Coronaordbogen: Vores opførsel under krisen har fået et navn – det er »væredygtighed«

Hvilke nye, gamle og glemte ord kaster coronakrisen af sig, og hvad kan vi bruge dem til? I anden udgave af Informations Coronaordbog har Lars Løkke Rasmussen, Ditte Giese og Simon Jul budt ind med nye ord, der blandt andet kommer rundt om, hvorfor gulvene pludselig bliver skrubbet, som var det i 1950, og hvordan danskerne holder sammen uden at være sammen
Hvilke nye, gamle og glemte ord kaster coronakrisen af sig, og hvad kan vi bruge dem til? I anden udgave af Informations Coronaordbog har Lars Løkke Rasmussen, Ditte Giese og Simon Jul budt ind med nye ord, der blandt andet kommer rundt om, hvorfor gulvene pludselig bliver skrubbet, som var det i 1950, og hvordan danskerne holder sammen uden at være sammen

Jesse Jacob

Kultur
6. april 2020

HVERDAGSBETJENT

Lars Løkke Rasmussen er tidligere statsminister og medlem af Folketinget for Venstre

»Jeg har opfundet ordet hverdagsbetjent. Det kan defineres som ikkeuniformerede, normalt tolerante danskere, der under krisen for eksempel påtager sig opgaven med at påpege, hvis nogen står for tæt i køen eller skælder ud på butiksassistenten, der egentlig bare passer sit arbejde i tøjbutikken, som efter deres mening holdes unødigt åben. Antræffes både i en good og bad cop-version.«

HUSMORFLID

Ditte Giese, kulturjournalist og redaktionschef på det kulturelle onlinemedie heartbeats.dk

»Coronakrisen er en slags kollektiv barselsorlov eller et påtvunget husmorliv M/K. Der bliver snerret, skurret og skrubbet ude i de små fromme hjem. Det minder en del om 50’erne. Vi dyrker igen de gamle dyder med hjemmebag, knofedt, slow cooking, hånd- og havearbejde og monogami som eneste mulige samvær med andre. Jeg er spændt på, hvor stort babyboomet og skilsmisseboomet bliver senere på året.«

VÆREDYGTIGHED

Simon Jul, komiker, skuespiller og musiker

»Lige nu synes jeg, danskerne er pissehamrende gode til at være sammen uden at være sammen. På den måde hjælper vi hinanden med at komme godt igennem krisesituationen. Det kalder jeg væredygtighed. Som jeg ser det, tager folk hensyn til hinanden. Der synges morgensang på altanerne, og folk stiller op og er klar til at hjælpe hinanden med stort og småt og retter sig generelt efter myndighederne og eksperternes råd. Og så har jeg set en overvejende medmenneskelig tone og pli på de sociale medier. Så jeg synes, den nuværende situation er væredygtig.«

Coronaordbogen

I krisetid knopskyder sproget. Både dugfriske og for længst glemte ord og formuleringer – såsom postcorona og samfundssind – bliver pludseligt allemandseje. For vi søger konstant ord for situationer og følelser, der opleves nye og svære at få hold på. Information vil gerne give sprogudviklingen et skub i ryggen og spørger i den kommende tid sprogmennesker om, hvilke ord, de mener bør føjes til vores fælles vokabular.

Send også gerne jeres egne bud til kultur@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Hostrup Hansen

Mit ydmyge forslag: Mandagsvirolog.

Thomas Tanghus

Coronialisme: Multinationale selskaber, som stikker snablen i statskassernes pekuniære akutindsprøjtninger.