I Det Danske Akademi diskuterer de alt fra kultur- og værdikamp til identitetspolitik

Det vakte opsigt, da Søren Ulrik Thomsen, sekretær for Det Danske Akademi sidste år i november brugte sin årlige tale i det litterære selskab til at kommentere på en af tidens store politiske debatter affødt af #MeToo og identitetspolitikken.
Han sagde, at #MeToo-bevægelsen har været »et tiltrængt korrektiv«, men advarede samtidig mod, at bevægelsen river sig løs fra virkeligheden og accelererer med en tidsånds medløb.
»Det er ikke tilfældigt, at for totalitære tankegange, som jo ofte begynder med gode intentioner, der hurtigt svulmer op til fantasier om det fuldkomne, er fortiden altid en torn i øjet, eftersom den endnu ikke er ankommet til den perfekte verden,« sagde Søren Ulrik Thomsen.
Han udvidede foran de forsamlede akademimedlemmer, prismodtagere og et særligt indbudt publikum i festsalen på Kunstindustrimuseet sin tale eller årsberetning til at gælde identitetspolitikken i det hele taget og sagde:
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »
En kommentar til:
"Søren Ulrik Thomsens tale fra 2019 kunne tyde på, at Akademiet ikke kun er en avanceret bogklub eller en litterær spejderklub, som nogle har kaldt det".
Konklusionen er forkert, men det er rigtigt, at det gælder for Søren Ulrik Thomsens vedkommende og sikkert også for en del andre medlemmers. Til gengæld er der også andre medlemmer, og nu 4 tidligere eller passive medlemmer, som konklusionen ikke passer på.
Sidstnævnte gruppes dannelsesbegreb tyder på, at de vil tilbage til et Akademi, der i langt overvejende grad forbliver en avanceret bogklub.
Det er meget sjovt, at folk betragter eksistentielle problemstillinger som politiske - for de bliver jo først politiske, når de behandles i politiske fora.
@Steffen Gliese
Vi lever i en kompleks og medialiseret verden, hvor eksistentielle problemstillinger og deres etiske aspekter ikke kan undgå at blive politiske, når de situeres og kontekstualiseres.
Jo, Bjarne Toft Sørensen, det kan de sagtens, hvis man holder sig til at intellektualisere dem. Du forsøger at give Akademiet forpligtelser, det ikke har. Det er kun Akademiet, der i samdrægtighed kan beslutte sig for dekorum.
@ Steffen Gliese
Bent Meier Sørensen karakteriserer Det Danske Akademi som en klub snarere end et akademi, og at det derfor, som formel institution, ikke har været i stand til at klare en ændring i retning af mere konflikt og kantet debat. Det har åbenbart været i strid med "dekorum".
Samtidig peger han på, at det, som selvsupplerende institutioner typisk gør, er blevet ude af stand til at udvikle sig i takt med det omgivende samfund.
https://www.information.dk/kultur/2020/05/tillidskrisen-danske-akademi-a...
Hvis det skal fortsætte som en sådan "klub", der på en måde befinder sig i en tidslomme, der svarer til 1970erne, og der ligger du åbenbart på linje med Suzanne Brøgger og tidligere Klaus Rifbjerg, har Akademiet ikke længere legitimitet til at fortsætte som det "danske" akademi og må give afkald på den store statsstøtte, inkl. Det store Pris, der er betalt af staten.
Jeg beklage, Bjarne Toft Sørensen, men jeg har svært ved at se, hvordan du eller Bent Meier Sørensen skulle opnå definitionsmagt i forhold til Det Danske Akademi, dets funktionsmåde og dets rolle i dansk litteraturliv.
Det er allerhøjst et forhold mellem akademiet og Folketingets kulturudvalg og ministeriet.
@Steffen Gliese
Du har ret i, at dem der bestemmer, er dem der bestemmer, og så er der selvfølgelig også lige Akademiets vedtægter, og derfor glemmer du måske domstolene. Ved du i øvrigt, hvad en tautologi er?