I Sri Lanka er der blevet skrevet en børnebog med intet mindre en 1250 forskellige slutninger

Derudover har Pete Buttigieg angiveligt lært sig selv norsk, ved at læse Erlend Loes bøger og en af de største hjemmesider for fanfiktion i Kina er blevet lukket
Derudover har Pete Buttigieg angiveligt lært sig selv norsk, ved at læse Erlend Loes bøger og en af de største hjemmesider for fanfiktion i Kina er blevet lukket

Jesse Jacob

Kultur
13. marts 2020

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

SRI LANKA

Verdensrekord i slutninger

Hvis du (måske i en lidt yngre udgave) er/var fan af magien i de klassiske Sværd & Trolddom-bøger, hvor man vælger mellem forskellige mulige handlingstråde, så findes der nu en ny srilankansk børnebog, som skulle være guf: Avisen Sri Lanka Mirror fortæller, at Sybil Wattasinghe, den 90-årige forfatter af The Umbrella Thief, en børnebogsklassiker i Sri Lanka, i sidste uge satte en decideret verdensrekord med udgivelsen af bogen Wonder Crystal.

Bogen har det største antal forskellige slutninger nogensinde: 1.250. Men hun fik så også lidt hjælp: Wonder Crystal er et samarbejdsprojekt, hvor børn og barnlige sjæle bidrog med deres egne alternative slutninger på historien. Hele 20.000 børn blev opfordret til at deltage, og resultatet er altså de ettusindetohundredeoghalvtreds forskellige måder at afslutte en fortælling på med kun én begyndelse.

USA

Patricia Giftekniv Highsmith

Nu er dette jo en sladderspalte, og når nu der er en nyhed, der lugter lidt af litteratur og handler om filmstjernefrikadellen Ben Affleck (fun fact: Han har en kæmpe Fugl Fønix-tatovering på ryggen), og det cubanske lamseben, så er vi bestemt ikke for fine til at kolportere historien: Ifølge mediet pagesix.com er de to ’totalt meget kærester’.

Den litterære vinkel? Jo, de to mødtes i forbindelse med filmatiseringen af Patricia Highsmith-romanen Deep Water.

ENGLAND & USA

Freeman Dyson død

Den engelskfødte amerikanske kvantefysiker og tænker Freeman Dyson døde forleden 96 år gammel. Dyson arbejdede i et utal af felter fra astrofysik til biologi. Han var umådeligt nysgerrig og ophavsmand til utallige vilde ideer, for eksempel en ’Dyson Sphere’, en megastruktur, der bygges rundt om en stjerne for at høste dens energi eller genetisk modificerede gigatræer til at bekæmpe klimaforandringer. På dansk findes der en enkelt titel, udgivet tilbage i 1987: Livets to begyndelser: biologiens hardware og software (oversat af Claus Bech).

Ugens 10 bøger

Litteraturen er en drøm

Drømme har været kilde til litteratur siden oldtiden. Ubegribelige mængder bøger handler enten eksplicit om drømme eller begyndte som en drøm i forfatterens sovende sind. Andre bøger har helt ubetvivleligt meget til fælles med drømme og mareridt.

Ugens bogliste indeholder titler, der på den ene eller anden måde er forbundet med de sære billeder, der hjemsøger sindet, når bevidstheden har sluppet kontrollen.

  1. Lydia Davis: Can’t and Won’t
  2. Pedro Calderón de la Barca: Livet er en drøm (oversat af Per Aage Brandt)
  3. Gilgamesh (oversat af Sophus Helle og Morten Søndergaard)
  4. H.P. Lovecraft: Cthulhu kalder: fortællinger 1926-1928 (oversat af Jakob Levinsen)
  5. Colson Whitehead: Zone One
  6. Robert Louis Stevenson: Den ejendommelige sag om Dr. Jekyll og Mr. Hyde (oversat af Henrik G. Poulsen)
  7. Lewis Carroll: Alice i Undreland (oversat af Ejgil Søholm)
  8. Boysen, Momme: Et høist mærkværdigt og vidunderligt Drømmesyn, som Pigen Fanny i Aabenraa for 12 Aar siden syv Nætter i Rad har skuet og siden til mange fortalt, og nu igjennem sin Ven Momme Boysen overgiven Publikum til Eftertanke, Trøst og Husvalelse
  9. Aage Heinberg: Jomfru Fannys Spaadomme: Jomfru Fanny fra Aabenraa. Den sønderjyske Sandsigerske
  10. Preben Major Sørensen: Rappacinis Have

NORGE & USA

Buttigieg og Erlend Loe

Den nu forhenværende demokratiske præsidentkandidat er kendt som ’meget klog’ – angiveligt taler han hele syv sprog (bare at tale noget som helst andet end engelsk er i USA, en nation, der konsekvent er dybt neddykket i sin egen navle, særdeles usædvanligt), herunder norsk, som han angiveligt lærte sig selv for at kunne læse flere bøger af Erlend Loe, hvis Naiv. Super gjorde dybt indtryk på den unge Harvard-studerende Pete.

I en grundig artikel i Jacobin Magazine påpeger den norske kulturjournalist Ellen Engelstad, at dette forhold indeholder en solid dosis ironi: Er der noget, som Erlend Loe, især i sine senere bøger, nærer afgrundsdyb foragt for, så er det netop typer som Pete Buttigieg: globaliserede, velhavende liberalister med høje tanker om sig selv og solide skyklapper, når det kommer til alle og alt, der stinker lidt af fattigdom og mangel på dannelse.

KINA

AO3 lukket i Kina

Det er en kendt sag, at internettet i Kina befinder sig bag ’The Great Firewall’, og at en lang række hjemmesider som Google, Facebook og Twitter ikke kan tilgås fra Riget i Midten. For nylig blev det kolossale fan fiction-site Archive of Our Own, eller bare AO3, så også lukket ned, angiveligt angivet til myndighederne af fans af skuespilleren Xiao Zhan, der skulle være blevet stødt på manchetterne over en historie, der placerede det renskurede idol i en LGBT-kontekst.

Fanfiktion er stort i Kina, og AO3 er et af de største steder for den slags med over 2,4 millioner brugere.

USA, ENGLAND & DANMARK

Forfatterboliger til salg

Og så en lille læserservice til dem, der måtte have en fetish for forfatterboliger: Vi har tidligere skrevet her i spalten om Stephen Kings palæ i Bangor, Maine, hvor man – hvis man er horrorforfatter eller litterat med Stephen King-relaterede faglige hensigter – kan få ophold.

I efteråret blev J.R.R. Tolkiens fornemme Oxford-hus (’slot’ er måske en mere præcis glose) sat til salg for en bagatel af 38,5 millioner kroner. Eller hvad med en husbåd, der tilhørte forfatter og sangskriver Shel Silverstein for godt fem millioner kroner?

Men måske lidt mere realistisk – og tættere på de fleste Informationslæsere: Et hårrejsende smukt (men vist også noget nedslidt; tilstandsrapporten skulle være en horrorfortælling) stykke modernistisk arkitektur i Viby Sjælland er for nylig blevet sat til salg, nemlig huset, hvor Jess Ørnsbo og Dorrit Willumsen boede. Indbyggede bogreoler, syrede tapeter og kobberbeklædt køkkenvæg. Kun 2,25 millioner kroner.

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her