Interview
Læsetid: 6 min.

Vi skal give Radio Loud en chance, synes tre ud af fire adspurgte unge

Radio Loud havde i sidste uge 15.000 lyttere på landsplan, men kun 3000 af dem var mellem 12-50 år. Derfor har Information spurgt fire unge, om de lyttede med. Kanalen mangler struktur og profiler, siger de. Og så lytter de sjældent til live radio, men elsker podcasts

Sara Houmann Mortensen

Kultur
24. april 2020

Radio Loud havde i sidste uge 15.000 lyttere på landsplan, men kun 3000 af dem var mellem 12-50 år.

Derfor har Information spurgt fire unge, om de lyttede med. Kanalen mangler struktur og profiler, siger de. Og så lytter de sjældent til live radio, men elsker podcasts.

»Min nysgerrighed fik mig til at lytte med, og den blev etableret med den offentlige debat omkring kanalen«

Sandra Nicole Wibroe er hjemsendt højskoleelev, 22 år gammel og bosat i Greve

»Jeg har fået lyttet til lidt af hvert på Radio Loud via deres app. Programmer som Spejlet, Natmaskinen og Udråb har været rigtig gode, synes jeg. Det er fedt, at det er en taleradio uden for meget musik, fordi jeg lytter til radio for at få udvidet min horisont og få mere viden om aktuelle problematikker. Det har været spændende at lytte til, hvad andre unge tænker, fordi det ofte er problemstillinger, jeg kan relatere til, og at høre dem gøre det i et sprog, der er genkendeligt.«

»Jeg lytter meget til podcasts, for eksempel Mads & Monopolet og 24 spørgsmål til professoren. Jeg kan godt lide, at man kan læse en beskrivelse, inden man går i gang med at lytte, så man ved, hvad man kan forvente – og det mangler jeg på Radio Loud. Ofte ved man ikke, hvad det er, man lytter til, ikke engang hvad programmet hedder, fordi de ikke får opsummeret og præsenteret programmerne undervejs. Jeg har savnet lidt struktur på kanalen og at kunne lytte til programmerne som podcast, hvor jeg selv bestemmer tid og sted.«

»Min nysgerrighed fik mig til at lytte med, og den blev etableret med den offentlige debat omkring kanalen. Selv om Radio24syv ikke er der længere, ville jeg gerne give det en chance. Det er ærgerligt med de lave lyttertal. Jeg tror, det kan bunde i, at folk er meget kritiske over for Radio Loud i bitterhed over, at Radio24syv lukkede.«

»På sin vis er det jo meget fedt, at man laver en radiostation til de unge«

Emil Poulsen arbejder som lærervikar, er 21 år gammel og bosat i København.

»Jeg lytter meget til nyhedspodcasts, for eksempel Genstart, og læser avis. Hvis jeg lytter til radio, er det som oftest P1, men når jeg hører radio, skal det fange mig i øjeblikket. Jeg går ikke og venter på, at et bestemt program bliver sendt«

»Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke har fået lyttet til Radio Loud. Jeg har været inde på deres hjemmeside og kigge på sendeplanen, men så vidt jeg kunne se, kørte de kun det program, der hedder Undtagelsestilstand på Radio Loud. Jeg har også læst lidt anmeldelser af kanalen – herunder Informations – men ingen af delene har givet mig anledning til at lytte med. Men nu kan jeg se, at de er begyndt at angive, hvilke programmer de sender hvornår. Der er for eksempel et program, der hedder Langt til ligestilling. De skriver, at de vil hylde »ungdommens drivkraft i kampen for at gøre op med kønsbundet normer og gamle traditioner«. Det lyder da som et spændende program, det kunne jeg godt finde på at lytte til!«

»Jeg har fulgt med i debatten omkring valget af Radio Loud over Radio24syv. Måske har de fra starten ikke haft en særligt god chance, fordi folk ikke rigtig har haft lyst til at give dem én. Men jeg synes da, at de skal have en chance – nu er de jo blevet valgt. På sin vis er det jo meget fedt, at man laver en radiostation til de unge og giver dem et talerør i nogle emner og temaer, som vi ikke så tit bliver hørt i: Nogle andre emner end uddannelse og klima. Så på den måde synes jeg, Radio Loud er dejligt forfriskende.«

»Selv om jeg var ærgerlig over, at Radio24syv er forsvundet, synes jeg som udgangspunkt, at man skal give Radio Loud en chance«

Anders Bjørn Aaskov er journaliststuderende, 22 år gammel og bosat i Aarhus

»Når jeg laver mad, lytter jeg til almindelig radio. Ellers ikke – jeg lytter mest til podcasts af de radioudsendelser, der har været i radioen, så jeg kan høre det fra starten af og få hele sammenhængen med. Jeg kan for eksempel godt lide Slotsholmen på P1, som er et politisk magasin.«

»Jeg har ikke lyttet regelmæssigt til Radio Loud. Jeg har hele tiden haft intentionen om lige at prøve at lytte til dem. Jeg synes, det har været en spændende debat omkring radiostationens tilblivelse og ville derfor gerne høre, hvad der var kommet i stedet for. For selv om jeg var ærgerlig over, at Radio24syv er forsvundet, synes jeg som udgangspunkt, at man skal give Radio Loud en chance.«

»Jeg havde ærlig talt glemt, at Radio Loud overhovedet var begyndt at sende, men i fredags kom nyheden om, at de ingen lyttere havde. Som en reaktion på det downloadede jeg deres app og lyttede på min telefon. Det var lidt blandet, vil jeg sige, og generelt manglede der en rød tråd og overordnet struktur i programmerne. Det virkede lidt tilfældigt, hvad der blev snakket om. Jeg tror ikke, jeg kommer til at lytte til Radio Loud live i radioen fremover, men jeg lytter næsten aldrig til liveradio. Måske kunne jeg godt finde på at lytte til deres udsendelser som podcasts, men jeg har endnu ikke orienteret mig i, hvilke programmer de sender.«

»Man skal jo også gøre sig fortjent til en chance«

Emil Hornstrup Smidt pendulerer mellem tre jobs er 20 år gammel og bosat i Kolding

»Jeg har et madleveringsjob, og deri ligger, at jeg cykler meget rundt med noget i ørerne. Jeg lytter til rigtig mange forskellige ting og bruger både Podimo, som er et podcastunivers, og Zetland, som udgiver nyhedspodcasts. Men jeg lytter næsten aldrig til liveradio, for jeg vil kunne lytte, til hvad og hvornår jeg vil. Jeg lytter for at blive klogere og dykke ned i specifikke emner.«

»Jeg kan godt lide politiske programmer og true crime (programmer om virkelige, kriminelle hændelser, red). Jeg synes, programmet Her går det godt med Peter Falktoft og Esben Bjerre er alment dannende og giver en almen forståelse af, hvordan samfundet ligger, og hvordan man skal leve sit liv.«

»Jeg har faktisk slet ikke lyttet til Radio Loud. Måske én gang, fordi en ordfører fra Venstres Ungdom, hvor jeg er aktiv, var med i et program, men jeg kan ikke huske, om det blev sendt på Radio4 eller Radio Loud. Men hvis ikke han havde været i radioen, havde jeg nok ikke engang opdaget, at de var gået live, altså det tror jeg helt seriøst!«

»Fordi vi to skulle tale sammen, undersøgte jeg lige, hvilke programmer Radio Loud sender. Der er ikke rigtig noget, der appellerer til mig. Jeg var meget modstander af, at Radio24syv blev lukket ned. De skabte nogle karakterer med kant. For eksempel Kirsten Birgit, som blev samtaleemne mellem mig og mine venner. Der er ikke på samme måde nogen profiler, som har gjort sig bemærket fra Radio Loud. Så jeg ser ingen grund til at kaste mig ind i det. Jeg synes virkelig, det er et ringe cast med nogle nonames (ikke offentligt kendte, red.) i forhold til, hvor mange penge de har at gøre med (260.810.000 kr fordelt på fire år, red.). Jeg synes, det virker middelmådigt.«

»Hvis jeg skulle give det en chance, så skal man jo give alt en chance. Man skal jo også gøre sig fortjent til en chance. Der ligger jo også megamange podcasts, som jeg ikke får lyttet til. Skal jeg også give dem en chance? Hvis jeg var pensionist og havde 100 timer i døgnet, kunne jeg da godt, men nu har jeg altså noget andet at bruge min tid på. Hvis jeg skulle lytte med, skulle de satse på nogle værtsprofiler, som jeg ved, hvem er.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak for den vinkel og spørger radioens målgruppe.
Det virker befriende fra alt den politiske nedgøring og så af den nu værende kulturminister, der bare administrere den forrige regerings og DF's tåbeligheder - dog foranlediget af Per Stig Møllers fratagen af en kanal fra DR og foræring til det Berlingskehus helt licensbetalt.