. Nogle dage går han i jeans, T-shirt og Dr. Martens-støvler. Andre dage går han i nederdel eller kjole. Nogle gange har han make-up, store smykker eller stilletter på.

Men det er ikke alle, der reagerer lige stilfærdigt, når de ser Marcus Holst i nederdel og stiletter i Aarhus midtby. Cirka en gang om ugen oplever han, at nogen råber ad ham.

»Så mand dig dog op!«

Netop den sætning har han hørt flere gange.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Larsen
  • Jon Mangerel
  • David Zennaro
  • Jens Flø
Hans Larsen, Jon Mangerel, David Zennaro og Jens Flø anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Jeg kan også godt finde på at gå i nederdel - om sommeren, især når jeg ser Tour de France. Det er simpelthen for at få lidt mere afkøling til de lange sommerboller.

Søren Kristensen

Mikkel Zess. Min er lårkort. Det er et spørgsmål om komfort og vist føltes det lidt kinky i starten, men det går hurtigt over og bliver til en ren praktisk foranstaltning. Jeg har heller ingen ambitioner om at optræde offentligt, da jeg gerne er opmærksomheden foruden. Mit synspunkt er bare at en nederdel er eller burde være en legitim beklædningting til både mænd og kvinder og har vist også været det historisk. Mener de romerske legioner gik i nederdel. Folk skal kunne gå klædt som de vil, hvis det ikke generer andre. Burkaer kan godt være generende/trykhedsskabende/undertrykkende så det forbud er jeg helt med på, men hvorfor nogen skullle have noget imod nederdel til mænd (der går i underbukser) forstår jeg simpelthen ikke.

Klaus Lundahl Engelholt og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar
Thomas T. Jensen

Jeg kan stort set erklære mig enig med Marcus Holst, hvad angår, at kønnet er ligegyldigt. Det bør kun have betydning i forhold til ens egen og eventuelle seksualpartneres præference.
Hvad Marcus Holst ellers føler sig som, er helt hans (!!) egen beslutning og følelse. Hvad vi andre ser ham som, er derimod helt vi andres sag. Og derfor kan vi godt tale pænt og respektfuldt til hinanden uden at komme hinanden i møde med skældsord eller krænkende krav om brug af særlige pronominer.
Jeg er helt på det rene med, at den enkelte kan føle sig forkert i den krop, man er født med. Og den oplevelse opstår jo netop, når man kigger sig i spejlet og konfronteres med den objektive virkelighed.
Hvad alle vi sammenstimlende mennesker kan konstatere i samdrægtighed omkring den lille nyfødte er, om den lille er udstyret med penis eller sprække. Derfra vor verden går. Derfra fastsættes kønnet af samfundet. Alt derudover er fantasi. Og fantasien får ikke en penis til at falde af eller en penis til at vokse ud oven for sprækken i den objektive verden. Der skal anderledes voldsomme midler til at sminke virkeligheden. En mand, som får foretaget en kønsskifteoperation, bliver ikke til en kvinde. Han bliver til en mand med en historie. Uanset hvilke krumspring og personnummerændringer man foretager.

Anders Sørensen

Cirka en gang om ugen oplever han, at nogen råber ad ham.

»Så mand dig dog op!«

Virkelig? Jeg har ekstremt svært ved at forestille mig, at lige præcis det er tilråbet. Det virker som noget, man ville skrive på skrift eller måske sige i en anden tid.

En detalje som denne gør artiklen ekstremt utroværdig, imo.

Bortset fra det ville det være ret let bare at sige, at Marcus er en mand, der er ligeglad med kønsspecifik påklædning og klæder sig, som han vil. Det er helt fair, det er naturligvis hans ret. Og så slipper både han og alle vi andre for at besvære os med komisk kunstige problemstillinger som en eventuel eksistens af tusindvis af køn.

Det bliver fedt den dag, nogen der mest ser ud som en mand, kan møde ind på arbejde i nederdel, med ligeså stor accept, som kvinder kan møde ind i lange bukser.

Flemming Olsen

Nederdel! Hvorfor skal det være så konformt og fantasiløst, det kunne da være langt mere spændende at se Lars Løkke Rasmussen i en højtaljet empire chemisekjole a la Jane Austen eller Naser Khader i krinoline og slangekrøller som Scarlet O'Hara, fiddle-dee-dee!

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Jens Flø anbefalede denne kommentar