Læsetid: 4 min.

Max von Sydow satte et markant og mangeartet præg på de sidste 70 års filmhistorie

Den svenske skuespiller Max von Sydow døde søndag i en alder af 90. Til det sidste var han aktiv som skuespiller inden for stort set alle genrer, om end han nok især vil blive husket som ridderen, der møder døden i Bergmans ’Det syvende segl’ og Lassefar i Bille Augusts ’Pelle Erobreren’
Max von Sydow fik sin første Oscar-nominering for rollen som Lassefar – en sagtmodig enkemand, landarbejder og far til hovedpersonen i Bille Augusts filmatisering af Martin Andersen Nexøs socialrealistiske hovedværk Pelle Erobreren (1988).

Max von Sydow fik sin første Oscar-nominering for rollen som Lassefar – en sagtmodig enkemand, landarbejder og far til hovedpersonen i Bille Augusts filmatisering af Martin Andersen Nexøs socialrealistiske hovedværk Pelle Erobreren (1988).

10. marts 2020

Den mest ikoniske scene, den netop afdøde svenske skuespiller Max von Sydow indspillede i sit 90 år lange og utroligt produktive liv, der sluttede søndag, er fra landsmanden Ingmar Bergmans religiøse og eksistentielle drama Det syvende segl (1957).

Her spiller den unge Max von Sydow korsridderen Antonius Block, som i 1300-tallet vender hjem fra Det Hellige Land til et pestramt Sverige. På en øde stenstrand, som resten af filmet i kontrastfuld sort-hvid, møder Block selveste døden i Bengt Ekerots kutteklædte skikkelse.

Han er kommet for at hente Block, men den fattede ridder overtaler ham til at spille skak om hans liv. Så længe spillet er uafgjort, kan Block leve videre og prøve at opfylde sit ønske om at gøre gode, meningsfulde gerninger. 

Det syvende segl var den første film, Max von Sydow lavede med den instruktør, som mere end nogen anden prægede hans virke som skuespiller. De to mødtes, da Max von Sydow i 1955 fik arbejde på Malmø Stadsteater, hvor Ingmar Bergman var tilknyttet som instruktør.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • David Zennaro
  • Morten Hjerl-Hansen
  • Poul Anker Juul
Katrine Damm, David Zennaro, Morten Hjerl-Hansen og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu