Læsetid: 3 min.

Det skal du vide om Virginie Despentes og hendes brandskrift

Hun blev voldtaget første gang som 17-årig og har efterfølgende fortalt åbent om det. Nu har den pædofilidømte filminstruktør Roman Polanski vundet en filmpris til Les Césars – en fransk prisuddeling, der er direkte økonomisk støttet af det franske kulturministerium, og det er under al kritik, mener Virginie Despentes
Adèle Haenel udvandrer fra salen, mens hun råber »Skam jer!«, efter Roman Polanski vinder prisen for bedste instruktør under César-prisfesten i Paris den 28. februar.

Adèle Haenel udvandrer fra salen, mens hun råber »Skam jer!«, efter Roman Polanski vinder prisen for bedste instruktør under César-prisfesten i Paris den 28. februar.

Berzane Nasser/ABACA

6. marts 2020

Præsident Emmanuel Macron, filminstruktør Roman Polanski, filmselskabet Gaumont og alle os andre, der går i biografen og vasker hænderne bagefter, er medskyldige. I voldtægt og overgreb, i stiltiende at samtykke med magthaverne og pengemændene.

Virginie Despentes’ indlæg, som vi bringer her på opslaget, er vredt. I Frankrig er forfatterinden (født 1969) et både prisbelønnet og kontroversielt navn. Hun bragede ind på den litterære scene i Frankrig med bogen Baise-Moi (den danske titel er Blodsøstre, men direkte oversat betyder titlen »Knep mig«).

Det er en rasende hævn- og voldtægtsfantasi, som hun skrev, mens hun arbejdede som prostitueret. Da hun filmatiserede bogen, var den så blodig og seksuelt udpenslet, at Frankrig måtte indføre helt nye censurgrænser, så unge under 18 år ikke kunne se den.

I dag er hun en af Frankrigs mest populære forfattere. Hendes romantrilogi om hovedpersonen Vernon Subutextes ørkesløse tilværelse er en sylespids samtidsdiagnose af et Frankrig på konstant nedtur. En romantrilogi som også er blevet en stor succes i Danmark.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer