Portræt
Læsetid: 4 min.

Skuespiller og showrunner Pamela Adlon har brugt 30 år på at nå toppen af et bjerg af lort

Det har taget 53-årige Pamela Adlon mange år at nå til et punkt, hvor hun selv bestemmer. Resultatet er den brillante komedieserie ’Better Things’, hvor hun med udgangspunkt i eget liv og egne oplevelser i Hollywood fortæller om en midaldrende, enlig mors kamp med livet og karrieren
Pamela Adlon skriver, instruerer, producerer og spiller selv hovedrollen i komedieserien ’Better Things’, der tegner et troværdigt og meget morsomt portræt af en enlig mor, der kæmper med krævende døtre, seksuelle frustrationer, midtvejskrise og det at arbejde i en film- og tv-branche, som sjældent har plads til midaldrende kvinder. 

Pamela Adlon skriver, instruerer, producerer og spiller selv hovedrollen i komedieserien ’Better Things’, der tegner et troværdigt og meget morsomt portræt af en enlig mor, der kæmper med krævende døtre, seksuelle frustrationer, midtvejskrise og det at arbejde i en film- og tv-branche, som sjældent har plads til midaldrende kvinder. 

HBO Nordic

Kultur
3. marts 2020

I et afsnit af anden sæson af den fænomenale komedieserie Better Things underviser hovedpersonen, skuespilleren Sam Fox (Pamela Adlon), unge, aspirerende skuespillere. Hun har lige set to af sine elever optræde, og hun siger til dem, at de er gode performere, og at de er underholdende at se på. Men, siger hun også, publikum vil gerne se dem fejle. De vil se mennesket og smerten bag facaden.

Og det er i virkeligheden kernen i Better Things, hvis fjerde sæson begynder på HBO Nordic fredag den 6. marts. Det er nemlig ikke en traditionel sitcom, hvor personerne ikke udvikler sig fra afsnit til afsnit, men en morsom og rørende skildring af det at være menneske – på godt og ondt. Og det skyldes ene og alene kvinden bag serien, selv samme Pamela Adlon, der spiller hovedrollen som Sam, og som har baseret rollen på sig selv.

Det skal gøre ondt, men det skal også være sjovt, fortalte Adlon, da jeg sidste år talte med hende til Copenhagen TV Festival:

»Den måde, jeg har opnået alt på – og jeg siger det hele tiden til mine egne døtre – er ved at stille spørgsmål og ikke at være bange for at se dum ud. Hvis folk stiller sig an og lader som om, så gør de sig selv en bjørnetjeneste. Det handler om arvæv. Hvis jeg oplever noget mærkeligt, er min første reaktion: ’Åh Gud!’ Men bagefter tænker jeg: ’Det er perfekt,’ fordi det føder en idé, og jeg kan bruge det i serien.«

Ramsaltet humor

Fordi Sam Fox kommer fra Pamela Adlon, er det heller ikke nogen overraskelse, at den 53-årige skuespiller, instruktør, manuskriptforfatter og showrunner er lige så energisk, selvironisk og sympatisk som Sam, ej heller at hun har den samme ramsaltede humor og det samme empatiske væsen som sit tv-modstykke. Adlon lægger i Better Things ikke skjul på noget – her er ingen forfængelighed at spore – og hun udstiller den midaldrende kvinde i al sin herlige, sexede, overgearede, neurotiske, kærlige, temperamentsfulde, skønne og uskønne fejlbarlighed.

Som hun udtrykte det sidste år:

»Folk har brug for at komme af med deres smerte. Hvis man er forfatter, skal man kunne skrive sin smerte. Hvis man er skuespiller, skal man kunne bruge smerten i sit spil. Hvis man er filmskaber, skal der være noget instinktivt, som gør det interessant for andre på en fed måde. Der må være en grund til, at vi som mennesker vader gennem lort, som vi gør.«

Hendes portræt af en enlig mor, der ikke blot kæmper med tre krævende døtre, men også en selvoptaget mor (brillante Celia Imrie), kærlighed, seksuelle frustrationer, midtvejskrise og det at arbejde i en film- og tv-branche, som sjældent er rar ved midaldrende kvinder – er så troværdigt, at også en midaldrende mand fra Danmark kan spejle sig i Sam Fox.

Kraftfuld stemme

»Når man altid er bipersonen eller ude i periferien, føles det, som om man næsten er inviteret med til festen, men så lukker døren lige for næsen af en,« sagde Pamela Adlon og beskrev sine 30 år i film- og tv-branchen som »en kamp for at nå op på toppen af et bjerg af lort.«

Det er stærke ord, men Adlons store gennembrud – og hendes mulighed for at selv at tage styringen – kom først i 2016 med Better Things. Forud gik mange år, hvor hun spillede bifigurer i andres fortællinger og som så mange andre kvindelige skuespillere måtte kæmpe i et mandsdomineret, skønhedsfikseret miljø og finde sig i dårlig opførsel. Nogle af de værste og mest bizarre øjeblikke er blevet til bidske scener i Better Things, der altså også er veloplagt Hollywood-satire over selvoptagne instruktører og det hensynsløse kastesystem.

Adlon har en kraftfuld, karakteristisk stemme, der kan vrides og vendes til ukendelighed, og det blev på en måde hendes redning, fordi hun kunne levere markante stemmepræstationer til utallige animerede tv-serier. Hendes cv er alenlangt, men bedst kendt er hun nok for den nasale, let vrængende Bobby Hill i Mike Judges populære King of the Hill (1997-2010).

Skaber arbejdspladser

Jeg lagde første gang mærke til Pamela Adlon i Californication (2007-14), hvori hun spillede rapkæftede Marcy, der var gift med hovedpersonen, Hank Moodys (David Duchovny), agent, Charlie (Evan Handler). Det var dog som en slags version af sig selv i den skandaleramte komiker Louis C.K.’s succesfulde tv-serie, Louie (2010-15), at Adlon virkelig fik lov til at folde sig ud foran kameraet. Hun og Louie var gode venner i serien, og rollen som Pamela blev så at sige et forstudie til Sam i Better Things. Louis C.K. var med til at skabe den nye serie og gav via sin succes Adlon chancen for at få sit eget – hun skrev også flere afsnit af Louie.

Da komikeren siden måtte tage en pause, fordi han blev anklaget for – og selv indrømmede – seksuelle krænkelser, overtog Adlon Better Things, og det har bestemt ikke gjort den dårligere, tværtimod. Det er hende, som styrer det hele nu, og det betyder for eksempel, at hun har har kunnet hyre en masse dygtige kvinder til at hjælpe sig med at skrive og instruere.

Og det er Adlon meget stolt af:

»I dag er det fedeste, at jeg giver andre mennesker arbejde. Jeg er chef, og jeg får lov til at være en chef, som er et godt eksempel for andre. Det er ekstremt tilfredsstillende at få lov til at gøre tingene på den måde, som jeg gerne vil.«

Fjerde sæson af ’Better Things’ begynder på HBO Nordic 6. marts. Her kan og bør man også se de tre foregående sæsoner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg bemærker, at Pamela Adlon har en "Bevar Christiania"-trøje på. Og musikken i traileren er af Angel Olsen (dog en noget fjernere dansk forbindelse).