Note
Læsetid: 4 min.

J. K. Rowling kommer sig oven på COVID-19 symptomer med hjælp fra åndedrætsøvelser

Derudover skal uddelingen af en årets største sci-fi og fantasy priser foregå digitalt, mens en ’urealistisk’ pandemiroman fra 2005 hitter stort
Derudover skal uddelingen af en årets største sci-fi og fantasy priser foregå digitalt, mens en ’urealistisk’ pandemiroman fra 2005 hitter stort

Jesse Jacob

Kultur
17. april 2020

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

NEW ZEALAND

HUGO-AWARDS

Den 78. World Science Fiction Convention, også kendt som WorldCon, skulle i år afholdes i Wellington, New Zealand, men arrangørerne har allerede meldt ud, at årets festivitas bliver flyttet online. Ude i den første virkelighed var begivenhederne programsat til 29. juli-2. august med Mercedes Lackey og Larry Dixon som æresgæster og George R.R. Martin som toastmaster, og sådan bliver det velsagtens også i den digitale version.

Et af festlighedernes højdepunkter er uddelingen af årets Hugo Awards. Disse priser (navngivet efter Hugo Gernsback, der grundlagde magasinet Amazing Stories) er blevet uddelt siden 1953 og opfattes som de største, når det kommer til science fiction og fantasy.

Årets nominerede er netop blevet offentliggjort. Det vil føre for vidt at opremse alle de nominerede og deres titler; jeg nøjes med at nævne priskategorierne (hvis definitioner og afgrænsninger i grunden fortjener en hel doktorafhandling). De er her nævnt på engelsk på grund af umuligheden i at finde dækkende danske betegnelser for dem alle:

Novel, Novella, Novellette, Short Story, Series, Related Work, Graphic Story or Comic, Dramatic Presentation (Long Form), Dramatic Presentation (Short Form), Editor (Long Form), Editor (Short Form), Professional Artist, Semiprozine, Fanzine, Fancast, Fan Writer, Fan Artist. Dertil kommer to priser, som strengt taget ikke er Hugo’er: Lodestar Award for Best Young Adult Book og Astounding Award for Best New Writer.

SKOTLAND

PANDEMIROMAN I DROPBOX-MAPPE

Den skotske forfatter af primært krimier og fjernsynsmanuskripter Peter May, som ellers har solgt millioner af bøger verden over, skrev i 2005 en dystopisk thriller om en global pandemi med titlen Locked Down, som desværre blev vurderet som ’urealistisk’ af forlaget og derfor blev glemt i en Dropbox-mappe. Lige indtil nu, selvfølgelig, hvor den flix-flax-flux er ude som e-bog og meget snart også paperback og lydbog.

UGENS 10 BØGER

ULÆST OG LÆST

Der er flere ulæste end læste bøger på mine bogreoler – det må jeg blankt og ganske skamfuldt indrømme. En formildende omstændighed er måske, at jeg også som regel har en mindre stak biblioteksbøger liggende, og de kræver jo at blive læst først. Så jeg når sjældent frem til faktisk at læse mine egne bøger. Mine vægge er plastret til med tykke lag af papir, pap og skyld. Men Corona-karantænen er en lejlighed til at indhente en smule af det forsømte.

Ugens bogliste består af bøger, som jeg ejer og nu overvejer også at få læst.

  1. Clarice Lispector: Passionen ifølge G.H. (oversat af Peer Sibast)
  2. Tahar Ben Jelloun: Den hellige nat (oversat af Lisbet Krogager)
  3. José Saramago: Døden udebliver indimellem (oversat af Peer Sibast)
  4. Per Petterson: Ud og stjæle heste (oversat af Annelise Ebbe)
  5. Arno Schmidt: Den lærde republik (oversat Christel Egebak Stoll)
  6. György Dalos: Nittenhundredeogfemogfirs. En historisk beretning (oversat af Niels Brunse)
  7. Forrugh Farrokhzad: Kun stemmen bliver tilbage (oversat af Shadi Angelina Bazeghi)
  8. Julio Cortázar: Hinkeleg (oversat af Rigmor Kappel Schmidt)
  9. Ursula K. Le Guin: Altid hjem (oversat af Karsten Sand-Iversen)
  10. Mario Levrero: Byen (oversat af Liv Camilla Skjødt)

TUNESIEN

SYMBOLIST VINDER PRIS

Den tunesiske digter Moncef Ouhaibi har vundet den 14. udgave af den litterære pris Sheikh Zayed Book Awards, der er et uafhængigt kulturelt initiativ finansieret af kulturministeriet i Abu Dhabi. Ouhaibi vandt for bogen Belkas ma Qabl Al-khira (Den næstsidste kop), der siges at trække på både vestlige og arabiske symbolistiske traditioner. Det er første gang, at en digtsamling vinder prisen. Selve overrækkelsesceremonien er aflyst på grund af corona.

ENGLAND

J.K. ROWLING KOMMER SIG OVER COVID-19 MED HJÆLP FRA ÅNDEDRÆTSØVELSER

Harry Potter-mor J.K. Rowling delte forleden en video på Twitter med Sarfaraz Munshi, der er læge på Queen’s Hospital i Essex, hvor han viser nogle åndedrætsøvelser, der skulle kunne afhjælpe symptomerne på COVID-19.

Forfatteren tilføjer, at hun de seneste to uger har haft alle symptomerne selv (uden dog at være blevet testet), men at hun nu er helt rask igen, og at disse øvelser var meget nyttige i processen. Efter at være blevet bombarderet med opmuntrende kommentarer udsendte Rowling endnu et tweet:

»Tak for alle jeres dejlige beskeder! Jeg er faktisk helt rask nu og ville bare videregive en teknik, der er anbefalet af læger, er helt gratis og uden grimme bivirkninger, og som måske kan hjælpe dig og dine kære som den hjalp mig.«

CANADA

VIRTUEL BOGPROMOVERING

Den canadiske version af Statens Kunstfond, National Arts Centre, har på foranledning af Margaret Atwood (forfatteren til Tjenerindens fortælling og Bookervinder sidste år med opfølgeren The Testaments) lanceret en serie af onlineliveoptrædener af canadiske forfattere, hvis bøger udkom lige op til eller under coronakrisen (eller er sat til at udkomme snarligt), og som derfor ikke kan komme ud på de sædvanlige oplæsningsturneer og boghandlerbesøg. Forfatterne udvælges i fællesskab af litterære medarbejdere ved The Canadian Broadcasting Corporation, Writers’ Trust of Canada og litteraturmagasinet Quill and Quire og får 1.000 canadiske dollar (knap 5.000 kroner) i hyre. Videoerne er blevet set (primært gennem Facebook) hundredtusindvis af gange.

CANADA

ATWOODS ROBOT-ARM

Det er ikke første gang, at den canadiske sci-fi-forfatter parrer teknologi og bogpromovering. For seksten år siden var hun med til at udvikle en anordning kaldet LongPen, der tillod forfattere at registrere deres håndskrift digitalt og sende den videre til en robotarm et andet sted på jorden, hvor der skulle signeres bøger. Selv om denne opfindelse ikke vandt flyvehøjde, så er Atwoods nævnt i et patent for en bestemt type dokumentsignering, der indeholder dele af LongPen-teknologien.

Serie

Bogsladder fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her