Kommentar
Læsetid: 12 min.

Virginie Despentes: »Fra nu af rejser vi os bare op og skrider«

César-prisfesten, hvor fransk filmkunst hylder sig selv, endte i sidste weekend i en skandale, da to kvinder nægtede at stå model til hædringen af den sexovergrebsdømte filminstruktør Roman Polanski – ifølge forfatteren Virginie Despentes en vidunderlig og kærkommen trodsreaktion, der viser vejen for et opgør med alle indspiste magtmennesker
»Men alle de kroppe, som sad i salen den aften, var kaldt sammen af en eneste grund: for at bekræfte de magtfulde i deres magt. Og de magtfulde elsker voldtægtsmænd! Trods alt ligner de jo på en måde dem selv, de magtfulde.«

»Men alle de kroppe, som sad i salen den aften, var kaldt sammen af en eneste grund: for at bekræfte de magtfulde i deres magt. Og de magtfulde elsker voldtægtsmænd! Trods alt ligner de jo på en måde dem selv, de magtfulde.«

Sigrid Nyggaard

Kultur
6. marts 2020

Lad mig begynde sådan her: Alle I magtmennesker, bosser, chefer og selvfede pinger kan være sikre på én ting: Det gør ondt!

At vi godt ved det, kan vi ikke bruge til noget. At vi godt kender jer, kan vi ikke bruge til noget. At vi har måttet sluge jeres fede magt så mange gange, kan vi ikke bruge til noget – det gør stadig ondt.

Sidste weekend skulle vi høre jer klynke og flæbe over, hvorfor vi presser jer til at gennemføre jeres love pr. dekret, hvorfor vi ikke bare kan lade jer fejre Polanski i ro og mag, og hvorfor jeres smukke fest blev spoleret, men trods jeres konstante jammer, kan I være helt rolige. Vi kan sagtens høre, hvordan I stadig nyder følelsen af at være de sande magthavere. I er de store kanoner, og jeres budskab går igennem fem ud af fem gange: Samtykkebegrebet er altså ikke noget, I har tænkt jer at rette ind efter. Som om det var sjovt at høre til de magtfuldes klan, hvis man skulle ulejlige sig med at få de domineredes samtykke …

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Niels Ivar Larsen

Tak skal du ellers ha' - det er da godt, at dit franske er så omfattende ellers kunne oversætterjobbet godt have være endnu vanskeligere.

Jeg må dog indrømme, at uanset hvor begejstret jeg ellers er for China Town, så er jeg mere end loren ved Polanski og hans indrømmede 3-way voldtægt af den 13-årige Samantha Gailey.

Så ud over blod og lort skal tilføjes spyt - det er bare for meget.
Og så havde han fyldt hende med stoffer inden voldtægten.

Der er også omstændighederne i øvrigt - Polanski havde fået moderen tilladelse til at tage den 13-årige Samantha Gailey med ud, for at få taget nogle billeder til et eller andet modelarbejde, som han viftede familien om næsen med.

Polanski må have været overbevist om, at lov og anstændighed ikke gjaldt for ham, når han forventede bare at kunne bringe barnet tilbage til familien i den tilstand og så ikke skulle høre mere om den sag.

Hanne Ribens, Tinne Stubbe Østergaard, Niels Ivar Larsen, Birthe Nekman og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Polanski har rigtig mange overgreb på samvittigheden. https://www.francetvinfo.fr/culture/cinema/retour-sur-les-affaires-et-ac...
Han fremstod også få år tilbage, pralende i et klip Fra et posh litteratur program hvor han praler med at elske piger.
Men det er med Polanski som med andre magtmennesker som cirkulerer i toppen af fransk society. De gør hvad det passer dem. En gang imellem bliver de efterforsket og afsløret i snyd, misbrug mm, men ingen bliver rigtig sat på efterforskningen. Der går år, og man håber det løber ud i sandet, eller at rehabilitere dem i de private medier, også ejet af eliten(80% ef en håndfuld).
Jo, der er en grund til alle slags folk fra advokater over kunstner til kloakarbejdere dagligt er på gaden og blokerer hver dag i Frankrig, i nu 18 måneder uden nogen medier i Europa mener det er nævneværdigt. Flere og flere medier er ude af stand til fortælle historien om et ellers demokratisk stort EU land, med en ung leder som har de gode talegaver, dækker over en egenrådig elite som bruger vold, magt og statens penge til blive i toppen, og blive rige.

Fam. Tejsner og Tinne Stubbe Østergaard anbefalede denne kommentar

Tak, kvinder, for at sætte foden ned, og sige "nok er nok!"! Tak for at sætte et godt eksempel!

Polanski er et vaskeægte kryb; Men langt fra det eneste eksempel på en elitær og magtfuldkommen pædofil. Dutroux-skandalen der rystede Belgien, Saville-skandalen der rystede England, Epstein-skandalen der ryster, eller i hvert fald rystede, USA... Alle gav de anelser om organiseret pædofili på højt plan, og alle var de plagede af besværede undersøgelser, fortielser, og mystiske, mistænksomme hændelser - alle blev, de tilsyneladende, fejet under gulv-tæppet.

Selvsmagende, prætentiøse hyklere, og moral-relativistiske opportunistet der vil have en bid af elitens forgiftede kage hylder mennesker som ham med fløjsbløde og højtravende ord - og det blive tone-angivende for kulturen. Kulturen former menneskene. Kan det da undre nogen at vores verden er blevet så beskidt og rådden som den er?