Læsetid: 1 min.

Coronaordbogen: Når man ikke kan røre ved hinanden, må man ty til coronacamsex

Hvilke nye, gamle og glemte ord kaster coronakrisen af sig, og hvad kan vi bruge dem til? I tredje udgave af Informations coronaordbog har vi modtaget en spritny filosofisk vending og en gammel kending med en ny betydning
Hvilke nye, gamle og glemte ord kaster coronakrisen af sig, og hvad kan vi bruge dem til? I tredje udgave af Informations coronaordbog har vi modtaget en spritny filosofisk vending og en gammel kending med en ny betydning

Jesse Jacob

7. april 2020

LUK GRÆNSERNE, OG KLAP KROPPEN I

Peter Tudvad, filosof og forfatter 

»Til grund for den sarkastiske vending ligger den iagttagelse, at der i øjeblikket er en bemærkelsesværdig parallel mellem kroppen og samfundet. Under pandemien ser vi vores kroppe lige så truet udefra, som vi de seneste år har set vores nationale samfund. Sådan et perspektiv er der i øvrigt blevet opereret med siden antikken.

Mens flygtninge og indvandrere truede de nationale samfund, truer coronavirussen nu kroppene. Og ligesom vores simple og brutale løsning på flygtningekrisen var at lukke grænserne, er den samme løsning på coronakrisen nu at klappe kroppen i.

På den måde bliver den trods indelukketheden behageligt fri for bemeldte trussel. Tilmed supplerer de to løsningsmodeller nu hinanden, da virussen jo ikke bare kommer udefra, ovre fra den pæredanske genbo, men helt fra Kina og via alle mulige andre fremmede lande truende nærmer sig vores grænser – de nationale såvel som de kropslige.«

CORONATION

Ursula Andkjær Olsen, forfatter

»Det er et ord, jeg selv har fundet på, dvs. det er det jo ikke, det er et ord, som betyder kroning, men det, som jeg har hæftet mig ved i denne sammenhæng, er, at det også er en sammentrækning af corona og nation. Yes. Jeg behøver vist ikke sige mere.«

CORONACAMSEX

DinaG, sexarbejder

»Vi har jo ikke nogen kunder for tiden, så under nedlukningen af landet er der mange, der er begyndt at bruge camsex og telesex i stedet. Der er selvfølgelig nogle, der plejer at gøre det, men jeg har eksempelvis selv valgt at starte med camsex i denne tid, selv om jeg aldrig har gjort det før.

Så er det bare mig og ham – og så på en skærm. Og der er faktisk overraskende mange af mine faste kunder, der er fulgt med derover. Det giver selvfølgelig ikke samme intime nærkontakt og nærvær, men jeg kan da stadig gøre dem glade foran et kamera på Skype.«

Serie

Coronaordbogen

I krisetid knopskyder sproget. Både dugfriske og for længst glemte ord og formuleringer – såsom postcorona og samfundssind – bliver pludseligt allemandseje. For vi søger konstant ord for situationer og følelser, der opleves nye og svære at få hold på. Information vil gerne give sprogudviklingen et skub i ryggen og spørger i den kommende tid sprogmennesker om, hvilke ord, de mener bør føjes til vores fælles vokabular.

Send også gerne jeres egne bud til kultur@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu