Baggrund
Læsetid: 4 min.

I denne uge lærte vi om kærlighed og kendisser i coronaens tid – og en smule om musikalsk håndhygiejne

Det blev sådan en uge, hvor Knud Romer blev ophøjet til coronaekspert, hvor Kolding byråd lukkede et velfungerende egnsteater, og hvor de britiske myndigheder opfordrede til, at man vasker hænder til ’Happy Birthday’. En underlig uge på kulturgangen, med andre ord
I Liverpool lokkede en butik kunder ind med gratis håndvask. Om folk så sang Happy Birthday imens, vides ikke. Men det burde de.

I Liverpool lokkede en butik kunder ind med gratis håndvask. Om folk så sang Happy Birthday imens, vides ikke. Men det burde de.

Paul Ellis

Kultur
13. marts 2020

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Syng som gjaldt det hensynet til de mest sårbare

Anna von Sperling

Det er så kedeligt at vaske hænder, at hvert sekund føles som ti. Synger du imens, kan det blive om ikke en leg så en håndvask med schwung. Og du kan bedre holde øje med, at du faktisk giver hænderne de anbefalede 20 sekunder. De britiske sundhedsmyndigheder anbefaler derfor, at man synger »Happy Birthday«. To gange.

Men da den sang jo allerede er svær at holde ud én gang om året, giver avisen The Guardian en række alternative forslag, der endda tager højde for forskellige personlighedstyper og strategier til at tackle angst. »Another One Bites the Dust« (Queen) for de morbidt anlagte, og »Stayin’ Alive« (Bee Gees) for de håbefulde er allerede etablerede klassikere inden for hjertemassage og kan fint overføres til det livsforlængende håndvaskeri.

Hvis du helst helt selv vil bestemme, kan vi anbefale håndvaskesanggeneratoren washyourlyrics.com, hvor du blot indtaster din favoritsang og får en ca. 20 sekunders guidet håndvask. Lige nu hænger David Bowies »Heroes« eksempelvis på kulturgangens toilet. Vi kan være helte. Hygiejnehelte. For altid og altid.

For fem millioner kroner liv i bymidten, tak!

Trine Wøldiche

Kan man nedlægge en anerkendt kulturinstitution uden anden grund, end at man gerne vil bruge de kommunale støttekroner andetsteds? Åbenbart!

Fredag meddelte politikere fra Venstre og Dansk Folkeparti i Kolding Byråd, at de ønsker at stoppe egnsteaterstøtten til Mungo Park Kolding. Et teater, der netop i efteråret meddelte, at det vil løsrive sig fra Mungo Park i Allerød og fremover stå på egne ben med et klart, lokalt fokus.

Til Jydske Vestkysten udtaler byrådsmedlem Michael Krogh (V), at pengene for eksempel kan »sikre en event til 100.000 kroner hver eneste uge«. Gad vide om koldingenserne sætter pris på en sådan plan? Uanset hvad er det tankevækkende, at man vil lukke teatret uden at have en konkret plan for pengenes alternative anvendelse. Men måske shopper lokalpolitikerne kulturtilbud på samme måde som fredagsslik: for fem millioner kroner liv i bymidten, tak!

Kærlighed i coronaens tid

Marina Veis Høi

Begærlige brugere af datingtjenesten Tinder må efter udbruddet af coronavirussen slå koldt vand i blodet og udvise bare en smule af samme tålmodighed som Florentino gjorde i nobelprismodtageren Gabriel García Márquez’ roman Kærlighed i koleraens tid.

Når man swiper sig gennem billeder med navn og alder i jagten på det rette match, dukker der nemlig for tiden en meddelelse op på datingappen med en opfordring om at sætte morskaben på pause og beskytte sig selv mod virussen. I stedet kan man så måske finde lidt lidenskab i nogle af Netflix-succeserne The Circle eller Love is Blind, hvor deltagerne sjovt nok dater bag papirtynde vægge. På sikker afstand af enhver smittekilde.

Kendte epidemieksperter

Rasmus Elmelund

I sidste uge vandt den tyske fodboldtræner Jürgen Klopp manges hjerter, da han på et pressemøde protesterede mod journalisternes spørgsmål om corona. »Noget, jeg ikke kan lide,« snerrede han, »er, at en fodboldtræners holdning til alle mulige alvorlige ting bliver tillagt betydning. Folk med reel viden skal tale om corona – ikke fodboldtrænere.«

Klopps opsang er imidlertid gået A4’s redaktion forbi. I et stort interview om netop corona citeres forfatteren Knud Romer for, at det er »absurd, hvis man tror, at man kan inddæmme virussen ved at have noget sprit stående i receptionen hos DR eller ved at aflyse en konference eller en koncert«. Hvor Romer har sin epidemividen fra, fremgår ikke, men artiklen – der bærer overskriften »Stop hysteriet, corona kan alligevel ikke stoppes« – slutter med, at han afslører, hvordan virussen får økonomiske konsekvenser for ham, da lanceringen af hans nye bog i Tyskland er blevet aflyst.

Siden har Romer givet et nyt interview med Berlingske, hvor han tilstår, at han ikke har forstand på sygdommen, men: »Lige meget hvad du spørger mig om, så vil jeg svare i den udstrækning, som jeg har forstand på det.«

Upassende romancer 

Lone Nikolajsen

Romancer mellem fiktive soldater og deres nærmeste overordnede er upassende, vurderer Disney. I den nye live action-udgave af tegnefilmen Mulan (1998), der inden corona lukkede landet skulle have haft premiere 23. marts, har man droppet karakteren Li Shang.

Ud over at være en flot fyr, som får et godt øje til Mulan, er han også hendes kaptajn i den kinesiske hær, hvor hun kæmper forklædt som mand. Produceren Jason Reed udtaler til netmediet Collider, at man »i en tid med en #MeToo-bevægelse« ikke fandt det passende at have en befalingsmand med romantiske interesser.

Led Zeppelin frikendt for plagiat

Niels Ivar Larsen

Er »Stairways to Heaven«, det ikoniske britiske rockband Led Zeppelins signatursang, tyvstjålet fra den amerikanske rockgruppe Spirits melodi »Taurus«? I årtier har rockfans været rygende uenige i en ophavsretlig strid, som også talrige retsinstanser har skullet tage stilling til.

Endelig kan Led Zeppelin og deres fans ånde lettet op: Mandag faldt den endelige afgørelse, da den højeste appeldomstol, US 9th Court of Appeals, stadfæstede en dom fra 2016, der pure frikender Led Zeppelin for plagiat, skriver LA Times.

Spirit udsendte sangen »Taurus« i 1968 – og det var nummerets guitarintro, Led Zeppelin blev beskyldt for at have neglet til sit kæmpehit fra 1971. Spirit-guitaristen Randy California døde i 1997, men selve sagen ville ikke dø – den blev videreført af hans dødsboforvalter, Michael Skidmore, med krav om millionkompensation.

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her