Kommentar
Læsetid: 2 min.

Coronaordbogen: Danskernes kaffeaftaler er under krisen flyttet ud i opgangen til en såkaldt ’trappedate’

Hvilke nye, gamle og glemte ord kaster coronakrisen af sig, og hvad kan vi bruge dem til? I fjerde udgave af Informations Coronaordbog har livsstilseksperten Anne Glad, kokken Claus Meyer og twerkdronning Louise Kjølsen opfundet nye ord. De handler om danskernes trang til surdejsbagning og samtaler på trappen
Kultur
16. april 2020

VIRTUEL OPLEVELSESØKONOMI

Anne Glad, livsstilsekspert og foredragsholder kendt fra tv-programmet Kender du typen?

»Trendbureauerne har i et stykke tid forudset, at den virtuelle oplevelsesøkonomi i fremtiden ville blive en mere udbredt del af underholdnings- og træningsindustrien. Men ingen havde forestillet sig, at det ville gå så hurtigt. Vi har siden midthalvfemserne investeret stigende summer i oplevelsesøkonomien. Der har længe været mere prestige i at opleve end i at eje. Pludselig er betingelserne for, at vi gider træne yoga og være til koncert derhjemme, til stede. De digitale platforme tilbyder følelsen af at være sammen med andre, selv om vi er alene: se deres ansigter, læse deres kommentarer. Et reelt fællesskab – hver for sig.«

SURDEJSSTREAMING

Claus Meyer, tv-kok, kogebogsforfatter og en del af måltidsvirksomheden Meyers

»Et virkeligt godt brød er et af livets store mirakler, og det er gået op for flere og flere. Vi har oplevet en stigende interesse for den online bageundervisning, som vi deler på sociale medier i disse tider, fordi mange af danskerne aldrig har haft bedre mulighed for det end nu. Det går jo ud på, at folk har oceaner af tid, og nu er der mange, der rigtigt gerne vil investere lidt af den tid i at få styr på, hvordan man bager et ordentlig brød – med surdej og lang hævetid. En af de glæder, vi har tilbage i øjeblikket, er at glæde de nærmeste med hjemmelavet mad. Alle kan lære at lave det, men modsat sandkage og fødselsdagsboller kræver det, at man øver sig i nogle dage og gerne under supervision. Det er så det, der sker lige nu, og som jeg kalder for surdejsstreaming.«

TRAPPEDATE

Louise Kjølsen, også kendt som Twerkqueen, feministisk debattør og kandidat i psykologi

»Trappedate er et ord til den situation, hvor ens venner og familie kommer på besøg og sidder ude på trappen, fordi socialt samvær skal foregå med to meters afstand. Og så sidder man selv i døråbningen eller entreen og har stillet te, kaffe og kage på dørmåtten, når ens elskede ankommer.«

Serie

Coronaordbogen

I krisetid knopskyder sproget. Både dugfriske og for længst glemte ord og formuleringer – såsom postcorona og samfundssind – bliver pludseligt allemandseje. For vi søger konstant ord for situationer og følelser, der opleves nye og svære at få hold på. Information vil gerne give sprogudviklingen et skub i ryggen og spørger i den kommende tid sprogmennesker om, hvilke ord, de mener bør føjes til vores fælles vokabular.

Send også gerne jeres egne bud til kultur@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her