Interview
Læsetid: 8 min.

Nonbinær forfatter: Andre steder i sproget har vi jo heller ikke kun to gensidigt udelukkende kategorier

Ida Holmegaards tredje bog hedder ’LOOK’ og handler om tøj og litteratur. Men også om en forfatter, der finder sprog for at beskrive sin egen kønsidentitet. Nemlig som både mand og kvinde – som nonbinær. Der er ikke nogen grund til at insistere på, at der udelukkende findes to køn, ligesom man heller ikke insisterer på, at der kun findes regn og sol, siger forfatteren. Normalt ser man nye kategorier som løsninger på sproglige problemer
Ida Holmegaards tredje bog hedder ’LOOK’ og handler om tøj og litteratur. Men også om en forfatter, der finder sprog for at beskrive sin egen kønsidentitet. Nemlig som både mand og kvinde – som nonbinær. Der er ikke nogen grund til at insistere på, at der udelukkende findes to køn, ligesom man heller ikke insisterer på, at der kun findes regn og sol, siger forfatteren. Normalt ser man nye kategorier som løsninger på sproglige problemer

Sarah Hartvigsen Juncker

Kultur
12. marts 2020

Under et års ophold i London oplevede Ida Holmegaard at blive kønnet hele tiden i det, som forfatteren kalder »den konstante gætteleg«. Fordi hver gang man i London skal betale for et indkøb, eller når nogen holder døren for én, så bliver man tiltalt enten ’sir’ eller ’madam’. Og under opholdet skete det derfor rimelig ofte, at Ida Holmegaard blev kaldt ’sir’. 

»Jeg kunne mærke, at jeg blev rigtig glad, også selv om det var akavet for dem, så var det en god følelse for mig,« siger forfatteren.

I sin nye bog Look skriver Holmegaard således om en oplevelse med at købe kop kaffe på et bibliotek. Ekspedienten spurgte: »What would you like, sir?«, før han kiggede op og undskyldte mange gange. Ida Holmegaard prøvede at berolige ham og forklare, at det var helt i orden. Men efter den samtale undgik ekspedienten øjenkontakt:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Den danske ordbog:
binær adjektiv
OPRINDELSE fra fransk binaire fra latin binarius, af bini 'to (ad gangen)'
bestående af to dele, fx cifre
SYNONYM dobbelt

Altså burde en kønsidentitet der indeholder og udtrykker to køn samtidigt vel kaldes binær (dobbelt) og ikke nonbinær. Ligesom det burde være alle os lidt mere "almindelige" mænner og damer, der var nonbinære, i forståelsen et-kønnet. Eller hvad?

Erik Fleischer

Jeg insisterer ikke på at der kun findes to køn(sidentiteter)
Men jeg hæfter mig ved nogen ting

1) Hvor lille gruppen er som ikke identificerer sig binært
2) Hvor meget opmærksomhed den lille gruppe formår at skabe om sig selv.
3) Hvor utroligt grundlæggende en binær kønsopfattelse er for det meget store flertal.
4) At kønsidentitet er noget som det meget store flertal meget explicit visuelt melder ud. Det er MEGET sjældent at jeg er i tvivl om det er en mand eller kvinde. (Eller om det er er en kvinde som identificerer som mand eller vice versa). Og at det meget store flertal også forventer at andre fejlfrit identificerer vores køn.

De fleste af os har aldrig været i tvivl om vores kønsidentitet, fordi det er en så grundlæggende del af os som "bare er sådan".

Så være forberedt på temmeligt meget træghed, ikke så meget på grund af modvilje, men fordi tanken er så fremmed for os.

Jens Kofoed, Jesper Sørensen og John Poulsen anbefalede denne kommentar

Det binære talsystem bæres af to cifre, 0 og 1, kvinde og mand.

Kent Nørregaard

Måske er det ikke sproget der skal ændre sig men folks ulidelige trang til at andre skal kunne læse deres tanker. Kom videre, kald dig selv hvad du vil men bland andre uden om det. Mennesker definerer sig selv på mange forskellige måder og det er skam fint nok. Dog er det overhovedet ingen grund til at afskaffe han og hun.

Kristian Fogh Thomsen

Jeg forstår ikke lysten til at identificere sig som nonbinær. Selvom jeg hverken føler mig særligt godt tilpas i den traditionelle mande (eller kvindekøns)stereotyp, en grundfølelse som jeg er sikker på at en ret stor del af befolkningen, især kvinder deler, er det i min optik at underkaste sig Patriarkatets definitionsmagt at gruppere sig selv som afviger fra normen. Dette netop fordi at man så påtager sig at det ikke er normalt ikke at anerkende/acceptere dette systemes regide kønsroller.