Læsetid: 12 min.

Harald Kidde døde af den spanske syge i 1918, lige efter han havde skrevet et hovedværk i dansk litteratur

Harald Kiddes mest ambitiøse roman ’Jærnet’ er nok en af de mest imponerende præstationer i dansk fortællekunst. Måske var det i virkeligheden om, der opfandt stream of consciousness-teknikken og ikke James Joyce
Den danske forfatter Harald Kidde (1878-1918) døde kort tid efter, at han var udkommet med hans hidtil mest ambitiøse værk, romanen Jærnet, der efter manges mening er en af de mest komplekse og krævende bøger, der overhovedet er skrevet på dansk.

Den danske forfatter Harald Kidde (1878-1918) døde kort tid efter, at han var udkommet med hans hidtil mest ambitiøse værk, romanen Jærnet, der efter manges mening er en af de mest komplekse og krævende bøger, der overhovedet er skrevet på dansk.

Det Kongelige Biblioteks arkiv

8. april 2020

Epidemiforskere, sundhedsvæsenets ledere, politikere og journalister har gennem de seneste uger lært os at tænke i smittespredningsgrafer og dødstal af varierende størrelse. Derved risikerer vi at glemme, at når et menneske dør, af en virus eller af andre årsager, er det hver gang én bestemt krop, der dør, et bestemt individ og dermed et sind, der havde drømme, længsler, ønsker, ambitioner, og som gik og lagde planer, ikke mindst for sig selv.

Dette gjaldt også et af de mest kendte danske ofre for den spanske syge forfatteren Harald Kidde, der blev født i Vejle i 1878. Han var, da han i løbet af få uger i november 1918 bukkede under for smitten og døde, »bogaktuel«, som man siger, for 13. november udkom hans hidtil mest ambitiøse værk, romanen Jærnet, efter manges mening en af de mest komplekse og krævende bøger, der overhovedet er skrevet på dansk: en bygning kittet sammen af historisk stof, mytologi, psykologiske sjæleanalyser og dybsindig kunstnerisk symbolik, som æstetisk helhed næsten frygtindgydende i sin vælde af sprogbilleder og tankeforbindelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Olesen
  • Kurt Nielsen
  • Hans Aagaard
  • Stig Bøg
  • Ejvind Larsen
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Poul Anker Juul
  • Kristian Nielsen
Anders Olesen, Kurt Nielsen, Hans Aagaard, Stig Bøg, Ejvind Larsen, Maj-Britt Kent Hansen, Poul Anker Juul og Kristian Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer