Baggrund
Læsetid: 9 min.

Den skandinaviske krimi er blevet religiøs

Nordic Noirs kristne vækkelse sker som en reaktion mod det hyperrealistiske og socialrealistiske univers, som har præget politikrimien i Skandinavien. Det er en ny måde at fortælle den samme historie om ondskab på, mener forsker
Nordic Noirs kristne vækkelse sker som en reaktion mod det hyperrealistiske og socialrealistiske univers, som har præget politikrimien i Skandinavien. Det er en ny måde at fortælle den samme historie om ondskab på, mener forsker

Sofie Holm Larsen

Kultur
27. marts 2020

Hun ligger som en falden engel. På ryggen og med kjolen trukket op om livet. Der er størknet blod på armene, som ligger ud til hver side, og gennem hver håndflade er hamret en jernnagle. Kvinden er prostitueret, og i flere dage har hun ligget sådan, mens hendes syv små børn har gået rundt om hende uden at vide, hvad de skulle gøre. Nogle år senere gentager scenariet sig, og sådan fortsætter det: Over en årrække finder politiet den ene kvinde efter den anden sømmet fast til gulvet. En korsfæster er på spil.

Sådan lyder plottet i Skyggejægeren, den seneste krimi af den svenske forfatter Camilla Grebe. Og hun er langtfra den eneste krimiforfatter, der rækker ud efter biblen, når der skal findes på nye blodsudgydelser. Faktisk vrimler det med levende begravede, korsfæstelser, fordækte præster og detektiver, der ofrer sig for samfundets synder i nordic noir.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Når krimien er blevet religiøs, tænk så på, hvad corona'en kan kaste af sig af undergangslitteratur og bøger om Guds straf. Det bliver kronede dage for litteraturens Uffe Elbæk'ker.

Mikael Nielsen

så skal satanister passe på, nu rykker høtyvene ud