Læsetid: 8 min.

Homer, Sofokles og Thukydid viser, hvor grænsen for den politiske leders magt går i en nødsituation

Tre skildringer af epidemier hos de gamle grækere viser, hvor sårbare politiske ledere er i de politiske kriser, som følger af smitsomme sygdomsudbrud
På Raphaels ’Il Parnaso’ (Parnasset, red.), der pryder væggen i paladset i Vatikanet, ses både Apollon (i midten) og Homer (i blåt til venstre).

På Raphaels ’Il Parnaso’ (Parnasset, red.), der pryder væggen i paladset i Vatikanet, ses både Apollon (i midten) og Homer (i blåt til venstre).

akg-images

8. april 2020

Epidemi er et græsk ord, som bogstaveligt betyder ’hen over folket’. Det er ikke et udtryk, de gamle grækere selv brugte (betegnelsen stammer fra middelalderens Frankrig), men fænomenet med smitsomme sygdomme, som hastigt breder sig og truer hele samfund, var selvfølgelig velkendt i de ofte tæt befolkede græske bystater.

Pest og sot omtales af talrige forfattere, og to af græsk litteraturs største klassikere – Homers Iliade og Sofokles’ Kong Ødipus – begynder med pestudbrud. En tredje og meget berømt pestskildring finder man i den græske historiker Thukydids detaljerede beretning om den stærkt dødbringende epidemi, der ramte Athen i begyndelsen af Den Peloponnesiske Krig (431-404 f.v.t.).

Pestskildringerne i de tre værker er meget forskellige, men fælles for dem alle er, at sygdomsudbruddet straks udvikler sig til en politisk krise med alvorlige konsekvenser for de ansvarshavende ledere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Kurt Nielsen
  • Trond Meiring
Christian Mondrup, Kurt Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

charlotte keck

Tak for en spændende artikel.
“ Men demokratiet viste sig i længden at være mere resistent end sine ledere.”
Næ nej. Athen var belejret af spartanerne, som endte med at vinde krigen. De indsatte de tredive tyranner. Herefter kom der igen noget demokratiagtigt. Athenerne henrettede Sokrates og Alexander den Store erobrede Athen.
Og så var der ikke mere demokrati i 1000 år.

Rolf Andersen, Karsten Aaen, Alvin Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
charlotte keck

Tak for en spændende artikel.
“Men demokratiet viste sig i længden at være mere resistent end sine ledere.” Dette kan diskuteres. Da spartanerne vandt krigen over Athen afskaffede de demokratiet og et styre kaldet “De tredive tyranner” blev indsat. Demokratiet genindførtes for en kort stund, hvor man bl.a. henrettede filosoffen Sokrates. I 338 besejrede Alexander den Stores far en alliance af Athen og andre græske bystater, og så gik det tilbage for demokratiet.
Først i nyere tid ser vi demokratiet igen.

Rolf Andersen, Alvin Jensen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

"Først i nyere tid ser vi demokratiet igen."

Og fsva. Grækenland, så har vi i vor samtid set hvordan landet efter Anden Verdenskrig, bistået af bl.a. USA, blev til et diktatur, som først i 1970'erne blev afløst af et oligarki med demokratisk fernis. Et oligarki, som sammen med Goldman-Sachs sminkede græsk økonomi, således at landet sidne kunne indtræde i Euroen, hvilket fik fatale konsekvenser og afstedkom at EU's Trojka kom på besøg og beordrede landet yderligere neoliberaliseret, således at den almindelige græker kan blive en håndtérbar kunde i bl.a. Forretningen Europa.

Erik Winberg, Rolf Andersen, Erik Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Arendal, Estermarie Mandelquist, Gert Romme, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Kurt Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Charlotte Keck, det er, fordi vi som regel slutter undervisningen med Athens nederlag. Men de 30 tyranner sad kun et år. Det var først Aleksander, der gjorde en ende på Athens demokrati.

Jeppe Lindholm

Nå ja. En corona vaccine er måske på vej. Allerede til september lyder den optimistiske melding. Det er åbenbart kun et spørgsmål om milliarder. Så er den fixet.

No problem.

Det er selvfølgelig super duper fedt, hvis det viser sig at være korrekt. Hvem ønsker sig ikke en corona vaccine som disser.

Men kommer den, vaccinen, allerede til september, så vil det give en oplevelse af teknologisk overlegenhed over naturen. det vil betyde bye bye klima bekymringer. En teknologi er, naturligvis, på vej for at rede naturen. Det billige skidt.